СВМ подржава Вучићеву кандидатуру

Ванредни парламентарни избори не би ништа ново донели на политичкој сцени, изјавио је лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор, и поновио да ће та странка подржати

кандидатуру Александра Вучића на председничким изборима.

Пастор, који је посетио београдски одбор СВМ-а, рекао је да ванредни парламентарни избори не би ништа ново донели на политичкој сцени, јер би  парламентарну већину чиниле политичке снаге које је и данас чине.

- Много бих био релаксиранији да знам да парламентарних избора неће бити, али ако их буде Савез војвођанских Мађара изаћи се самостално. Мораћемо да стиснемо зубе и засучемо рукаве и да реализијемо и тај задатак - рекао је Пастор.

Он је објаснио да СВМ има дугорочно опредељење да се на свим изборима појављује самостално, са сопственим идентитетом, те да би се и на евен-

туалним парламентарним изборима појавили у „сопственом оделу”. Како каже, то странци даје могућност да се „измери” у јавном мњењу и из освојене позиције гради партнерски однос.

Он, ипак, наводи да би у доста сложеним политичким околностима регионалног карактера било проблематично, из низа разлога, имати техничку владу неколико месеци.

- Парламент нормално функционише. Парламентарна већина је изузетно комотна бројчано и није било ниједног момента када се неки закон или процедура нису могли окончати због било ког проблема - рекао је Пастор оцењујући да су сви помало „измрцварени” изборима.

Говорећи о подршци СВМ Вучићевој кандидатури, он је рекао да СВМ није ни размишљао о томе да има свог кандидата и да је та странка од почетка говорила да ће подржати кандидата парламентарне већине.

- Ми сада нећемо имати председничког кандидата, јер имамо један партнерски однос који желимо да сачувамо. Из тог партнерског односа који будемо сачували желимо да градимо даље. Желимо да будемо партнери у реализацији свега онога око чега смо се договорили - рекао је Пастор. - Имам само позитивна искуства у односу на Вучића.

Он подсећајућа да је Владе Србије на челу са Вучићем, између осталог, донела одлуку о стављању ван снаге управних одлука о колективном злочину у три војвођанска села и да је уочи превремених избора усвојила мањински акциони план који је од стратешког значаја.

Како је навео, то су делићи разлога због којих он данас уопште нема сумњу везану за то да је донета рационална и људски коректна одлука да се подржи Вучић као кандидат за председ-

ника:

- Да смо било кога другог подржали, иако се то није појавила као алтернатива, подржали би људе који у односу на војвојвођанске Мађаре до сада ни реченицу нису изговорили.

 

СВМ није авантуристичка странка

Он сматра и да је за одлуку о подршци требало имати храбрости и одговорности, али додаје да је то рационална одлука.

- Да смо било шта друго урадили, било како другачије одлучили то би била авантуристичка одлука, а Савез војвођанских Мађара није авантуристичка странка – нагласио је Пастор.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести