Премијер Вучић отворио Бомбајску берзу

Премијер Србије Александар Вучић отворио је данас Бомбајску берзу (Bombay Stock Exchange - BSE) истичући да је то велика част за Србију,

као и да везе између Србије и Индије, иако добре, могу бити даље унапређене.

Он је, након обиласка Берзе, истакао да је веома почаствован и захвалан, посебно додајући да, поред личне части, сматра да је част за Србију што може да отвори рад ове институције.

То, како је нагласио, показује блискост две земље.

Према његовим речима, коришћењем традиционалних веза прошлости моћићемо да створимо бољу будућност и сарадњу између Индије и Србије.

"Када то кажем, не мислим само на политичке односе између Индије и Србије, већ бих желео да нагласим значај јачања економских односа", поручио је Вучић.

Указао је да је имао веома битне и важне разговоре, током боравка у Индији, те похвалио премијера рекавши да има сјајну енергију, нове идеје и посвећеност раду и да је отворио нова врата Индији и нове погледе.

Индијски привредници, рекао је Вучић, увек су добродошли у нашој земљи и изразио наду да ће у Србији инвестирати.

Казао је да чинимо све да искористимо ову прилику да успоставимо контакте ради будуће сарадње и да је апсолутно сигуран да ћемо не само са властима Гуџарата, Махарастра и са другим деловима Индије, већ и са централном владом моћи да постигнемо много боље резултате и да повећамо трговинску размену.

Говорећи о Берзи Вучић је указао да је било лепо видети комбинацију тардиционалног и модерног приступа, те се захвалио домаћинима што је имао прилике да обиђе ову институцију.

„Видимо да се ради о веома важној институцији и надамо се да ћете у будућности још боље радити. Видео сам податке који су изванредни. Желим вам пуно успеха у будућности и надам се да ћемо једног дана и ми имати неки утицај на бројке које сам видео“, истакао је премијер.

Он је, на крају, изразио уверење, да пријатељство Индије и Србије, иако је добро, може увек бити даље унапређено.

Вучић је током боравка у Индији у више наврата указивао колики је значај за Србију што је он као премијер добио прилику да отвори Бомбајска берзу, јер су, како је истицао, берзу отварали представници великих земаља са далеко значајнијом привредном разменом са Индијом.

Бомбајска берза са седиштем у индијском граду Мумбају (некадашњи Бомбај) прва је берза у Азији, основана 1875. године.

Основао ју је Премчанд Ројчанд, један од најутицајнијих пословних људи у Бомбају у 19. веку. Обогатио се у трговачком послу и постао познат под надимцима "краљ памука", "краљ златне полуге", или само "велики бик" (Big Bull).

Био је и оснивач коморе берзанских брокера, институције која је сада позната као БСЕ.

Према писању Економик Тајмса, БСЕ је најбржа берза на свету, са средњом брзином обављања трговине од шест микросекунди.

Према последњим подацима објављеним на званичном сајту берзе у новембру 2016, БСЕ је 11. највећа берза на свету, чија је укупна тржишна капитализација у марту прошле године износила 1.430 милијарди долара.

На Бомбајској берзи је листирано више од 5.500 компанија.

БСЕ, која је друга највећа берза у Индији (иза Националне берзе), добила је управо ових дана "зелено светло" од индијског Одбора за хартије од вредности (СЕБИ) за дуго очекивану иницијалну јавну понуду (ИПО) својих акција, пренеле су агенције.

Захтев за организовањем иницијалне јавне понуде акција (докапитализација) БСЕ је поднела у септембру, а очекује се да ће путем најављене ИПО бити прикупљено око 200 милиона долара, што би, према тврдњама банкарских извора, могло да буде реализовано већ овог месеца.

Акције БСЕ ће бити листиране на већој ривалској Националној берзи, јер тржишни регулатор не дозвољава да сопствене акције буду котиране на сопственој берзи.

За разлику од земаља попут САД-а, где се 70 одсто БДП-а проистиче из већих предузећа и корпоративног сектора, корпоративни сектор у Индији учествује само са 12-14 одсто у националном БДП-у. Закључно са новембром 2016. године, у Индији је на тржишту хартија од вредности листирано 7.800 компанија, а од њих се тргује папирима само 4.000 предузећа на Бомбајској берзи и на Националној берзи Индије (НСЕ). Због тога трговање акцијама на БСЕ и НСЕ ручествује са свега око 4,0 одсто у индијској економији.

Бомбајска берза је у протеклих 140 година значајно допринела расту индијског пословног сектора, дајући му ефикасну платформу за прикупљање и увећање капитала.

Она је организована као акционарско друштво, са широком базом акционара и два стратешка партнера - франкфуртском и сингапурском берзом.

У току 2016. на БСЕ успешно су реализоване 93 иницијалне јавне понуде.
(Танјуг)

Председник Махиндра групе: Србија добра за инвестиције
Председник Владе Републике Србије Александар Вучић састао се данас, последњег дана званичне посете Индији, са председником Махиндра групе Анандом Махиндром, са којим је разговарао о потенцијалним инвестицијама те групе у Србији.

Како се наводи у саопштењу из Вучићевог кабинета, српски премијер је обавестио председника Махиндру о економским реформама које су спроведене у Србији у последње две године, као и напретку на Дуинг бизнис листи Светске банке.

Вучић је позвао председника Махиндра групе да посети Србију и размотри могућности које Србија пружа страним инвеститорима, као и тржишта земаља са којима има уговоре о слободној трговини.

"Србија је веома интересантно тржиште за мене и најбоље лоцирана дестинација у срцу Европе", рекао је Махиндра.

Председник истоимене групе је истакао да индијски инвеститори траже политичку стабилност и сигурно тржиште, а да Србија испуњава оба услова.

Тема разговора била је и наменска индустрија и електрични аутомобили, које компанија Махиндра производи, али и извоз српске малине и других прехрамбених производа из Србије у Индију.

Чланови Клуба Махиндра, који је, такође, део Махиндра групе, желе да дођу у Србију и да истраже могућности ширења клуба за своје чланове, што би довело велики број индијских туриста у Србију, наводи се у саопштењу.

Махиндра група је индијска мултинационална компанија са седиштем у Мумбаију и спада у групу двадесетак највећих индијских компанија.

Та компанија је кључни произвођач возила за различите намене.

Компанија данас послује у више од 100 земаља широм света у области ваздухопловства, агробизниса, аутомобилске индустрије, производње грађевинских и индустријских машина, енергетике, финансија, инфорамционих технологија, хотелијерства, некретнина.

Има више од 200.000 запослених и укупне приходе од 17,8 милијарди долара.

Махиндра је данас највећи произвођач трактора у свету.

Премијер Вучић данас завршава посету Индији сусретом и радним ручком са члановима научно-истраживачке организације "Gateway house", која се бави међународном политиком и глобалним питањима.
(Танјуг)

Вучић: Индија увек поштовала територијални интегритет Србије
Индија је увек поштовала територијални интегритет Србије и   један је од највећих политичких пријатеља наше земље, изјавио је премијер Александар Вучић.
У интервјуу за индијски Институт за глобалне односе "Гејтвеј хаус" (Gateway House), Вучић је рекао да и Србија такође поштује територијални интегритет Индије и да две земље деле ставове о томе да не постоје "добри терористи" већ да су они увек зло.

Србија увек осуђивала сваки тероризам у Индији, нагласио је Вучић.
"Мислим да је то позиција једна независне, суверене државе у правом смислу те речи, оне која је на путу ка ЕУ и која нема само да чува традиционалне везе са пријатељима, већ и оснажава", рекао је премијер који је боравио у вишедневној посети Индији.

Говорећи о односима Србије и Индије, премијер Вучић је рекао и да је потребна боља економска сарадња и да Србија треба да привуче више индијских инвеститора у земљу, побољша трговинску размену, да доведе раднике из Србије у Индију, као и да побољша односе међу људима.

"Србија је једина земља у читавој Европи где ће се Индијци осећати као код куће, јер смо ми увек подржавали љубитеље слободе. Махатма Ганди је и даље један од пет најзначајнијих историјских фигура у нашој земљи", додао је он.

Вучић је навео и да ће бити разговора о томе како да се успостави безвизни режим између две земље.
Имамо добру политичку везу, рекао је Вучић, додавши да је његова посета Индији прва из Србије на том нивоу после 30 година.

"То значи да смо у прошлости заборавили наше пријатеље на Истоку. Ми смо мала земља и ја сам због тога искрено захвалан премијеру Индије Нарендри Модију што је обратио пажњу на Србију и позвао ме у посету", казао је Вучић.

Премијер Србије је рекао и да је током посете Индији, научио много о тој земљи.
(Танјуг)

Вучић: Злочинце нећу да штитим без обзира на име и презиме
Премијер Александар Вучић поручио је да му не пада на памет да штити било ког злочинца без обзира на његово име и презиме и ни у ком случају.

"Не пада ми на памет да било којег злочинца штитим, као што нисам штитио ни оне који су имали наше име и презиме, а чинили су злочине. Не пада ми на памет да штитим ни оне који имају албанско име и презиме, или било чије име и презиме, а који су чинили најтеже злочине, у овом случају против нашег народа, али, рекао бих, и против било ког народа", рекао је Вучић синоћ за РТС у Мумбају.

Он је на питање како коментарише протест Албанаца испред конзулата Србије због хапшења Харадинаја, оценио да у свим земљама Европе и света има много Албанаца - из различитих држава Македоније, Албаније или дела наше територије са Косова и Метохије, па и из Црне Горе.

"У САД, у Шајцарској, Немачкој, Енглеској - и свуда су веома добро организовани. Рекао бих веома добро повезани, и они праве неприлике и непријатности земљама домаћинима", рекао је премијер и додао:

"Али ту се поставља и друго питање, за све те земље које су изложене свим тим непријатностима. А да ли је неко ушао заиста у суштину ствари. Пустите те приче да ли је нешто против Албанаца или против било кога", рекао је Вучић.

Како је приметио, да ли су рекли себи: "да ли ми можда штитимо ратног злочинца?".

"И то је моје питање за оне који покушавају да ми пошаљу поруку или ме зивкају телефоном, објашњавајући ми да се Србија није понела онако како је требало да се понесе и да није требало да Србија тражи изручење Рамуша Харадинаја. Желим и да их питам хоће ли да носе иједну главу на својој савести. Ја нећу", поручио је Вучић.

Одговарајући на питања о досадашњим утисцима током посете Индији, Вуцић је рекао да, на пример, индијска држава Махарастра има између 110 и 120 милиона становника и да би, да је самостална држава, била десета највећа земља у свету

"Они су посебно заинтересовани за пољопривреду, која је 11 одсто њиховог бруто домаћег производа у Махарастри, али истовремено и запошљава 40 одсто људи у том делу Индије, тако да су заинтересовани за сарадњу са нашим институтима да би добили "кноњ хоњ" од нас и да би постојала могућност за извоз, од семена до многих других ствари" рекао је Вучић.

На питање о предстојећим председничким изборима, Вучић је рекао да је много посла пред Србијом, Давос, рецимо, где ће бити безброј важних сусрета, па важни контакти са америчком администрацијом, важна посета Белорусији, долази аустријски канцелар, ту је и важна посета Сајму војног наоружања у Емиратима, где бродовима превозимо и "норе" и "лазаре", и све друго да бисмо се, како каже, представили целом свету...

"Ми хоћемо да зарадимо новац на томе, ми хоћемо да наши људи зарађују плате, да њихова деца од тога могу да живе, да наша економија напредује, дакле, то су ствари којима ћу се бавити у наредне три недеље, месец дана. А о том-потом, нека се они баве нашим кандидатима", поручио је Вучић.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести