Шапић отишао из ДС-а без образложења

Председник општине Нови Београд Александар Шапић потврдио је Танјугу да је изашао из Демократске странке. Он није желео да образложи зашто је одлучио да напусти странку чији је члан од 2005. године.

– Не бих ништа коментарисао – рекао је Шапић новинској агенцији, и додао да ће јавност бити благовремено обавештена о свему када буде имао шта да каже.

Од фебруара 2010. године Шапић је био председник Извршног одбора Градског одбора ДС-а, а од 2011. до 2013. био је председник тог одбора.

Подсетимо, тај доскоро високи функционер странке и прослављени ватерполиста заложио је свој локал у Новом Београду за кредит који је ДС подигао у Развојној банци Војводине за изборну кампању 2012. године.

За Шапићево име се везује и афера у јавности да је његов докторат плагијат. Он је урадио докторску дисертацију на тему „Карактеристичне активности маркетинг-односа у функцији интереса индивидуалних потрошача” и одбранио ју је на Факултету за пословни и индустријски менаyмент Универзитета „Унион” 2012. године. 

„Дрски плагијат Александра Шапића” објављено је у штампи ове године након што су четворица наших стручњака из Велике Британије анализирала Шапићев рад и обелоданила да су неки делови докторске дисертације дословни преводи.

– Велики део Шапићеве дисертације је директан превод с енглеског делова књиге Дејвида Yобера и Yефрија Ланкастера. Шапић нигде није навео извор – навели су аутори анализе доктората, додајући да је цео рад „велики плагијаторски колаж из разноразних извора”.

Шапић је признао своју грешку да није навео извор литературе коју је користио, али, како је казао, то је учинио „ненамерно”, и да су због тога аутори анализе покушали да направе „стрељачки вод” за његову „моралну ликвидацију”.

По писању појединих медија, Шапић је напустио ДС јер је наводно био незадовољан ставом странке да треба испитати веродостојност свих спорних доктората, што је доживио као одсуство солидарности у странци.

Е. М.

 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести