Само Лига жели да види леђа СВМ-у

Смена Марте Такач с чела ЈВП „Војводинашума“ уздрмала је односе у покрајинској владајућој коалицији, али неће довести до њеног распада, оцена је политичких аналитичара Александра Попова и Бранка Радуна.

– Односи између Демократске странке, Лиге социјалдемократа Воводине и Савеза војвођанских Мађара су већ одавно лоши, нарочито између лидера ЛСВ и СВМ Ненада Чанка и Иштвана Пастора. Јасно је и то да је СВМ кажњен од стране својих коалиционих партнера због тога што није подржао реконструкцију Пајтићеве администрације, као и да је Чанковој странци јесте у интересу да СВМ напусти коалицију, јер би на тај начин Лига још више учврстила своју позицију у покрајинској власти – каже Радун за наш лист.

По његовим речима, ситуација која је настала због позиције директора у Јавном предузећу „Војводинашуме“ без сумње је нанела још један озбиљан ударац владајућој коалицији у АПВ.
– То све негде и води ка разилажењу коалиционих партнера, али ми се чини да овај најновији случај неслагања само је најава евентуалног развода. Али до њега ипак неће доћи, барем не још – наводи Радун. – Тај распад коалиције је, наиме, засад само у интересу ЛСВ-а, али не и у интересу СВМ-а, а поготово не би ишао на руку ДС-у, који жели подршку мањинске мађарске странке.

Наш саговорник додаје да ЛСВ, предвођена Чанком, ипак покушава да пошто-пото доведе да тог развода и стога наставља да притиска ДС да одузима позиције СВМ-у, као што је сад био случај и са директорским местом у „Војводинашумама“.
– Јесте да постоји та пресуда Апелационог суда, али мислим да је смена Марте Такач и именовање новог в.д. директора ипак политичка одлука. СВМ није подржао реконструкцију Покрајинске владе, па је ова одлука о смени Марте Такач нека врста кажњавања СВМ-а од стране ДС-а и ЛСВ-а. У сваком случају, Лиги јесте у интересу да СВМ напусти коалицију. На тај начин би она добила примат у покрајинској коалицији, односно била би примарни партнер Бојану Пајтићу. А то што би излазак СВМ-а битно ослабио владајућу коалицију, мислим да Ненада Чанка и не занима много –објашњава Радун.

И Александар Попов сматра да су односи у владајућој војвођанској коалицији већ одавно уздрмани. Како каже, ти односи нису изворно ни уздрмани „случајем Војводинашуме“, него много раније, пре више од две године.
– СВМ често приговара ДС-у да неке одлуке доноси без консултације са коалиционим партнерима. Сетимо се само декларације о Војводини, пре скоро две године, која је била повод за организовање митинга испред Бановине. Коалициони партнери су за ту декларацију сазнали тек када је Бојан Пајтић већ изашао с њом – наводи Попов.

Он подсећа да је било још разних сукобљавања у владајућој коалицији, које су се одиграле пред очима јавности.
– Сетимо се само тога да је једна већина стварана кад је Лига изашла с предлогом о промени изборних правила у Војводини, а друга већина је, опет, формирана кад је дошло до реконструкције Покрајинске владе прошле године, коју СВМ није подржао – подсећа Попов.
Он ипак сматра да све то неће довести до распада владајуће коалиције и до ванредних избора у Војводини. Попов оцењује да је прича о месту директора ЈП Војводинашуме само један од полигона за препуцавање и несугласице у владајућој коалицији.

– Верујем да ће се и за овај спор наћи неко решење и да ће СВМ остати у покрајинској власти. Али чак и када се то не би десило, мислим да до значајне реконструкције Покрајинске владе неће доћи. Јер, ова влада и без СВМ-а, танком већином од 62 посланика, може да некако преживи до редовних избора. Ипак, верујем да ће ова коалиција заједно дочекати редовне изборе наредне године – закључује Попов.

Ержебет Марјанов
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести