Вучић: Да унапредимо односе Србије и Индије

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изразио је данас, у разговору са потпредседником Индије Венкајом Наидуом очекивање да ће две земље унапредити политичке и економске односе.
у
Фото: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Вучић је, пред тет-а-тет разговоре, захвалио попредседнику Индије што је посетио нашу земљу и подсетио да је то прва посета једног високог званичника Индије још од краја осамдесетих година прошлог века.

"Веома сам почаствован и осећам се привилеговано што могу да разговрам са вама. Надам се да ћемо успети да унапредимо већ добре политичке и економске односе. Сматрам да је размена мишљања веома битна за наше две земље", рекао је председник Србије.

Након разговора председника Србије и потпредседника Индије у четири ока, Србија и Индија потписале су два важна билатерална споразума, која треба да омогуће и поспеше сарадњу две земље.

Споразум о сарадњи у области здравља биља и биљног карантина потписали су министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и амбаcадор Индије Субрат Батачарџи.

Споразум о ваздушном саобраћају између Владе Србије и Владе Индије потписали су потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструkтуре Зорана Михајлловић и амбаcадор Индије Батачарџи.

Такође, након тога председник Вучић и потпредседник Наиду присуствовали су великом Пословном форуму Србија-Индија на којем ће имати уводна обраћања.

Србија и Индија су у првој половини 2018. године, према подацима Привредне коморе Србије, реализоване спољнотрговинску робну размену у вредности од 97,2 милиона долара, док је прошле године у истом периоду она износила 81,3 милиона евра.

Укупан извоз у роби у Индију је био 5,2 милиона долара, док је у истом периоду увезено 92 милиона долара робе.

Састанцима у Палати Србија присуствовали су и министар спољних послова Ивица Дачић, министар финансија Синиша Мали, министарка грађевинарства Зорана Михајловић и министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести