Србија на ЕУ путу, али жели сарадњу с Турском, Русијом, Кином

БЕОГРАД: Србија је на путу ка ЕУ, али сама доноси одлуке са ким жели да сарађује, а жели сарадњу с Турском, Кином, Русијом и другим земљама, поручио је председник Александар Вучић за Анадолију и још једном позвао турске инвеститоре да улажу у Србију, јер две земље имају најбоље односе у новијој историји.
v
Фото: Tanjug

Вучић је у интервјуу турској агенцији дао дан пошто је угостио председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, који је у понедељак и уторак боравио у дводневној посети Србији, где је учествовао на трилатералном састанку Србија - Турска - БиХ и у полагању камена темемљца за почетак градње ауто-пута Београд - Сарајево.

Председник Србије је упутио поруку свима у Турској да дођу у Србију и да се осећају као код куће, док ћемо ми, како је рекао, учинити све да још више унапредимо односе, који су најбољи у новијој историји.

Говорећи о политици, поштујемо једни други, али најважније, турски народ нема никаквих проблема овде у Србији, ни у једном граду у земљи, јер су Срби увек поштовали Турке, рекао је Вучић.

Он је поновио да је лично примио скоро сваког турског инвеститора, да ће то наставити да чини, јер жели да они буду задовољни инвестицијама и да стичу још већи профит, те изразио наду да ће и они, такође, заволети и поштовати Србију, онако како ми поштујемо Турску.

Оценио је да је посета председника Турске била веома важна, истичући три аспекта - још једном потвђене веома добре политичке односе две земље, засноване на међусобном поверењу, економски напредак и трилатерални самит.

Вучић је поновио да је захвалан Ердогану што је показао поштовање према Србији и Србима.

Иако имамо неке разлике о неким стварима, консултујемо се један са другим и разговарамо један са другим и председник Ердоган је заслужан за напредак наших билатералних односа на политичком нивоу, укључујући и регионалну стабилност, политичке разговоре са другим актерима у региону Балкана, као и за свеукупни напредак у нашем веома крхком региону, истакао је Вучић.

Захвални смо турским инвеститорима и клими коју је створио председник Ердоган о могућим инвестицијама у Србији. Увек сам подвлачио и инсистирао на чињеници да су само Турци желели да улажу у руралне области Србије, док су сви остали улагали у велике градове и аутопутеве, због чега сам веома захвалан тим турским инвеститорима, рекао је Вучић.

Као значајан део посете Ердогана, Вучић је издвојио и трилатерални самит Србије, БиХ и Турске, те истакао да је управо присуство турског председника помогло у стабилизацији односа између свих у овом региону и у довођењу више одговорности и озбиљности у односима свих у региону.

То је, каже, нешто на чему још мора да се ради, а како би се створило више туристичких, културних опција, како би Турска видела шта је то све што ми нудимо и како ћемо да стабилизујемо регион.

Уз подсећање агенције да је у Београду у понедељак одржан Српско-турски пословни форум, уз учешће више стотина привредника из обе земље и на питање шта Србија може да понуди турским инвеститорима, Вучић је одговорио да, иако је Турска неупитно прогресивнија по питању економије него Србија, наша земља, ипак, "лепо напредује у областима ИТ и иновативне технологије".

То су, додао је, управо сектори које Србија може да “понуди” Турској, као и област пољопривреде у којој, такође, можемо да се “понудимо”, наводећи да је потребно више контаката између људи, који могу направе својеврсне везе.

Морамо да урадимо све што је до нас како бисмо створили амбијент да би се те везе међусобне створиле, а ово је оно што државни врх Србије и Турске и треба да настави у будућности, рекао је Вучић.

Говорећи о кључној улози Србије у одржавању мира и стабилности у региону Западног Балкана, Вучић је рекао да Србија ради на томе да има одговорнији приступ према другим земљама у региону, односно да не одговара на провокације других.

Ми смо мали, ипак, већи од осталих на Западном Балкану и морамо бити много релаксиранији када говоримо о некада интригантним или арогантним речима других. Треба да избегавамо сваки бесмислен одговор, већ да учинимо све што је у нашим моћима да приближимо регион, рекао је Вучић.

Како је приметио, сви ми сами не значимо ништа, али је другачије ако се удружимо, јер онда се могу прескочити све баријере.

О позицији Србије према ЕУ, али и о њеном односу према другим земљама, попут Турске, Русије и Кине, Вучић је казао да је његов посао да учини све да се заштити држава и људи који у њој живе.

Сви ми треба да водимо рачуна сами о себи, наш посао је да учинимо све што можемо како бисмо заштитили државу и наше националне интересе, како бисмо заштитили наше људе. То значи економски и политички бенефити, рекао је Вучић.

Председник је истакао да је Србија на путу ка ЕУ, што је стратешки циљ - да будемо пуноправна чланица Уније, али да нико не може да нам гарантује да ће се то уопште десити, као и да ли ће се десити ускоро.

У међувремену, нећемо пуцати сами себи у ноге, угрожавајући наше везе с Турском, Русијом или Кином. Имамо пријатеље, понашамо се као независна и суверена земља. На путу смо ка ЕУ, али доносимо одлуке са ким желимо да сарађујемо, а желимо да сарађујемо са Турском, Кином, Русијом и другим земљама света. Зато су нас наши људи и изабрали, закључио је Вучић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести