Стефановић: ЕУ да заштити кредибилитет и натера Приштину да укине таксе

БЕОГРАД: Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је данас да нико не може да га увери да међународна заједница нема утицај и да не може да натера Приштину да укине таксе на српску робу.
stefanovic, tanjug
Фото: Tanjug/ D.Kujundžić, arhiva

Стефановић је за ТВ Хепи рекао да ЕУ мора да заштити свој кредибилитет, јер како Србија да јој верује када приштинске власти не спроводе договорено у Бриселу, а где је ЕУ била гарант преговора.

"Како Србија више да им верује? Како да седнемо о било чему и с било ким да разговарамо и да за то буде гарант ЕУ? Како да знамо да ће то неко да поштује и, ако не буде поштовао, да ће имати неку врсту санкције. Сада то не видимо ", рекао је Стефановић.
Он је додао да сада постоји само декларативно залагање ЕУ и међународне заједнице уопште, и да су се и у Савету безбедности УН сви сложили да су таксе штетне и да треба да се укину.

На опаске Приштине да Београд кочи преговоре, Стефановић је рекао да су то бесмислене оптужбе, да Приштина то говори рачунајући да нико неће извући Бриселски споразум и поставити кључно питање: "Шта је са Заједницом српских општина (ЗСО)?"
"Ми смо све урадили и они не могу да наведу једну ствар коју нисмо урадили. Поставља се питање шта ћете да урадите са ЗСО", рекао је Стефановић и додао да из Приштине стижу бесмислени одговори зашто то није урађено, да то забрањује такозвани устав Косова.

Истиче да Србија хоће да разговара, јер руководство Србије разуме да боља будућност српског народа не може да дође из сукоба и рата, већ може да дође само из заједничког договора, да људи који живе на КиМ, и Срби и Албанци, живе боље и квалитетније и да немају стални страх да ће им упасти специјалне јединице косовске полиције РОСУ.

Стефановић оцењује да је циљ Приштине да се укине Мисија УН са Косова и да због тога стално смишљају и режирају сукобе између њихових институција и УН.
Додаје да је хапшење Руса запосленог у Унмнику било смишљено и режирано да се Мисија УН повуче са Косова.
Стефановић је подсећа да су садашњи лидери опозиције Вук Јеремић и Драган Ђилас, док су били на власти, преговоре о КиМ пребацили из УН у ЕУ.
"Преговоре су из УН, где имамо пријатерље, пребацили у ЕУ где је већина земаља признала независност Косова", закључио је Стефановић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести