Прва фабрика и прво запошљавање после двадесет година

Председник Покрајинске владе Игор Мировић отворио је у Бачу погон компаније „КСЦ Тектона” која производи дрвену амбалажу и разне производе од дрвета и запошљава 50 радника,

а у сезони још 30. Испред новоизграђене хале у индустријској зони, која се простире на 1.150 квадрата, окупио се велики број мештана јер је јучерашњи дан за њих био велики догађај с обзиром на то да су се у Бачу, како је то навео председник општине Драган Сташевић, до 2014. године фабрике само затварале.  

– Од господина Сташевића сам пре два минута чуо податак да су се до 2014. године у Бачу фабрике само затварале, а данас имамо прилику да видимо отварање новог погона нове фабрике „Тектона” – рекао је Мировић након што је пресекао врпцу и обишао новоизграђени погон.
Он је навео да су халу заједнички изградили општина и Министарство привреде и да постоји могућност да се компанија прошири на земљишту поред новог погона.

– То је први корак за Бач, верујем да ће и компанија „Тектона” наставити да реализује своје инвестиције на земљишту које овде видите, које је практично у њиховом власништву, и да ћемо заједнички моћи да развијамо и нове погоне не само компаније „Тектона” него и других које желе да улажу у Бач – истакао је председник Покрајинске владе. – Углавном се говори о улагању у велике градове и оне градове и општине које су ближи главним инфраструктурним правцима, ближи ауто-путевима који пролазе кроз Војводину, али је за нас веома важно да пограничне општине, мање општине у које инвеститори нису долазили, мотивишемо да заједнички радимо, припремимо комуналну инфраструктуру и подстицаје с локалног, покрајинског и националног нивоа. То треба да мотивише људе да улажу свој капитал и да отварају нова радна места.

Један од власника компаније Никола Чавка захвалио се општинској управи и Јужнобачком округу као и ЈП „Војводинашуме” на ефикасности и предузетности, и најавио да ће фабрика већ следећег месеца радити пуним капацитетом и да ће велики део производње бити усмерен ка иностраном тржишту.

– Након пробног рада, који је у току, већ следећег месеца ћемо кренути с производњом у пуном капацитету, кад је реч о линији за производњу патоса, односно елемената за гајбе, а већ имамо обезбеђено инострано тржиште – рекао је Чавка. – Такође је у току и инсталирања линије за производњу еуропалета.

Председник општине Бач Драган Сташевић је рекао да је покретање производње и отварање првих радних места у дугом периоду од 20 година  први у низу корака у развоју општине.
– Покрајински премијер и ја смо овде прошле године 17. марта положили камен темељац и верујем да многи који су били присутни, не би препознали терен и амбијент у којем смо радили, али ми је велика част и задовољство што после годину можемо да покажемо шта смо за ту годину урадили – изјавио је Сташевић.  

Ержебет Марјанов
 

Велики дан за Бач

Мировић је оценио да је то је велики дан за Бач јер је педесетак запослених исто као да се у Новом Саду запослило 2.500-3.000 људи. Он је казао и да ће „Тектона” и убудуће имати пуну подршку за инвестиције, како с покрајинског нивоа власти, тако и с локалног и националног.
– Желимо да отварају још радних места и на неки начин позову и друге компаније који ће овде у индустријској зони Бача моћи да пронађу добро место за свој рад и бизнис – закључио је Мировић.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести