Расте притисак за разрешење Јаблановића

Повећава се притисак за разрешење косовског министра за заједнице и повратак Александра Јаблановића, што је био један од главних захтева два опозициона протеста у Приштини.

Поред опозиционог Покрета "Самоопредељење", који је данас поновио "ултиматум" премијеру Иси Мустафи да до уторка разреши Јаблановића, оставку тог министра сада траже и посланици владајуће Демократске партије Косова (ДПК).

Најпре је Азем Суља, посланик посланик ДПК Хашима Тачија и бивши командант ОВК оценио да је "неумерена" изјава Јаблановица превазишла једну реченицу, било како да је тумачимо, и почела је да угрожава стабилност нашег друштва, пренела је агенција "Косовапрес".
Затим је шеф парламентарне групе ДПК Адем Грабовци изјавио да је министар, након увреде грађанима Косова, требало одмах да поднесе оставку, јер поред законских и уставних обавеза, он има и моралне обавезе.

Јаблановићу се замера што је припаднике "Самоопредељења" и невладине организације "Позиви мајки", који су у Ђаковици гађали аутобусе са Србима на Бадњи дан, назвао "дивљацима", као и због изјаве у емисији "Интерактив" да није чуо да се на Косову десио масакр, те да су косовске жртве - жртве НАТО бомбардовања.

"Ова изјава је постала разлог за протесте и најава да ће их још бити. Без обзира на извињење Јаблановића, добро је да се он повуче и да се на његово место именује неко из његове заједнице", рекао је Суља.Лидер "Самоопредељења" Аљбин Курти је изјавио је за лист "Експрес" да ће протест најављен за среду 4. фебруара, бити отказан уколико Јаблановић буде разрешен.

Према његовим речима, смена тог министра неће од Косова направити "цветну башту", али ће омогућити да се отвори пут напретка.Премијер Мустафа је у уторак изјавио да је на Јаблановићу да одлучи о томе да ли ће се повући, али да би то "можда било и пожељно"."Сваки човек, па и Јаблановић треба да свесно одговора за своје изјаве. Ако се министар Јаблановић буде повукао, то би можда било и пожељно", рекао је Мустафа за Радиотелевизију Косова.

Заменик премијера и лидер ДПК Хашим Тачи изјавио је да ће подржати било коју одлуку коју донесе председник владе о Јаблановићу.
"Подрзаћу одлуку премијера Мустафе каква год да буде - разрешењу или другачија", рекао је Тачи.
Приштинска штампа пише да је разрешење министра Јаблановића већ "свршена ствар", али да Мустафа не жели да такав корак буде предузет под притиском опозиционих протеста.

Лидери "Самоопредељења" Албин Курти, Алијансе за будућеност Косова Рамуш Харадинај и Иницијативе за Косово Фатмир Љимај организатори су два протеста у Приштини, 24. и 27. јануара, у којима је дошло до сукоба демонстраната и полиције.За одлазак Јаблановића изјаснио се и српски посланик у скупштини Косова Ненад Рашић, који је рекао да би министар за повратак и заједнице требало да поднесе оставку из моралних разлога.

Рашић, посланик Прогресивне демократске странке, који је и бивши министар рада и социјалног старања у Влади Косова, дао је ту изјаву у четвртак на приштинској телевизији "Клан Косова".Јаблановић је оценио да је његова изјава злонамерно интерпретирана од стране неких медија и још упутио јавно извињење мајкама жртава у Ђаковици."Изражавам жаљење према свима који су изгубили своје најмилије током рата на Косову и тражим да се моја изјава не користи као претекст за протесте", рекао је Јаблановић.

Он је спорну изјаву дао након инцидента у коме је каменована група расељених Срба из Ђаковице, који су покушали да унесу бадњак у цркву.
Јаблановић је објаснио да је и као човек и као министар имао обавезу да реагује и осуди  напад на Србе који су дошли да Божић прославе у свом родном граду и својој цркви."Имао сам обавезу да осудим напад на све грађане који на миран начин хоће да остваре своје право", рекао је 24. јанаура Јаблановић за телевизију "Мост".
 


Хадџиу: Порука расељеним Ђаковчанима греšка Мимозе Кусари

Градоначелница Ђаковице Мимоза Кусари-Љиља треба да упути извињење расељеним Ђаковчанима који су каменовани, а не да их позива да не долазе у Ђаковицу на предстојеће задушнице, оценио је новинар и директор приштинске телевизије "Клан" Батон Хаџиу, додајући да су иза насилних демонстрација протеклих дана у Приштини унутарстраначки проблеми.Он је, у емисији "Слободно српски", која се емитује на мрежи српских телевизија на Косову и Метохији, рекао да је ова порука била "политичка и велика грешка Мимозе Кусари".

Према његовим речима градоначелница Ђаковице треба да прихвати да расељени дођу у њен град."Она има популистички приступ и то није добро, није добро за Косово после толико година, јер на крају крајева у Ђаковици и нема Срба, чега се боје", рекао је Хаџиу.

Он сматра да прави разлози за демонстрације, које су протеклих дана одржане у Приштини, нису ни Трепча, ни министар Александар Јаблановић, него унутарстраначки проблеми."Ни Трепча, ни Јаблановић нису разлози за демонстрације, то су наши проблеми који су годинама присутни међу нашим политичким партијама. Мислим да је конкретно за 'Самоопредељење' и за остале опозиционе партије проблем Иса Мустафа, који је у последњем тренутку одлучио да направи коалицију са Хашимом Тачијем, јер нико од њих није могао ни да помисли да ће Тачи бити тај који ће одлучивати о новој Влади Косова", рекао је Хаџиу.
Он је казао да министар за заједнице и повратак Јаблановић треба да поднесе оставку јер је, како је рекао, некултуран и неће моћи да нормално обавља свој посао.

"Јаблановић није дорастао за политику, није проблем што је рекао то што је рекао, него је проблем што је он некултуран за такву позицију. Он треба да поднесе оставку зато што није за тај посао и за ту позицију и што је и његова изјава је некултурна", рекао је Хаџиу.Према његовим речима, Јаблановић треба да поднесе оставку и што је себе довео у такву позицију."Примера ради, он као министар треба да се сретне са скоро свим представницима општина на Косову и он не може да настави нормално да ради свој посао", сматра Хаџиу.

Он истиче да Јаблановић 'треба да ради за Србе, а не да слуша премијера Мустафу и потпредседника косовске владе Тачија који му кажу да остане на функцији и да не иде под притиском, већ, како сматра, треба да поднесе оставку"."Ни за Србе није добро да он остане ту, јер свако од ових демонстраната који је добио пендрек по леђима у сваком Србину види Јаблановића", упозорио је Хаџиу.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести