Промене у ДС-у или стара песма

Демократска странка би на седници Главног одбора у недељу требало да усвоји нови изборни програм. Којим путем ће кренути ДС и да ли је спремна као странка да се мења ?

По виђењу потпредседнице ДС Наташе Вучковић, која је недавно преузела кормило посланичког клуба у парламенту Србије, та странка се увек мењала и увек ће се мењати, као што је увек и спремна да одговори на горуће проблеме у нашем друштву.

– У овом тренутку највећи проблеми грађана су све веће осиромашење, несигурност, угрожавање њихових права и непостојање перспективе. Ми указујемо на грешке власти, на то да од борбе против корупције и више правде коју су обећали нема ништа, стално се отвара нови простор за корупцију, омаловажавају се институције, влада се завођењем страха – објашњава Наташа Вучковић у изјави за „Дневник“.

Како додаје, статистике показују да је сваки четврти становник наше земље изложен ризику од сиромаштва, а ДС пружа одговоре на који начин изаћи из сиромаштва и подстаћи развој, не само кроз стране инвестиције, већ кроз домаће капацитете, нарочито мала и средња предузећа, реформом образовања и бољим повезивањем са тржиштем рада. По њеним речима, оно што ДС поставља у први план је развој пољопривреде, као гране у којој Србија има огромне ресурсе и шансе за развој. Истовремено, ДС се противи „политици ове владе која законима, које предлаже, нетранспарентно намерава да даје земљу у дугорочни закуп и продаје је странцима и тиме је ускрати паорима и сељацима – и ту се не ради само о економским последицама, већ може произвести и дубоке социјалне проблеме на селу“.

– Ми смо европска странка и бавимо се европском интеграцијом Србије од самог почетка. Сматрамо да смо на том плану били много ефикаснији и да боље од ове владе можемо наставити просец приступних преговора, пошто за скоро четири године власти СНС није постигла тако рећи никакав резултат. Тек ће се сад отворити прво поглавље! ДС доживљава као један од својих приоритета и регионалну сарадњу, а односи у региону за време власти ДС су били на много бољем нивоу, владао је другачији тон у комуникацији у региону – истиче наша саговорница.

На опаску да од ДС многи траже отклон према прошлости и да јавно призна грешке из времена када је била кључна странка у Влади и питање да ли је ДС спремна на то, Наташа Вучковић констатује да је то “наметнута тема, која је већ мало застарела“.

– Демократска странка се од 2012. у много јавних наступа определила у односу на грешке које чинила. Међутим, то данас више није тема која интересује грађане. После скоро четири године ове коалиције и одсуства сваког напретка, треба говорити о грешкама ове власти. Ми смо већ три и по, скоро четири године у опозицији, па је анахроно говорити о грешкама ДС. Сигурно је да их је било. Но, ДС је унутрашњи дијалог водила и завршила. Знамо где смо грешили, у реформи правосуђа, било је грешака и у кадровској политици, али извукли смо поуке – истиче Наташа Вучковић. – Међутим, ДС је покренула и огромне реформе, довела је земљу до статуса кандидата за ЕУ, многе је области уредила, људи су живели боље и имали су уверење да се развијамо. Медији су били слободнији, створене су важне институције. А ова прича владајуће коалиције да је Демократска странка крива за све, а да су они својим реформама постигли сјајне резултате, врста је пропаганде за коју грађани све више увиђају да је лажна, да власт ствара виртуелну слику стварности.

Поводом дилеме да ли овај програм може бити разлог разлаза са неким људима у странци, пошто је Борислав Стефановић био један од критичара програма, Наташа Вучковић одговара да „појединци некада не разумеју шта је политичика странка, да је она заједнички подухват људи који су се удружили да постигну одређени резултат“.

– Ако као појединац направите неки документ и кажете „ја тражим да организација са више хиљада чланова усвоји од почетка до краја мој документ или она за мене више није прихватљива”, онда се ради о неразумевању шта је то политичка странка. Настојали смо да у прављењу програма учествује што више људи и да отворимо странку према грађанима. И кад будемо усвојили програм, он ће бити отворен за добре предлоге, како бисмо на што бољи начин одговорили потребама грађана. А да ли ће неко изаћи из странке, или ће у странци остати, то је увек ствар индивидуалне одлуке. Али оно што је сигурно, чланови ДС никада нису били на страни оних који су странку цепали, или су је на било који други начин угрожавали – каже Наташа Вучковић.

На примедбу да су некадашњи истакнути чланови ДС сада вође опозиционих партија, те да би то можда могло бити тешкоћа, она каже да је политичка дебата у ДС била увек жива и да је то доводило и до стварања нових партија.

– У кључним историјским тренуцима показало се да то не мора бити никаква тешкоћа, као што је 2000. године управо ДС окупила све оне који су били против ауторитарног режима. Тако да ДС има тај потенцијал и показаће га и данас. Оно што је важно нагласити је да смо у изради нашег предизборног програма консултовали врло велики број људи, у складу са уверењем да је програм резултат колективног, рада како бисмо остварили наше политичке циљеве. У том смислу ДС види и опозицију. Они који су против овог режима, са истим програмским основама, са истим вредностима... верујемо да ћемо се у одлучујућем тренутку наћи на истој страни – поручује Наташа Вучковић.

Доскорашњи шеф посланичког клуба и још увек потпредседник ДС Борислав Стефановић, који је демократама предочио свој програм, каже за “ Дневник” да између два документа има доста разлика.

– Предлог који смо иницирали људи око мене и ја, прилично је драстичан у неколико сегмената, највише у економско- социјалној сфери, потом у смислу отклона према прошлости, у другачијем приступу кадровској политици и осуди и криминализацији страначког запошљавања, корупције и свега осталог чега нема у програму који ће ДС усвојити – објашњава Стефановић. – Суштински се разликујемо у томе што сам ја сматрао да ДС треба да направи значајан заокрет у односу на досадашњу социјалдемократску политику, да оде више у лево.

Његова оцена је да предложени програм странке не решава ни један проблем грађана “ зато што су то варијације на политику коју воде владајуће странке и нема значајне политичке, програмске и вредносне разлике”. ДС ће усвајањем програма почети сувише да личи на коалиционе партнере СНС – а и тиме јасно показати да суштински не жели да мења себе, ни Србију, којој су очајнички потребни искораци из садашње политике, истиче Стефановић, наводећи да оно “што ће ДС данас усвојити је већ до сада више пута виђени програмски  предлог”. За нови програм потребни су, како додаје, нови људи и да је због тога и рекао да у случају да странка подржи програм који је иницирао – сви функционери ДС морају поднети оставке, а “наравно да њима то не пада на памет”.

– Потребно је да се ДС изјасни и о лошој економској политици коју је спроводио 2003. Неопходан је јасан отклон од приватизација, од лоше реформе правосуђа, притиска на медије, недостатка борбе против корупције, енормног богаћења неких чланова ДС… Али од тога ништа нема, као ни одређења о НАТО,  порезу цркви, нема одређења око веронауке…  И зато ми је занимљиво када у врху ДС кажу да су неки предлози Борка Стефановића усвојени, вероватно при томе мислећи на враћање незаконито отетих плата и пензија. То је у принципу заиста мали сегмент. На жалост, не постоји спремност, то је суштина, већ постоји жеља да се иде у обезбеђивање привилегија ужем кругу људи у странци, на прелазак цензуса по сваку цену. Када поставите циљ тако “високо”, онда је све остало секундарно – тврди Стефановић.

Он каже и да неки сматрају да је као шеф посланичке групе требало да “лепо ћути и да га баш брига шта ће бити”.

– Зато ми је забавно да слушам кад кажу да не знам шта је странка људи који су је довели на руб пропасти, који одбијају да се одмакну од те политичке провалије, правећи механизам који, на жалост, не може да победи Вучића. Јер, да бисте га победили, морате имати и бољу и другачију политику и нове људе – каже наш саговорник. На питање којим путем креће Борислав Стефановић, он најављује да ће се то видети врло брзо, зато што све мање има разлога да “ја њима срећу кварим, што каже наш народ”.

– Све је мање разлога да се ја показујем као неко ко не разуме, како они кажу, што их не бих најзад пустио да се осете слободно и постигну те велике резултате, у којима  им очигледно ја сметам, а не Вучић. Желим им све најбоље и са новим програмом -поручује Стефановић.

На дилему хоће ли, попут Тадића, Јовановића, Живковића, бити један од бивших чланова ДС који воде нову партију, одговара да себе не види у галерији старих лидера.

– Не видим ни зашто би се људи спајали, када су се одвајали. То је као кад се супружници после развода помире, јер су ођедном схватили да се воле. Некад упали, али у Србији, у политици, тешко – закључује Стефановић.

Светлана Станковић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести