Тачи: Приштина спремна да интезивира дијалог са Београдом

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да је у наставку дијалога Београда и Приштине, у уторак у Бриселу, изражена спремност обе стране да се састанци на

високом политичком ниову интензивирају, те да је косовска страна изразила спремност да томе да максимални конструктивни допринос.
Тачи је на конференцији за новинаре по повратку из Брисела рекао да је током дијалога исказано разумевање обеју страна о неопходности да се спусте тензије и да се,како је рекао, уз већу озбиљност искаже посвећеност дијалогу.

Управо сам се вратио из Брисела, где сам заједно са премијером (Исом) Мустафом имао први састанак на високом политичком нивоу између Републике Косова и Србије, који је олакшала висока представница ЕУ, Федерика Могерини", рекао је Тачи у среду, објављено је на сајту косовског председника.
Оценивши да је састанак, до којег је дошло након дужег периода, био "доста тежак", Тачи је рекао да је насупрот тој чињеници одговорност на представницима двеју страна да предано радимо на очувању мира и закључивања процеса нормализације односа Београда и Приштине
"Могу да кажем да сам задовољан што је главни циљ овог састанака, а то је било смањење тензија и избегавање непотребних провокација, постигнут. Међутим, остаје нам још пуно посла који треба урадити на нормализацији међудржавних односа", рекао је Тачи, који не одустаје од тврдње да Србија покушава да дестабилизује Косово.

Косовски председник је поновио да је дијалог дошао да финалне фазе, у којој, како тврди, треба да је јасно који је закључак и који је коначан резултат овог процеса. 
"У овој завршној фази процеса нормализације односа између Косова и Србије, ја се надам да ћемо уз помоћ посреднице, Федерике Могерини, ми моћи да преговарамо и да постигнемо коначни политички договор о помирењу и реципрочној сарадњи између две државе", рекао је Тачи.

Тврди да је само, како каже, један овакав договор "гаранција за мир и стабилност на Западном Балкану, гаранција за неометани процес интеграција Косова у међународне организације, са посебним нагласком на ЕУ и НАТО".  
С тога, Косово остаје у потпуности посвећено овом веома битном процесу и остаје одлучујући фактор мира, сигурности и стабилности на Западном Балкану. 

 


Мустафа: Дијалог Београда и Приштине ће бити чешћи
Косовски премијер Иса Мустафа изјавио је да ће састанци Београда и Приштине у Бриселу бити чешћи, а да ће следећи састанак бити одржан у фебруару.

Мустафа је за Радио-телевизију Косова казао да је претходни састанак у уторак вече био изузетно тежак.
"Следећи наставак дијалога ће показати да ли је Србија заиста заинтересована за стварну нормализацију односа, као што обећано високој представници Европске уније за спољну политику и безбедност (Федерики Могерини)", навео је он.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести