Премијери Србије и Кине отворили „Пупинов мост”, биће још заједничких послова

Председник Владе Србије Александар Вучић и премијер Народне Републике Кине Ли Кећианг свечано су отворили мост који повезује Земун и Борчу. „Пупинов мост” је знак пријатељства Србије и Кине,

сагласни су премијери Вучић и Ли.

– Отварање моста подсећа ме на филм „Мост”, који је био врло популаран у Кини, и музику из тог филма „О бела, ћао” – рекао је Кећианг.

Он је поручио да је дошао у Београд не да каже „довиђења свима”, што је парафраза превода имена те песме, него да се „дружи са својим пријатељима”. Кећианг је рекао да је током његовог боравка у Србији с Владом Србије потписан Меморандум о разумевању ради модернизације пруге Београд–Будимпешта у наредне две године.

– Кинеска страна спремна је за сарадњу у области инфраструктуре, а модернизација пруге Београд–Будимпешта биће у складу са стандардима Европске уније и с њеним правним оквирима – истакао је он.

По Кећианговим речима, Кина ће подстицати своје компаније да граде фабрике дуж трасе те пруге, чиме ће се поспешити и извоз кинеске опреме. Уз оцену да ће сарадња бити корисна и за Кину и за Србију, он је констатовао да је избор Београда за домаћина самита 16 држава Источне и Југоисточне Европе и Кине био прави потез и да ће Србија, која има стратешку позицију, изгледа играти све већу улогу у сарадњи земаља региона. Кећианг је, говорећи о мосту, који су заједнички радиле компаније из Кине и Србије, нагласио да су оба народа и државе уложили максималне напоре у тај подухват.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да Мост „Михајло Пупин” представља симбол искреног пријатељства и веза Србије и Кине.

– Велика ми је част да с премијером Кине отворим овај мост као први подухват кинеских градитеља у Европи и трајни споменик српско-кинеског пријатељства – рекао је Вучић. – То је само почетак, нећемо стати и наставићемо неуморно да градимо. У 2016. и 2017. завршићемо изградњу и реконструкцију, чак и у километрима више пруга и ауто-путева него било која друга европска земља. Многе од тих пројеката радићемо заједно с кинеском пријатељима, то ће бити нови мостови и нови путеви у будућност.

Вучић је захвалио на подршци председнику Србије Томиславу Николићу и председнику Републике Српске Милораду Додику, али и подсетио на то да су уговори о изградњи моста потписани пре више година и да су одлуку донели људи из претходне владе. На доприносу изградњи моста изразио је захвалност и представницима те владе и некадашњем градоначелнику Београда Драгану Ђиласу, који је присуствовао церемонији отварања.

– Желим да градимо земљу у којој ће људи различитих идеја међусобно да се поштују и у којој ће све владе да деле исту посвећеност благостању људи јер мост је толико велика и дивна грађевина и увек има довољно заслуга да их сви поделе – истакао је Вучић.

Он је навео да су у претходна три дана одржани многи важни разговори и постигнути озбиљни договори, али је „овај догађај значајнији од свега што смо смо радили јер велича дела, а не празне речи”. Вучић је, подсећајући на речи нобеловца Иве Андрића о мостовима, нагласио да је грађанима Србије повезивање потребније од свега, „да повезујемо људе, обале, прошлост с будућношћу, да премошћавамо препреке и разлике”. По његовим речима, мост није само грађевина која је савладала реку већ и симобол вечите људске тежње да споји и повеже.

– Како повезује две обале Дунава, повезује и Србију и Кину и ка висинама уздиже и учвршћује два народа у дугогодишњем пријатељству и свим наредним подухватима да заједнички стварају и граде – нагласио је Вучић.

Отварању моста су, осим два премијера и министара из влада Кине и Србије, присуствовали и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, председник Републике Српске Милорад Додик, а осим садашњег градоначелника Београда Синише Малог, био је и претходни Драган Ђилас, у време чијег мандата је мост грађен.

Е. Д.

 

Ђоковићев рекет на дар

Премијер Кине Ли Кећијанг је, након што је примио Повељу почасног грађанина Београда, разговарао са јавним личностима из области културе и спорта, и том приликом добио на поклон тениски рекет са потписом најбољег тенисера света Новака Ђоковића. Међу грађанима, које је градоначелник Београда Синиша Мали позвао на свечани пријем, којем је присуствовао српски премијер Александар Вучић, били су и Јадранка Јовановић, Љубиша Тумбаковић, проф. Радосав Пусић, проф. Предраг Симић, тренер Бора Милутиновић. Стриц најбољег тенисера света Новака Ђоковића, Горан уручио је овом приликом кинеском премијеру рекет српског тенисера са личном посветом - „Добродошли у Србију, пријатељу Ли”, уз потпис на кинеском језику.

 

Лична карта моста

Мост Земун–Борча дугачак је 1,5 километар, а од 21 километра приступних саобраћајиница изграђено је 17. Остатак, од Борче до ауто-пута за Панчево, треба да буде завршен до јесени следеће године. Вредност пројекта је око 260 милиона долара, а од тог износа 85 одсто је кредит кинеске Ексим банке, док преосталих 15 одсто обезбеђују држава Србија и Град Београд. Главни извођач била је кинеска компаније „Чајна роуд енд бриy корпорејшн” (ЦРБЦ), а радови су почели у октобру 2011. године.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести