Предраг Марковић: Монархија јефтинија и ефикаснија

Предраг Марковић, бивши председник Народне Скупштине Србије, покренуо је Народну иницијативу за промену Устава Србије у Устав Краљевине Србије,

а прикупљање потписа организовало је Удружење Краљевина Србија.

Како је саопштено, прикупљање потписа подршке овој Иницијативи почело је 21. новембра, а трајаће до сутра, 27. новембра у "минут до поноћи".

Предраг Марковић, председник Народне иницијативе и изјавио је да верује у младе људе који стоје иза ове Народне иницијативе и у свој народ, те да ће се "наћи довољно памети и разума, да председничких избора 2017. године и не буде".

Марковић каже да се први пут иде у промену Устава на овај начин, а да тај предлог предвиђа промене искључиво чланова Устава, не преамбуле.

Као кључни разлог за обнову монархије у Србији Марковић наводи економски разлог.

Како је рекао, председнички избори из буџета коштају као и 32 године одржавања целог дворског комплекса, који је иначе културно добро.

Сматра да председник Србије не може у пуној мери да обавља своју функцију, јер мора да води рачуна о бирачком телу, о странкама, о онима који су га предложили, а да је монархија далеко јефтинија и ефикаснија.

Марковић, чијим потписом је пре 10 година ступио на снагу актуелни устав Србије, наводи да за промену Устава, народна иницијатива у року од седам дана мора да прикупи 150.000 потписа.

Уколико у предвиђеном року Народна иницијатива прикупи довољан број подршке, не дужем од 30 дана, председник парламента мора да закаже седницу на којој ће се тај предлог размотрити, наводи Марковић.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести