Политичко препуцавање око „Жежеља”

– Влада Србије и Мининистарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре у претходних неколико месеци учинили су баш све да се настави изградња Жежељевог моста – изјавила је

потпредседница Владе Србије и министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, и додала да ће, уколико буде потребно, следеће недеље доћи у Нови Сад да би покрајинска администрација урадила свој део посла и омогућила да се изградња моста настави већ овог месеца.

– Нема пребацивања лоптице са стране Републике на Покрајину. Врло су јасни послови и свако треба да ради свој посао. У овом случају Влада Србије је стала иза свих рокова који су били, па чак и ових који се пробијају, у жељи да кренемо у изградњу Жежељевог моста. Бојим се да се Покрајинска влада препуцава политички преко леђа грађана Србије, а мислим да то није решење. Ја ћи инсистирати, нећу престати да инсистирам, на томе да Покрајинска влада и Фонд за капитална улагања Војводине ураде оно што је њихов посао – казала је Зорана Михајловић у Новом Саду.

Коментаришући раније саопштење Покрајинског фонда за капитална улагања да Министарство на чијем је челу Зорана Михајловић није доставило документацију потребну да би се опредељени новац из војвођанске касе уплатио на рачун извођача радова, потпредседница Владе Србије истакла је да је њено министарство испунило све обавезе.

– А шта очекујете када се неко политички препуцава, него да вам тако нешто каже? Све је достављено више пута, чак су сви релевантни органи потписали и трошкове и све оно што треба да се уради. Дакле, Фонд за капитална улагања мора да ради свој посао. Ми смо свој посао урадили и покушаћемо да сваки дан разговарамо с Фондом да и он уради свој, због тога што послови на Жежељевом мосту могу да се раде и када је зима. Дакле, уколико се договор постигне, уколико ураде свој посао, ми можемо послове на Жежељевом мосту почети и у децембру и покушати да скратимо и то кашњење које, евидентно, постоји – напоменула је Зорана Михајловић, додајући да је у интересу свих да Жежељев мост буде саграђен.

Говорећи о буџету за наредну годину, који ће бити рестриктивнији и према министарству на чијем је челу, потпредседница Републичке владе нагласила је да ће сви приоритетни послови бити финансирани.

– Бојим се да се многих ранијих година нису правили приоритети. Ми смо направили приоритете који се тичу и путне и железничке инфраструктуре, и ту неће бити никаквих кашњења и одлагања. Оно што није приоритет, сачекаће годину дана, дакле до 2016. Према томе, изаћи ћемо на крај, завршићемо све што је потребно и што је најважније јер мислим да, када је економска криза и када смо имали поплаве и сасвим сигурно утицај на бруто друштвени производ, ми са стране своје морамо да видимо шта је најважније. И то што је најважније, ми радимо – закључила је Зорана Михајловић.

А. Савановић

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести