Путин очекује у новој влади људе наклоњене Русији

Председник Владе Србије Александар Вучић састао се у Москви с председником Руске Федерације Владимиром Путином,

с ким је разговарао о свим важним питањима и даљем унапређењу политичких и економских односа Србије и Русије.

Вучићева посета није раније најављена, а то да је у Москви објавио је прес-секретар Кремља Дмитриј Песков, који је и најавио сусрет с руским председником.

„Двојица лидера закључила су да искрено и истинско пријатељство српског и руског народа у будућности мора бити потврђено још конкретнијом и успешнијом сарадњом у свим сферама друштвеног живота”, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Како је објављено на званичном сајту Кремља, Путин је Вучићу честитао на изборној победи, да би затим говорио и о формирању будуће владе Србије.

– Ваша странка је убедљиво победила – рекао је Путин Вучићу. – Осим тога, неопходан број места у парламенту добили су ваши савезници. Знам да ће се у блиској будућности формирати влада. Желео бих да изразим наду да ће, без обзира на будући састав владе Србије, у њој достојно место заузети људи који придају значајну пажњу развоју наших међудржавних односа. Наставићемо рад на јачању међудржавних веза, на успостављању односа у области политичке сарадње, економије, на међународној арени. Драго нам је због ваше победе. И честитам вам.

Премијер Србије обећао је да ће урадити све што зависи од министара Србије за развој односа с Русијом.

– Нама веома много значе односи с Руском Федерацијом – изјавио је Вучић. – Посебно ценимо и ваш лични допринос развоју односа између наших земаља, јачању односа у свим областима,

Премијер је захвалио председнику Руске Федерације на политичкој подршци коју Русија пружа у очувању територијалног интегритета Републике Србије.

Он је додао да ће нова влада у Србији бити формирана до средине јуна.

– Нама је част и дужност да учинимо све да би се односи с Руском Федерацијом формирали у свим правцима, у економији и политици – додао је Вучић.

Вучић је на свом „Твитер” налогу, поводом сусрета с Путином, уз фотографију написао: „Хвала председнику Путину на топлој добродошлици.”

Иако Вучићева посета Москви није била раније најављена, српски премијер састао се с руским амбасадором Александром Чепурином прошле недеље, када је саопштено да су разговарали о односима двеју земаља и закључили да су они на изузетно високом нивоу. „Навели су да ће и даље сарађивати на очувању независности и суверенитета Србије. Вучић и Чепурин су разговарали и о унапређењу економске сарадње Србије и Русије”, саопштила је тим поводом Влада Србије.

„Спутњик” преноси да је Вучић последњи пут боравио у Москви у новембру прошле године, када се срео с руским председником, али и с премијером Дмитријем Медведевом, као и члановима руске владе. Вучић је тада отворио Српско-руски пословни форум и посетио Московски међународни форум иновативног развоја „Отворене иновације”. Током тродневне посете састао се и с представницима руских компанија с којима су размотрена актуелна питања трговинско-економске сарадње, укључујући реализацију заједничких пројеката из области енергетике, индустрије, транспорта и пољопривреде.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести