Претње посланицима Српске листе

Председник Српске листе Александар Јаблановић изјавио је да су појединим посланицима Српске листе упућене претње да би одустали од подршке формирању специјалног суда за ратне злочине ОВК-а.

Јаблановић је у изјави митровачком Радију „Контакт плус” рекао да су претње пријављене Косовској полицији, а да посланици Српске листе остају опредељени раду који води у правцу успостављања специјалног суда.

– У последњих 48 сати упућено је неколико претећих позива појединим посланицима Српске листе у циљу застрашивања и одустајања од подршке формирању специјалног суда за злочине ОВК-а – рекао је Јаблановић.Он је додао да су те претње пријављене надлежним органима и да очекују њихов рад на решавању тих случајева.

– Српска листа остаје, и поред поменутих претњи, опредељена ка раду на успостављању специјалног суда и изгласавању уставних амандмана који ће то омогућити – рекао је Јаблановић.Косовска скупштина требало би данас, под притиском међународне заједнице, поново да гласа о уставним амандманима који су неопходни за формирање специјалног суда за злочине бившег ОВК-а, мада су већ сви рокови истекли.

Седница је заказана за 10 часова, а упркос великом противљењу опозиције, Председништво Скупштине Косова донело је одлуку да на дневни ред стави гласање о уставним амандманима којима се отвара пут за формирање специјалног суда.Опозиција сматра да амандмани везани за оснивање специјалног суда ни у којем случају не треба да буду поново у скупштинској процедури, и најављује да ће гласати против.

Међутим, очекује се да ће поједини посланици Демократске партије Косова, који су током прошлог гласања 29. јуна били против формирања тог суда, сада гласати за усвајање амандмана.Враћање у скупштинску процедуру, као и усвајање уставних амандмана, представља изузетно значајан корак за Косово у испуњавању обавеза које је преузело од међународне заједнице, саопштено је раније из кабинета премијера Косова Исе Мустафе.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести