Српска застава и грб из 1848. године положили тест

Одбор за уставноправни положај Скупштине Војводине већином гласова јуче је прихватио Предлог одлуке о изгледу и коришћењу симбола и традиционалних симбола Покрајине. За Предлог су гласали сви представници

 странака у том скупштинском телу, осим Лиге социјалдемократа Војводине. Тиме су створени предуслови да документ добије двотрећинску подршку у уторак, 17. марта, на седници Скупштине Војводине, која је заказана за 10 сати. Известилац Предлога на седници Скупштини Војводине биће члан Одбора др Слободан Орловић, један од аутора документа.

Председник Одбора за уставноправни положај и покрајинског парламента Иштван Пастор, изражавајући задовољство што су политичке странке успеле да се сложе о Предлогу о симболима, најавио да је ће посланици Савеза војвођанских Мађара у уторак подржати тај документ.

– То што су Срби и Мађари 1848. године били на различитим странама, не значи да и данас треба да буду у супротним таборима – казао је Пастор. 
Суштина Предлога одлуке о симболима, који су припремили чланови Одбора професори новосадског Правног факултета Слободан Орловић и Бранислав Ристивојевић је у томе да ће се у Војводини, осим званичних државних и покрајинских симбола, убудуће истицати и традиционална знамења – грб српског војводства из 19. века и српску тробојку. Предлогом се налаже и да се одговорна лица која не истичу обе заставе и не користе оба грба, прекршајно казне с 50.000 до 500.000 динара. Оба грба упоредо ће се користити у зградама Покрајинске скупштине, Владе, локалне самоуправе, затим у саставу печата покрајинских органа и установа чији је оснивач Покрајинска влада, као и на повељама, дипломама, сведочанствима образовних установа на подручју Војводине. 

Потпредседник Скупштине Војводине и шеф посланичке групе ЛСВ-а Душан Јаковљев је новинарима после седнице Одбора рекао да ЛСВ није подржао Предлог јер није подржао ни Статут у којем су инкорпорирани ти симболи. Он је казао да су симболи који су предложени као традиционални, предложени само на основу „општег утиска предлагача”.

С друге стране, члан Одбора и посланик Српске напредне странке Владимир Галић, иницијатор идеје о утврђивању традиционалних симбола и њиховом уношењем прво у Статут Војводине, а касније и у покрајинску скупштинску одлуку о њиховом коришћењу, рекао је новинарима да је СНС, као и он лично, задовољан како ствари теку. Галић је изразио очекивање да ће они који су гласали за Статут, гласати и за покрајинску скупштинску одлуку о изгледу и начину коришћења симбола и да ће Предлог добити потребну двотрећинску подршку на седници Скупштине Војводине.

– Сматрам да је много значајније то што се утврђивањем и коришћењем историјских симбола Војводине и њиховим усвајањем од ове Скупштине поништавају сви аутономашки квазимитови о настанку Војводине и о самој суштини идеје о њеној аутономији – казао је Галић. – Аутономија Војводине је ствар која је утврђена Уставом Републике Србије и не може бити арчена у дневнополитичке сврхе. Ови симболи најбоље говоре у прилог томе – додао је он.

Ержебет Марјанов

 

У петак седница парламента о сремскокаменичком институту

Иштван Пастор је најавио да ће идуће недеље Скупштина Војводине имати још једну седницу, у петак, 20. марта. Она је заказана на иницијативу посланичке групе СНС-а о спровођењу тендера за набавку медицинске опреме за потребу Института за онкологију и Института за плућне болести  Војводине. Пастор је у вези са седницом парламента на којој се одлучује о Предлогу одлуке о изгледу и коришћењу симбола и традиционалних симбола рекао да очекује да ће документ добити подршку две трећине посланика.
– Показало се да важи правило да тиха вода брег рони и да је могуће упорношћу сложити рогове у врећи. Наиме, у вези са симболима и традиционалним симболима мислим да је било озбиљних покушаја странчарења, коришћење те тематике за утврђивање дневнополитичких поена – казао је Пастор новинарима. – Успели смо да ту ситуацију превазиђемо и да направимо атмосферу за конструктивни разговор. Мислим да ће то уродити плодом у уторак. То је доказ да је и о значајним политичким питања могуће постићи широки консензус.
 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести