Санда Рашковић Ивић: Пајтић морао да падне још због Статута

Председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић изјавила је у Новом Саду да је пад Статута АПВ био добар разлог да политичка елита у Војводини и „тзв. премијер“ Бојан Пајтић поднесу оставку.

Како је оценила, пад неуставног Статута, као и политичка сцена у Покрајини која се претворила у „пијацу“, захтевају да се што пре распишу избори. То је, сматра, једини начин да се разреши нелегитимно стање у Војводини.

На трибини у Новом Саду, која је организована у амфитеатру СПЦ „Војводина” поводом 96. годишњице Велике народне скупштине у Сремским Карловцима, на којој је 25. новембра 1918. донета одлука о присаједињењу Срема, Бачке, Баната и Барање Краљевини Србији, Рашковићева је поручила да је Патриотски блок, састављен од ДСС-а, Покрета „Двери“ и интелектуалаца, трећа политичка снага која се, осим СНС-а и ДС-а, нуди бирачима.

– Ми ћемо на следеће изборе изаћи много боље припремљени него на претходне. Зато што идемо заједно. Зато што гледамо оно што нас спаја, зато што не гледамо оно што нас разједињује – поручила је она.

Председница ДСС-а, оцењујући актуелну политичку ситуацију у Војводини, навела је да се политичке елите утркују у бесмисленим причама о аутономији Војводине, о независности Покрајине, о тзв. четвртој српској држави Војводини, а да све то иде преко леђа народа, који треба да буде свестан тога шта му они раде.

– Нећу да амнестирам СНС, који мирно гледа и слуша налоге из страних амбасада да се Пајтић не дира – рекла је она. 

Истакла је да ДСС има разлога да буде задовољан што је управо на иницијативу те странке, а уз помоћ академика Косте Чавошког, Уставни суд срушио велики део Статута АПВ. Она је навела и да ДСС ниједног тренутка није имао илузије о томе да ће Покрајинска влада и Бојан Пајтић, посла пада Статута, поднети оставку и на тај начин решити нелегитимну ситуацију. Јер, како је оценила, ту владу од самог настајања па надаље није покретала ни правна ни морална легитимација. 

– Стање је постајало све горе, тако да су у једном тренутку, због тога што републичка власт није чинила ништа да се нешто покрене у вези с одлуком Уставног суда, почеле да падају реченице као рецимо изјава Иштвана Пастора да су управо избеглице те које су негативно утицале на ситуацију у Војводини, што је недопустиво – нагласила је председница ДШ-а.

Члан Старешинства Покрета „Двери“ Бошко Обрадовић је поручио да ове дане присаједињења треба славити широм Србије да би се знало да се Срем, Бачка, Банат, и Барања нису присајединили Југославији, него Краљевини Србији. Он се запитао да ли Војводина има било какав други смисао изузев српске Војводине јер је она настала због српске аутономије у оквирима Аустроугарске. Смисао Војводине је управо завет, неговање сећања на тај национални сан, истакао је Обрадовић.

С друге стране, он је указао на бесмисао такве Војводине која се ствара као држава у држави и која има одвојене образовне и друге системе унутар државе Србије и негира онај смисао због којег су се Срем, Бачка, Банат и Барања присајединили Краљевини Србији.

– Или смо се присајединили, или нисмо – казао је Обрадовић. – Или смо иста држава, или нисмо. Или смо сви Срби, или смо подељени због завичаја, географије или не знам због чега другог што нас тера на поделе које нам нису нам потребне. Ако неко до сада није видео бесмисао те српске политике у последњих 25 година, може то видети на најсвежијим примеру у Скупштини АПВ. То је она политика и то су они политичари који немају никаквог смисла. Они су од политике направили пијацу и гледају своје страначке интересе, а нигде државе и националног интереса, нити је то смисао бављења политиком, какву су доживљавали наши преци стварајући велика дела.

На трибини су говорили и потпредседник ДСС-а и председник новосадског одбора странке Борко Илић, члан Старешинства „Двери“ Иван Костић, академик Коста Чавошки и политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

Ержебет Марјанов

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести