Пријатељство две старе европске земље

Председник Републике Србије Томислав Николић се, током дводневне државне посете Републици Португал, сусрео с председником Владе Антониом Костом. Николић је разговарао

 и с председником парламента Португала, који је подржао Србију у процесу евроинтеграција.У срдачном и пријатељском разговору, председник Томислав Николић је констатовао да историја од 135 година обавезује да снажније и чвршће градимо билатералне односе, саопштила је Канцеларија председника. Председник је информисао свог саговорника о бројним предностима Србије за инвестиције из Португала.

– Образовани и вредни људи, одличан географски положај и бројни споразуми о спољној трговини чине Србију изузетно привлачном дестинацијом – навео је Николић.Премијер Португала се сагласио с тим да је економија област у којој треба наћи нове могућности и оснажити везе. Такође, премијер Антонио Коста је подвукао да ће та земља с посебном пажњом градити везе у области образовања и културе.

Председник Николић је нагласио да је добра вест намера компаније „ЕДП Ренењаблес” да дође у Србију и уложи у изградњу ветропаркова.
Две стране су се сагласиле о томе да је неопходно интензивирати сусрете на високом и највишем нивоу.Председник Србије састао се и с председником парламента Португала Едуардом Фером Родригесом који је подржао Србију у процесу евроинтеграција.

Николић је рекао да два народа имају много тога заједничког и да постоји значајан простор за сарадњу, пре свега у области економије.Родригес је нагласио да је познато да је председник Николић значајно допринео снажењу билатералних односа Србије и Португала.У Књигу почасних гостију парламента Португала председник Србије је записао: „Почаствован топлим пријемом на који сам наишао у Португалу, отићи ћу у Србију уверен да је пријатељство наше две старе европске земље, које смо пре 135 година означили успостављањем односа, сјајан темељ за развијање даље сарадње”.
 

Србија посвећена миру

Говорећи о недавним разговорима у Бриселу, Николић је истакао да је Србија посвећена миру и да ће наставити да води дијалог с администрацијом у Приштини да би се побољшали услови живота свих грађана Косова и Метохије, саопштила је Прес-служба председника Србије.
Председник португалског парламента је подржао Србију у процесу евроинтеграција и истакао да је хуман однос Србије према мигрантима допринео подизању њеног угледа у Европи и свету.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести