Србија и Македонија заједно ка ЕУ и ИПА фондовима

Председници Србије и Македоније Томислав Николић и Ђорђе Иванов сагласили су се о томе да између две земље треба интензивирати односе у свим сферама од заједничког интереса, а пре свега на пољу инфраструктуре и економије.

Констатовали су да је формирање заједничке комисије за примену споразума о сарадњи у контексту приступања ЕУ, а с циљем размене искустава, веома значајна за процес интеграција двеју земаља.

– Сагласни смо да се што пре оформи заједничка радна група за припрему оперативног програма територијалне сарадње Србије и Македоније да би се лакше приступило ИПА фондовима кроз пројекте у оквиру прекограничне сарадње – поручио је Николић.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре у „Палати Србије” оценио да је сарадња двеју земља добра и да се пријатељски односи развијају у духу добросуседских односа и уз добар политички дијалог на највишем нивоу. Указао је на то да је Србија један од најважнијих спољнотрговинских партнера Македоније, истакавши да је робна размена између две земље у 2013. повећана 40 одсто у односу на годину раније.

– Значај подстицају економске сарадње даће нови споразум који би требало да буде потписан током наредне седнице двеју влада – рекао је Николић, и навео да је председник Иванов потврдио заинтересованост Македоније за унапређење путне инфраструктуре према Србији, а посебно за што скорији завршетак Коридора 10.

Председник је рекао да је Србија захвална Македонији на указаној помоћи током поплава у мају и септембру и донаторској новчаној помоћи.

Николић је, осврћући се на овогодишње обележавање 100 година од почетка Првог светског рата, рекао да сматра да је то добра прилика и повод да се обнове споменици храбрих грађана, захваљујући чијој жртви и храбрости ми данас живимо у миру и слободи.

– Замолио сам председника Иванова да се што пре усвоји споразум о заштити војних меморијала и места страдања цивила – поручио је Николић.

Председник Иванов је констатовао да две земље имају одличне односе на највишем нивоу, и изразио наду да ће ускоро бити организована заједничка седница влада двеју земаља у Македонији, која је и у функцији решавања досад нерешених питања. Како је рекао Иванов, две земље треба да „динамизирају односе у свим сферама од заједничког интереса”.

Указујући на то да је Србија један од највећих спољнотрговинских партнера Македоније, навео је да се остварује трговинска размена од 800 милиона долара, а циљ је милијарда. Иванов је рекао и да македонски и српски привредници намеравају да оформе заједнички „бизнис-клуб” те да треба развити енергетске капацитете и обезбедити енергетску стабилност региона.

– О неким питањима се разилазимо у ставовима, али то не блокира добре односе у другим областима – напоменуо је Иванов, истакавши да Србија и Македонија у том смислу представљају добар пример у региону и да су „европске интеграције најбољи начин да иза себе оставимо наше балканске анимозитете и да, уместо тога, инвестирамо у младе и будућност”.

Председник Македоније положио је јуче венац на Споменик незнаном јунаку на Авали и у спомен-књизи написао: „Нека је вечна слава свим знаним и незнаним херојима који су дали своје животе за своју државу Републику Србију, да живе у слободи и миру”.

Д. Миливојевић

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести