Протест опозиције у Београду

БЕОГРАД:  Део опозиције окупљен у Савезу за Србију поново је вечерас, као и прошле суботе, организовао протест, на којем су, код Филозофског факултета, говорили академик Душан Теодоровић и глумац Тихомир Станић, а потом су учесници кренули у шетњу. 
Protest opozicije u Beogradu foto: Tanjug
Фото: Tanjug

На челу колоне је био транспарент, као и први пут, "Стоп крвавим кошуљама", а међу окупљенима су Драган Ђилас, Вук Јеремић, Борис Тадић и Бошко Обрадовић. 

Није било страначних обележја, а неки учесници протеста носили су жуте прслуке, по узору на протесте у Француској, а неки беџеве на којима пише "почело је" и транспаренте "1 од 5 милиона", са алузијом на изјаву председника Србије да неће мењати политику и изаћи у сусрет учесницима протеста и да их је пет милиона, јер то могу да добију само на изборима.

Теодоровић је у говору власт упоредио са поплавом, која, каже, захтева да се сви уједине, и леви и десни.

Изнео је и захтеве да се пензионерима "врати сваки динар", други захтев се, каже, односи на студенте који су "свуда по свету", да се пониште лажне дипломе и обезбеде услови за фер и поштене изборе.

"Ја сам један од пет милиона. Ви сте сви део Србије, ово је ваша Србија и не сме нико да вас поништи", рекао је Теодоровић, а председнику Србије је рекао да већ вечерас оде у Мађарску, јер, каже, опозиција сигурно побеђује.

Глумац Тихомир Станић рекао је да су се окупили због вербалног и физичког насиља и да сви присутни треба деци, пријатељима, родитељима. . . да говоре о разлозима свог незадовољства. 

Током шетње су се чули повици "бандо напредна", а у више наврата учесници су се заустављали - код скупштине Србије, где су главни транспарент заменили другим са натписом "1 у 5 милиона", док скупштине су прозивали председницу, код зграде Председништва председника, а код градске скупштине узвикивали су име младе новинарке Студија Б, чијим извештавањем нису били задовољни.

Испред РТС-а су пустили шпицу Дневника 2, као и инсерте из Дневника. 

На Теразијама, колона је "срела" мању групу људи, који су држали заставу Србије и тзв. Косова, и транспарент на којем су речи ЕУ и НАТО прецртани. 

Код "Зида плача" поново су наишли на председника Удружења породица киднапованих и убијених Срба са Косова и Метохије Симу Спасића, који је њима довикивао "Савез за Србију је зло за Србију", "Ослободили су 2.108 албанских злоцинаца и терориста и узели велике паре за то", Досовски режим је створио УЧК Косово".

Протест се завршио у Македонској улици, а Борко Стефановић је поручио да окупљени неће дозволити да неком буде крвава кошуља и да ће постићи зацртане циљеве. 

Протести се организују због ранијег напада на председника Левице Србије Борка Стефановица у Крушевцу.Вечерас се протесту прикључио и ДСС, за разлику од прошлонедељног, када нису учествовали због најављеног обраћања Мирјане Карановић.

Лидер ПСГ Саша Јанковић је најавио да неће протестовати јер, како је истакао, Савез за Србију "каналише" на страну која би опет била странпутица за Србију". 

Драган Ђилас је уочи протеста рекао да ће он бити под паролом "Хајде да се пребројимо" и "да то Радио-телевизија Србије прикаже". 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести