Радикали непожељни у локалној власти

Српска напредна странка могла би ускоро искључити Српску радикалну странку из коалиција на локалном нивоу у којима одборници двеју странака обављају локалну власт, сазнаје „Дневник“ из добро обавештених извора.

Та информација појавила се непосредно након доласка лидера СРС-а Војислава Шешеља из Хага и његових изјава о актуелном руководству СНС-а, односно његовим бившим најближим сарадницима Александру Вучићу, садашњем председнику СНС-а, и Томиславу Николићу, председнику Србије.

Међутим, као разлог за могуће искључивање радикала из коалиција са СНС-ом на локалном нивоу наводи се и то што је посланик СРС-а у Скупштини Војводине Стојан Тинтор подржао реконструкцију Покрајинске владе.

– То не подразумева само општине где СРС и СНС имају потписан коалициони споразум, већ и оне у којима су кадрови СРС-а укључени у локалну власт иако су формално радикали тамо у опозицији – каже наш извор упућен у дешавања у СНС-у који је инсистирао на анонимности.

Напредњаци и радикали деле власт у Новом Бечеју и Шиду, док су недавно, управо гласовима СРС-а, напредњаци, после четири месеца опозиционог деловања, поново формирали власт у Тителу. Радикали су пре коалиције са СНС-ом учествовали с демократама у власти у тителској општини. На молбу да прокоментарише како је могуће да те две странке успоставе сарадњу у Тителу, новоизабрани председник општине Драган Божић (СНС) рекао је раније за наш лист да локални одбори имају могућност да спроводе локалну политику и, сходно томе, улазе у савезе и бирају коалиционе партнере, док се високом политиком бави руководство странке.

Ту информацију потврдио је „Дневнику“ потпредседник СНС-а Игор Мировић, који истиче да локални одбори имају аутономност у раду, али да врх странке не гледа благонаклоно на коалиције са српским радикалима у општинским и градским властима.

– Коалиција са СРС-ом за нас је неприхватљива, поготово што су последњих дана, од повратка Војислава Шешеља у Србију, заоштрили своју реторику. То је став врха странке – каже Мировић.

Он наводи да страначко руководство надзире како функционишу коалиције у градовима и општинама где СНС учествује у локалној власти или је води, али да за сада није било директне препоруке локалним одборима да се раскидају коалициони односи са СРС-ом где они функционишу, тим пре што скупштинска математика варира од општине до општине, и негде су радикалски гласови потребни за опстанак владајуће већине.

У табору радикала не желе да коментаришу те спекулације, а потпредседник те странке Милорад Мирчић наводи став да су отворени за сарадњу на локалном нивоу „са свима онима који нису крали мандате СРС-у“.

– С њима можемо сарађивати и на локалном и на покрајинском нивоу – додаје Мирчић.

Он наводи да су различите изјаве функционера СНС-а последица „нервозе због повратка Војислава Шешеља“.

– Ми поштујемо људе који су на локалном нивоу у три општине правили коалиције с нашом странком, и то су углавном коалиције у којима учествују СНС, СРС и СПС. За нас није питање да ли ће те коалиције опстати, већ је кључно да ли ће Томислав Николић, уколико му је имало морала остало, поднети оставку. То је кључно питање за нас српске радикале – закључио је Мирчић.

А. Савановић

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести