Скупштина Косова одложила расправу о “Трепчи“

Скупштина Косова усвојила је синоћ и у другом читању, уз два амандмана, нови предлог измена и допуна Закона о реорганизацији одређених предузећа и њихове имовине

 којим није обухваћена и Трепча, пошто је тај комбинат на предлог косовске владе изузет у последњи час из тог законског предлога.

Измене подразумевају, како су пренели медији у Приштини, спречавање ликвидације Трепце, али не и промену статуса ове компаније.
За усвајање ових законских измена гласало је 67 посланика, док су тројица била уздржана. Овим су окончане законске измене о реструктуирању одређених јавних предузућа и није дозвољен стечај Трепче, пренели су медији у Приштини.Опозициони посланици нису учествовали на овој седници Скупстине Косова.

Овај закон даје могућност да се у року од 18 месеци припреми посебан закон о Трепчи, да се утврде обавезе према кредиторима и начин њиховог регулисања, а до тада ће Комбинат наставити да ради као што је радио и до сада.Рок од 18 месеци, суд може да продужи на још 18 месеци, што је укупно 36 месеци.Овим законом опстине у којима се налазе одређена јавна предузећа ће добити много више ингеренција у тренутку када буду промениле власниство, пренели су медији у Пристини.

Скупштина Косова прихватила је раније јуче у првом читању предлог косовске владе и премијера Исе Мустафе да се комбинат Трепча повуче из процедуре измена Закона о јавним предузећима.   Премијер Мустафа је на преходној  седници скупштине рекао да влада тражи да се не разматра случај Трепче, а образложио је то чињеницом, за коју је рекао да влади није била познато, да је Трепча дужна 1,4 милијарду евра.

Како каже косовска влада, жеља је да се реорганизују друштвена предузећа, како би "постала одрживија и профитабилнија за косовску привреду".  Предлог закона о реорганизацији одређених предузећа и њихове имовине предвиђа период од 18 месеци за припрему плана реорганизације, а овај

Нови предлог закона подржали су сви чланове Владе, међу којима и српски министри, који су претходно били најавили да ће бојкотовати институције уколико се одлука о Трепчи не промени.  Министар економског развоја Бљеранд Ставиљеци је, представљајући измене предлога закона, изјавио да су нове измене донете због "проблематике са временским роковима". 

Српски премијер Александар Вучић изјавио је да питање имовине на Косову и Метохији треба отворити што пре како Србија не би дошла у ситуацију да јој она преко ноћи буде  одузимана.Премијер је новинарима рекао да је Влада Србије протеклих дана са медународном заједницом интензивно разговарала о "Трепчи" и да су направљени минимални помаци у решавању тог проблема.


Харадинај и Љимај: Протести су неизбежни

Представници албанских опозиционих странака на Косову сматрају да треба организовати протесте ради рушења владе премијера Исе Мустафе пошто је косовска влада одустала од намере да "Трепчу" претвори у јавно предузеће и одлучила да њен статус промени само уз сагласност Срба, оцењује данас приштинска штампа.

Председник Алијансе за будућност Косова (АБК) Рамуш Харадинај рекао је да су протести неизбежни, па чак и неопходни и да верује да оно што се дешава у косовској скупштини не даје сигурност да ће Трепча остати под контролом Косова, преноси лист "Зери".
Лидер партије Иницијатива за Косово (ИК) Фатмир Љимај рекао је да "влада Демократске партије Косова - Демократског савеза Косова спроводи планове Београда".
Харадинај и Љимај су ово изјавили пошто је опозиција синоћ напустила заседање Скупштине, одбијајући да гласа за измене Закона о одређеним јавним предузећима.

"Ово што се данас догађа не даје гаранције да ће Трепча остати под контролом Косова или да неће банкротирати. Пошто ствари тако стоје, то значи да смо кренули најпогрешнијим могућим путем, који су предвидели најгори песимисти. Нада је у томе да се уједине сви грађани са политичарима и да се заједно ангажују на заустављању погрешног пута владе Тачи - Мустафа или Мустафа - Тачи", рекао јеХарадинај.
Скупштина Косова усвојила је синоћ, уз два амандмана, нови предлог измена и допуна Закона о реорганизацији одређених предузећа и њихове имовине којим није обухваћена и "Трепча", пошто је тај комбинат на предлог косовске владе изузет у последњи час из тог законског предлога.

Измене подразумевају спречавање ликвидације "Трепце", али не и промену статуса ове компаније. Овај закон даје могућност да се у року од 18 месеци припреми посебан закон о Трепчи, да се утврде обавезе према кредиторима и начин њиховог регулисања, а до тада ће Комбинат наставити да ради као што је радио и до сада.

Рок од 18 месеци, суд може да продужи на још 18 месеци, што је укупно 36 месеци.Овим законом општине, у којима се налазе одређена јавна предузећа, добиће много више ингеренција у тренутку када буду промениле власништво.
 


Тачи: Нема преговора око "Трепче"

Косовски министар спољних послова Хашим Тачи изјавио је данас да је "Трепча" богаство Косова и да се о њој неће преговарати са Србијом, додајући да је циљ измена закона о реструктурирању предузећа стабилизација овог комбината.

"Ми смо јуче донели посебан закон у Скупштини Косова којим смо на кратко извукли Трепчу из стечаја и добили на времену да са међународним стручњацима донесемо адекватан закон којим би се комбинат стабилизовао и постао профитабилан", рекао је Тачи на конференцији за новинаре после разговора са шефом аустријске дипломатије Себастијаном Курцом, преноси РТК2.

Тачи је додао да се "о питању Трепче неће преговарати са другом земљом (Србијом), јер је Трепча богатсво Косова".

Приштински лист "Коха диторе", раније данас, оценио је да је косовска извршна власт одустала је од намере да, највећи привредни гигант, Трепчу претвори у јавно предузеће и одлучила да њен статус промени само уз сагласност Срба.

Лист наводи да је дошао у посед Нацрта споразума о преузимању предузећа Трепча, којим се као страна у доношењу одлуке уводи локална власт са севера, која не признаје државност Косова.

"Српски представници у влади то сматрају за достигнуће, јер је то, како су рекли производ преговора са другим члановима коалиције. Премијер Иса Мустафа је ћутањем одговорио на питање у вези попуштања под притиском Срба", наводи "Коха диторе".

Према писању листа, Косовска влада се предала пред притиском Србије и Листе Српска у вези статуса комбината Трепча.
"Одустала је од намере да домаћи гигант врати у државно јавно предузеће и одлучила да његов статус промени само у договору са Србима", пише "Коха диторе".
 

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести