Поповић: Србија остаје на путу руског гаса у ЕУ

Србија и Русија су стратешки партнери у области енергетике и немам сумње да Русија види Србију као поузданог партнера у њеним будућим енергетским пројектима у Европи. Србија може да има

 важну улогу у допремању руског гаса у централну Европу. Али није довољно да седимо скрштених руку и чекамо по нас најбољи расплет. Србија мора снажно и активно да подржи те пројекте и да са своје стране, и на унутрашњем и на међународном плану, учини све да они буду реализовани, изјавио је у интервјуу „Дневнику” председник Српске народне партије Ненад Поповић коментаришући, као личност позната по својим везама у Москви, изјаву мађарског премијера Виктора Орбана да ће руски гас из Турске преко Србије бити допреман до Мађарске и других земаља централне Европе.

Након пропасти пројекта „Јужни ток” стиче се утисак да су руска инвестициона интересовања мања?

– Русија је доказала да је озбиљан и стабилан инвеститор у Србији. Газпром је до сада уложио преко две милијарде евра у НИС , а очекује се да уложи још најмање милијарду. Ова улагања су подигла стотине малих и средњих предузећа у Србији. Поред енергетике, где постоји интересовање и за петрохемијски комплекс, свакако највећу перспективу има српска пољопривреда. И сам председник Путин је изјавио да је Русија спремна да улаже у српску пољопривреду. То је велика шанса за Војводину.

Колики је значај одлуке ММФ да склопи споразум са Србијом и да ли заиста може да значајно допринесе инвестиционој клими и приливу страног капитала?
 

– Противимо се сваком задуживању, па и оном из предострожности, ако је оно усмерено на покривање рупа у буyету. Наш принцип је јасан - ако се држава задужује, тај новац мора да иде у привреду и производњу, а не у потрошњу. То је једини пут да се обезбеде нова радна места, али и да се створе реални извори за враћање тог задужења. Русија је најавила формирање БРИКС банке са капиталом од 100 милијарди евра за финансирање инфраструктурних пројеката. Увек бих се пре окренуо аранжману са банком БРИКС, и развоју инфраструктуре, него споразуму са ММФ.

Мислите ли да ћемо моћи на дуже стазе да водимо политику и ЕУ и Русија, и каква је заправо државотворна опција за Србију, коју нуди ваша СНП, као нова странка на политичком небу?

– Још од времена Светог Саве Србија је увек била Исток Западу и Запад Истоку. То је и данас једини пут да заштитимо наше најважније државне и националне интересе. За СНП је приоритет најбоља могућа сарадња са свим земљама ЕУ, са Русијом, са САД, са Кином... Почетком фебруара у Вашингтону срео сам се са Стивеном Бенксом, шефом америчког Стејт дипартмента за Србију, а десет дана касније у Београду угостио сам Константина Косачова, шефа комитета за спољне послове у горњем дому руског парламента. То је уравнотежена спољна полтика СНП. Зато са нама никада неће бити изолације. Наш народ каже: Један је непријатељ много, а сто је пријатеља мало.

Повлачењем првог председника и оснивача, ДШ је кренула у три колоне, има ли ико од вас контакта са Војиславом Коштуницом и какви су међусобни односи?

– Одржавам контакт са Коштуницом. СНП наставља његову државотворну политику, али са ефикаснијим и динамичнијим приступом, како та политика не би остала мртво слово на папиру већ да би донела корист Србији и њеним грађанима. Можемо да имамо најбољи политички програм, али нам то ништа не вреди ако не покренемо српску привреду и не запослимо нашу младост. У веома кратком року СНП је прешла пут од Малогоспојинске иницијативе, преко Ваведењске оснивачке скупштине, до званичне регистрације Српске народне партије. СНП је амбициозна партија са покрићем.

Као човек који је прво израстао у привреди, а тек онда у политици шта вас је мотивисало да оснујете сопствену странку?

– За мене је то нормалан пут. Када сте професионално и материјално остварени, онда политику не видите као средство да остварите профит, већ као прилику да урадите нешто корисно за своју земљу, и да оставите нешто иза себе. То је природна потребна за самореализацијом и покушај да својим знањем и искуством помогнете држави и друштву да буду бољи и успешнији.

Економија је доминантна тема у програму СНП. Како видите пут опоравка српске економије?

– Предузетници и мали привредници су кичма европске привреде. Свугде у Европи они су третирани као почасни грађани, а једино у Србији као криминалци. Борићемо се да се привредницима обезбеде пореске олакшице, повољнији кредити, субвенције. Морамо да станемо на пут сивој економији која уништава часне произвођаче. Наш циљ је да створимо такав економски амбијент да сваки човек може са уштеђевином од неколико хиљада евра да отвори породични посао или занатску радњу и да запосли некога од чланова своје породице или комшију. То је пут за оздрављење  националне економије.

 Владимир Ђуричић

Министарство пољопривреде уништава српског сељака

– Ове године буyет за пољопривреду смањен је за више од 6 милијарди динара, иако је од 1. јануара, због примене ШП-а, листа пољопривредних производа из ЕУ који у нашу земљу улазе без царина проширена и на млеко, сир, павлаку, јогурт и друге млечне производе. Наше тржиште ће бити преплављено млечним производима из Европске уније. Посебно сада када ти производи због санкција не могу да се извозе у Русију. Тиме се уништава српски сељак. Зато је један од главних приоритета СНП - раст субвенција за пољопривреду – каже Поповић .

Канабис помаже лечење рака

Откуд иницијатива СНП да се подржи легализација канабиса?

– Наша обавеза као политичара је да урадимо све што можемо да људима осигурамо право на адекватно лечење. Епидемија малигних болести захватила је Србију. Скоро да нема човека који није изгубио неког блиског од карцинома. И то су веома често млади људи. Имао сам прилике да се уверим да препарати на бази канабиса могу да помогну код лечења таквих обољења. Зато желим да се сруше табуи и да се оболелима дозволи да легално користе канабис као лек, наравно, уз надзор лекара и надлежних институција Републике Србије, како би се предупредиле све евентуалне злоупотребе.
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести