СВМ незадовољан радом својих кадрова у Бачкој Тополи

Председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор затражио је од председнице општине Бачка Топола Мелинде Кокаи Мерњак и свих чланова Општинског већа из СВМ-а да поднесу оставке

због начина исплате плата у тој општини.

Пастор је на страначкој конференцији за новинаре у Суботици рекао да је, након што се у јавности појавила информација о томе да се у општини запосленима исплаћују високе стимулације на зараду, закључено да начин уређења и исплате плата „у потпуности одудара од других локалних самоуправа где је СВМ присутан” те да таква пракса „не може бити стандард”, и оваквом одлуком су то „желели дати до знања”.

Портал „Пиштаљка” објавио је пре неколико дана да је једанаест највиших функционера општине Бачка Топола за првих шест месеци ове године себи из општинске касе исплатило стимулације од 2,5 милиона динара, што је двоструко више него што је уложено у запошљавање у 2012, када је запослено десет људи.

– Могуће је да је то можда формално-правно у реду. Исплаћивати стимулацију у висини просечне плате у Бачкој Тополи или у троструком износу неких примања од којих неки људи живе месец дана је непримерено и неспојиво с оним моралним вредностима које заступа СВМ. Из тог разлога се таква одлука морала донети – рекао је Пастор. Истовремено, разлог за такву одлуку Председништва СВМ-а, по његовим речима, јесте незадовољство у вези с начином и ефектима рада руководства у Бачкој Тополи. Пастор је додао да су буyетске прилике тешке, али не толико да се месецима ништа не одвија од ствари које и они као странка, а и грађани, сматрају значајним.

– И када те две ствари човек споји – с једне стране, невероватно низак ниво ефикасности, с друге, стимулација која се исплаћује за такав рад – мислим да је то практично појава која је изискивала сагледавања и, с друге стране, онемогућавала доношење било какве одлуке другачије него што је ова – рекао је Пастор.

Он је оценио да је створена претпоставка да се изађе из садашње ситуације, односно да се све што је до сада кочило било какву активност у Бачкој Тополи прекрижи, баци и да се окрене нови лист.

Пастор је додао да СВМ има потенцијала да нађе људе који ће водити Бачку Тополу, и да у странци на чијем је челу нико нема право да негативном поруком удара шамар десетинама хиљада људи који су им поклонили поверење.

– Од сада па надаље, ко год буде кршио морална правила и реч дату бирачима, доживеће ову судбину. То није претња већ једини начин на који можемо функционисати – рекао је Пастор.

Такође је додао да су обављене провере и у другим локалним самоуправама где је та странка у власти и да у њима не постоји пракса слична овој.

У општини Бачка Топола није било могуће добити коментар на захтев лидера СВМ-а да челници те општине из његове странке поднесу оставке, а телефон председнице општине Мелинда Кокаи Мерњак био је искључен.

А. С.

 

О војвођанском буџету до 25. децембра

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор најавио је да ће највероватније  до 25. децембра, на дневном реду Скупштине Војводине бити предлог покрајинског буџета за наредну годину. Коментаришући недавни састанак с председником Покрајинске владе Бојаном Пајтићем, Пастор је рекао да је то једина новина у односу на оно што је наведено у заједничком саопштењу издатом након састанка.

Пастор је подсетио на то да је договорено да Покрајинска влада изради нацрте или предлоге тих закона, а да се након тога у Скупштини усаглашавају да би се војвођански парламент користио уставним и законским овлашћењима, односно да би се могао појавити као предлагач тих закона.

Е. М.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести