Странке: За промену изборног система потребан широк консензус

Представници дела парламентарних странака, и владајућих и опозиционих, сматрају да би било добро размишљати у правцу промене изборног система у Србији, поједини износе и своја решења,

али и истичу да је за то потребан широки консензус.
Поводом недавне изјаве председнице парламента Маје Гојковић да би Србија требало да размишља о промени изборног система и оцене да би уводење директног избора посланика могло да исправи ситуацију у коју се дошло због народних представника који олако мењају партијске дресове, у СПС сматрају да је потребна суштинска реформа изборног система.

Заменик шефа посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић је навео да је за социјалисте једно од кључних питања које је поменула и председница Скупштине, како решити и  онемогућити политичку трговину на политичкој сцени Србије.
"Ми смо приликом усвајања измена Закона о избору народних посланика рекли и подсетили да је СПС имала једно горко искуство из 2002. и 2003. када су јој буквално отимани посланици и управо полазећи од нашег горког искуства ми смо рекли да нам треба један изборни систем који ће то онемогућити", казао је Милићевић за Танјуг.

Додао је да изборни систем треба да онемогући да се такве ствари које су се дешавале СПС у будућности дешавају другим политичким опцијама, попут онога што се десило у Војводини приликом реконструкције покрајинске владе.
Милићевић сматра да у овом тренутку политичке странке не треба појединачно да излазе у јавност са одређеним предлозима и решењима како би се на неки начин допали грађанима, јер је питање промене изборног законодавства крајње озбиљно и важно је да о томе сви релеватни политички чиниоци у Србији постигну један општи консензус.

  Гојковић је раније изјавила да је у реду  да неко промени странку зато што се више не слаже са политиком коју води, али да оно што се десило у Војводини, где су посланици преко ноћи прешли у странку Бојана Пајтића, говори да су ту у игри неки други мотиви, а не политичка одлука.
Додала је да то мора да буде строго санкционисано да се више никада не би понављало", рекла је недавно Гојковић у интервјуу за "Новости".
   Она сматра да је институт по коме посланик има слободу одлуцивања добар, али да је код нас изокренут и искоришћен да би се прекројила воља грађана.
"Ипак, не мислим да би то требало мењати. Промена начина избора посланика би можда била боље решење", казала је Гојковић.

Потпредседница Скупштине Србије и посланик опозиционе ДС Гордана Чомић рекла је да промена изборног система, по правилу, мора да буде тема потпуног консензуса свих учесника у политичком животу али и оценила да не постоји изборни систем који може од неког да направи карактерног човека.
 "Било би добро да смо сви научили све из претходних грешака и ако желимо да мењамо изборни систем то треба да иде уз детаљну јавну расправу, уз учешће свих и уз консензус свих, и уз учешће најшире стручне јавности", рекла је она за Танјуг.

Према њеним речима, примедбе да би промене изборног система довеле до већег интегритета посланика су "најблаже и дечијим речником речено - којешта".
"Не постоји изборни систем који може од вас да направи карактерног човека, карактер или имате или немате и то се не може сакрити, али постоје изборни системи који могу да натерају политичке странке да воде рачуна о томе кога од својих чланова и чланица предлажу за места одборника и посланика", додала је Чомић.

Она је истакла да би боља тема за све била реформа политичких странака о начину доношења одлука о посланицима и критеријумима ко може да буде посланик, а не само да се сви медијски "мање више забављају о различитим ставовима о изборним системима".
Како каже драго јој је да се било која тема покреће, уколико је дијалог широк уз учешће свих, јер само тако може да се дође до неког успешног резултата.
У Социјалдемократској странци Бориса Тадића сматрају да је потребна промена изборног система на свим нивоима.

Портпарол СДС Константин Самофалов каже за Танјуг да се та странка залаже за увођење пропорционално-персонализованог модела са више изборних јединица, јер би се тиме омогућило непосредније укључивање грађана у политички живот  и повећала одговорност народних посланика и одборника.
"Таква промена изборног система би повратила поверење грађана у политички систем и демократију. СДС се о овоме одредила и у свом програму", рекао је Самофалов.

  Посланик опозиционе Нове странке Владимир Павићевић каже да је та странка припремила програм који је назвала Реформа политичких институција, у оквиру кога је једна од кључних ствари промена изборног законодавства.
У НС сматрају да је постојећи пропорционални изборни систем веома лош и да треба да буде замењен мешовитим изборним системом, у оквиру којег би две трећине посланика било бирано према већинском систему, а једна трећина према пропорционалном.
"Уз то, сматрамо да број посланика треба да буде смањен са 250 на 150, што је, како сам могао да истражим, број који одговара држави величине каква је Србија. Мимо тога, треба да се уведе и канцеларски систем функционисања владе", рекао је Павићевић.

Што се тиче слободног мандата посланика, додао је, који обезбеђује посланику да мења странку, посланички клуб, у НС сматрају да је та идеја слободног мандата велика идеја, која полази од тога да један народни посланик ужива велико достојанство, да има изузетан интегритет и да у Скупштини Србије, заступајући интересе појединих група, доприноси томе, да заједнички остварује опште добро.
"Код нас, супротно томе, и велике идеје се најчешће извитопере па нешто што је велика ствар, слободни мандат, постане често предмет неке трговине, ти се људи називају прелетачима, због тога што се продају за новац или нешто друго и сматрамо да је то лоша пракса, којој тешко можемо да станемо на пут само правилом", казао је он.

 

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести