Пруга Београд–Будимпешта за две године

Кинески премијер Ли Кећанг најавио је на Самиту шефова влада Кине и земаља Централне и Источне Европе, на којем учествује и српски премијер Александар Вучић, да ће градња пруге

за велике брзине између Београда и Будимпеште почети до краја године.

Ли је нагласио да постоји неколико приоритета о којима ће се на овогодишњем самиту разговарати, међу којима су дефинисање „мапе пута” за унапређење сарадње, промовисање синергије у изградњи инфраструктуре, формирање инвестиционог фонда с десет милијарди долара и проширење трговине пољопривредним производима из земаља ЦИЕЗ.

Србија је међу првим земљама која се кандидовала да буде корисник кредитне линије од десет милијарди долара за унапређење сарадње Кине са земљама Централне и Источне Европе и водећа земља у том делу Европе у реализацији инфраструктурних пројеката са Кином, изјавио је  премијер Србије Александар Вучић.

Вучић је, говорећи на Четвртом самиту шефова влада Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе у кинеском граду Суyоу, рекао да Србија са Кином спроводи пројекте изградње енергетске и саобраћајне инфраструктуре у вредности већој од 1,5 милијарди долара.

Говорећи о постигнутим резултатима, он је нагласио да је Србија ове године забележила висок ниво активности на свим пољима - од трговине, пољопривреде, финансија, до културе, здравства, образовања и сарадње на локалном нивоу.

Како се наводи у саопштењу Владе Србије, премијер Вучић је нагласио да Србија подржава иницијативу Кине за јачање сарадње са земаљама Централне и Источне Европе.

„И Србија жели да, као пункт на мапи Појаса и пута, постане једно од важнијих регионалних трговинских чворишта у овом делу Европе. То је за Србију и развојна шанса”, изјавио је премијер Вучић.

Он је додао да ће пројекат пруге Београд-Будимпешта, који би требало да буде завршен за две године, допринети остваривању транспортног умрежавања, као и протоку људи и робе, чиме ће подстаћи креирање логистичких траса и дистрибутивних центара, а дугорочно и приступ новим тржиштима.

„Чињеница да на Самиту учествују већим делом земље чланице ЕУ, говори у прилог томе да је овај вид сарадње неодвојив од укупних односа Кине и ЕУ и да представља додатни механизам унапређења овог стратешког партнерства”, закључио је премијер Вучић. Отварајући Четврти самит шефова влада Кине и земаља Централне и Источне Европе, премијер Кине Ли Кећианг рекао је да ће сарадња Кине и земаља ЦИЕЗ унети ново светло и да мора бити усмерена на будућност.

Кинески премијер је нагласио да постоји неколико приоритета о којима ће се на овогодишњем Самиту разговарати, међу којима су дефинисање мапе пута за унапређење сарадње, промовисање синергије у изградњи инфраструктуре, формирање инвестиционог фонда са 10 милијарди долара и проширење трговине пољопривредним производима из земаља ЦИЕЗ.

Ли је нагласио да Кина жели да унапреди сарадњу са центрима земаља ЦИЕЗ путем унапређења развоја малих и средњих предузећа, јачања сарадње у области здравства, шумарства, али и туризма, истакавши да је неопходно заједнички промовисати земље ЦИЕЗ како би кинески туристи чешће посећивали те дестинације.

Претходно је, како се наводи у саопштењу владе, Ли отворио Економско-трговински форум, где је рекао да трговинска размена између Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе, упркос економској кризи у свету, бележи раст, као и да постоји велики потенцијал за даље унапређење економских односа.

Премијер Вучић је на конференцији за новинаре, одржаној након Самита, позвао кинеске туристе да посете Србију, „земљу Новака Ђоковића и Бате Живојиновића”.

Е. Д.

 

Ли: Желимо више инвестиција

Кинески премијер Ли Кећанг  је нагласио да је велики број кинеских компанија расположен да инвестира у земљама ЦИЕЗ, као и да Кина жели да компаније из тих земаља више инвестирају у Кини.

„У Србији сам недавно присуствовао отварању моста и то је први велики пројекат у земљама ЦИЕЗ. Желимо да их буде више”, закључио је Ли Кећинаг.

 

О унутрашњим стварима у понедељак

На молбу новинара да прокоментарише поједина питања која се тичу унутрашње политике Србије, Вучић је рекао да је његов посао да води рачуна о интересима Србије, а не о партикуларним или партијским, политичким интересима. Он је тако казао да ће се о унутрашњим политичким питањима говорити у понедељак, кад ће се, како је рекао, обратити народу.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести