Текст Споразума о Заједници српских општина

У споразуму о Заједници спрских општина, који је јуче потписан у Бриселу, ЗСО је одређена као правни субјект дефинисан Статутом и имаће Скупштину, председника, Савет,

Одбор, Управу, Канцеларију за жалбе, Седиште и споствени буџет који ће моћи да финансира и Република Србија.
У споразуму се наводи да ће Заједница имати своја обележја, грб и заставу, право на покретну и непокретну имовину, учешће у власништву предузећа, као и да Статут ЗСО треба да буде представљен у дијалогу на високом нивоу за четири месеца.

"Асоцијација/Заједница српских општина на Косову се успоставља као асоцијација/заједница општина на нацин предвиден Првим споразумом, Законом о ратификацији Првог споразума и законима Косова", наведи се на самом поцетку спорзума, у оквиру одељка "Правни оквир".
Како се додаје, на основу Бриселског споразума, Влада Косова усваја решење које се непосредно примењује, а цију це ревизију урадити Уставни суд.
"Асоцијација/Заједница јесте правни субјект дефинисан Статутом а који садрžи најмање пет доле наведених елемената, а Статут усваја оснивацка Скупšтина коју цине изабрани цланови скупšтина опšтина које су део Заједнице", стоји у документу.

У одељку Организациона структура, наводи се да ће ЗСО Скупšтину као врховно тело које чине представници именовани од стране сваке од опšтина у Заједници понаособ, а из редова њихових изабраних цланова, а Скупšтина це имати права да усваја измене Статута, пословника као и све неопходне уредбе и управне одлуке у складу са Статутом и циљевима Заједнице.

"Све измене Статута, пословника и свих неопходних уредби и одлука које усвоји Скупштина, бице примењиване на све општине које су део Заједнице, осим уколико нека од општина формално не затраžи другацију одлуку", наводи се у сапоразуму.
ЗСО ће имати и председника, који це представљати Заједницу/Асоцијацију и пред централним властима Косова и изван Косова, а председнику ће помагати потпредседник.

И председника и потпредседника бира Скупšтина из редова чланова скупšтина опšтина које чине Заједницу и њихових градоначелника.
Заједницу ће чинити и Савет од највиšе 30 чланова из редова žитеља опšтина које чине Заједницу, укључујучи све градоначелнике опšтина које су део Заједнице.
"Савет представља саветодавно тело које даје смернице за рад Асоцијације/Заједнице", наводи се у споразуму.
Такође, ЗСО ће имати и Одбор који чини седам цланова које бира Скупšтина из редова градонацелника и žитеља опšтина које су део Заједнице, а тачан састав Одбора ће бити дефинисан Статутом.

Одбор ће бити овлаšцен да доноси неопходне одлуке за свакодневно управљање Заједницом, а члановима Одбора ће у њиховом раду помагати стручни колегијуми сачињени од експерата, који ће бити подељени на области које спадају у циљеве и задатке Заједнице.
Статутом ће бити дефинисан број стручних колегијума и њихова задуžења.
Када је реч о Управи, дефинисано је да ће она помагати у раду Заједнице, конкретно Одбору и Председнику, а на њеном челу ће бити начелник, који ће одговарати Одбору и бити именован од стране Одбора.

"Административно особље ће имати статус запослених, у складу са законима Косова, укључујући Закон о раду и Закон о јавној слуžби, чиме ће им бити омогућено да обављају своје административне дуžности".
ЗСО ће још имати и Канцеларију за žалбе чији ће задатак бити да преиспитује притуžбе у вези са циљевима Заједнице и седиšте, које ће бити дефинисано Сатутом.
У одељку будžет и подрšка, наводи се да ће ЗСО имати сопствени будžет којим ће се управљати у складу са нацелима транспарентности и одговорности и у складу одредбама Закона о јавним набавкама.

Расходи су, додаје се, подлоžни ревизији од стране надлеžних власти, укључујући институцију главног ревизора.
ЗСО ће бити финансирана прилозима чланова, приходима од услуга које пруžа, приходима њених предузећа или приходима који проистичу из њене покретне и непокретне имовине, затим трансферима од централних власти, доприносима, бесповратном помоћи, донацијама као и финансијском подрšком од других удруžења и организација, домаћих и међународних, те од Републике Србије.
 "Заједница/Асоцијација це у оквиру остваривања својих циљева бити изузета од даžбина и пореза по истим основама као и опšтине које су њен део", наводи се у споразуму.

Када је реч о односима са централним властима, наводи се да ће ЗСО сарађивати са централним властима по начелима међусобне сарадње и размене информација, да ће промовисати интересе заједнице Срба на Косову у њиховим односима са централним властима и моћи у складу са законима Косова да предлаžе измене законодавства и других уредби које су од значаја за постизање њених циљева.

"Асоцијација/Заједница ће имати право да покреће или учествује у поступцима пред надлеžним судовима, укључујући Уставни суд, против било каквих радњи или одлука од било које од институција које могу угрозити врšење овлаšцења Асоцијације/Заједнице у складу са Статутом", стоји у споразуму.
Наводи се и да је ЗСО овлаšцена да именује представнике у надлеžним органима/телима централне власти, укључујући Консултативни савет за заједнице, а при врšењу функције надзора, на начин предвиђен Бриселским споразумом, представници ЗСО ће имати право на приступ информацијама централних власти у складу са законима Косова.

"Поступајући у име Асоцијације/Заједнице, четири градоначелника опšтина на северу ће Министарству унутраšњих послова доставити списак кандидата за именовање регионалног командира полиције како је и предвидено Ццланом 9 Првог споразума".
ЗСО ће имати правну способност која јој је неопходна према законима Косова за остваривање њених циљева, укљуцујуци право на покретну и непокретну имовину, учеšце у власниšтву предузеца задуžених за пруžање услуга на локалном нивоу у оквиру Заједнице, те право на склапање, између осталог, уговора о раду.

"На основу Првог споразума, а по усвајању реšења, Асоцијација/Заједница се сматра успостављеном ради постизања својих циљева", стоји успоразуму.
Међу циљевима ЗСО као основни се наводе одредивање јавних функција и пруžање услуга ради "оснаžивања демократије на локалном нивоу, надзора над целокупним развојем локалне привреде, у области образовања, над унапредењем примарне и секундарне здравствене и социјалне заšтите на локалном нивоу и координацијом урбанистицког и руралног планирања.

Међу циљевима су и усвајање мера за унапредење услова žивота повратника са Косова на локалном нивоу, вођења, координирање и олакšавање истраžивацких и развојних активности, промовисање, šирење информација и јавног заступања у питањима од опšтег интереса за цланове Заједнице те ради заступања цланова код, измеду осталог, централних власти и пруžање услуга њеним члановима у складу са законима Косова.
Наводи се као циљ и процена ефикасности пруžања јавних услуга  чланицама ЗСО и становницима како би Заједница имала подрšку при формирању ставова од заједницког интереса за уцеšце у раду централних власти, надзор над реализацијом њених циљева, успостављање односа и договора о сарадњи са другим асоцијацијама опšтина, како домаћим тако и међународним.

"Заједница/Асоцијација ће имати и друге надлеžности које могу бити делегиране од стране централних власти", наводи се у споразуму.
У последњем одељку, насловљеном "опšте и заврšне одредбе" наводи се да је Заједница отворена за сваку опšтину уколико њене чланице о томе постигну сагласност, да се моžе расформирати једино одлуком која је усвојена двотрећинском већином гласова цланова Скупšтине, као и да има право на званицна обелеžја (грб и заставу) у складу са законима Косова.

"Нацрт Статута Ацосијације/Заједнице ће саставити тим руководилаца и он ће бити представљен у оквиру дијалога на високом нивоу у року од четири месеца од усвајања ових начела/елемената, а уколико то буде неопходно, нацрт це бити дат уз посредовање, измеду осталих, Министарства за локалну самоуправу. Све измене ће бити представљене Асоцијацији/Заједници, усвојене реšењем и проверене од стране Уставног суда", наводи се у споразуму.
Коначно, након годину дана од усвајања Статута биће изврšена ревизија његове примене, укључујући и проверу остваривања надлеžности из Члана 5 Бриселског споразума.

 


Дрецун: Створен здрав оквир за нормализацију односа

Председник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун изјавио је данас да је споразумом који је потписан у Бриселу коначно затворен проблем имплементације првог Бриселског споразума, јер су договорени принципи на основу којих је омогућено стварање Заједнице српских општина (ЗСО).
Дрецун је рекао да је створен здрав институционални оквир за нормализацију односа, не само између Београда и Приштине, него и између Срба и Албанаца и да на на добитку треба да буду сви који живе на Косову и Метохији, сви грађани Србије и региона.
Председник Одбора за Косово и Метохију истакао је на ТВ Пинк да циљ није стварање нечег што је слично Републици Српској, него да је реч о стварању институционалног оквира који ће обезбедити посебност положаја српског народа.

Тај институционални оквир омогућиће српском народу опстанак и економску перспективу, услове за квалитетнији живот, а биће признат и од Приштине и међународне заједнице и директно преко финансирања повезан са Београдом, најавио је Дрецун.
Дрецун очекује да ће бити још много политичке борбе нарочито око статута ЗСО и оценио да је сада кључно питање имовине.
Он је указао да је у скупштинској процедури у Приштини предлог закона којим би се покушала отети имовина Србима који су протерани и којима је она  узурпирана и да је у припреми и закон којим би се третирала имовина Српске православне цркве као државна имовина Косова, а не као приватна имовина СПЦ, што она јесте.

Коментаришући изјаву министра спољних послова Косова Хашима Тачија према којој је постигнути споразум нека врста признања Косова, Дрецун је упитао "ко уопште верује Хашиму Тачију и какав више он има утицај и ауторитет" и додао да се он обраћа сопственим бирачима.
Дрецун је поновио да Тачи са обавештајном службом припрема стотине нових оптужница са лажним сведоцима против припадника наших снага безбедности и истакнутих Срба који су били у власти на Косову и Метохији, у локалним самоуправама.

Директорка Центра за спољну политику Александра Јоксимовић је у истој емисији оценила да су сви на добитку и да за Београд и за Пришитну постигнути споразум значи нови искорак ка европским интеграцијама.
Најважније је да је омогућен наставак нормализације односа, не само између Београда и Приштине, него нормалног живота на Косову, оценила је Јоксимовић.
Она очекује да ће тумачење оног што је договорено увек бити контрадикторно, јер ће свако представљати добру страну онога што је постигао и гледати да избегне оно око чега је постигнут консензус.

Директока Центра за спољну политику је најавила да је следећи корак отварање преговарачких поглавља и да се одлуку о томе може очекивати већ током ране јесени, да ће до краја године бити прва међувладина конференција.
Јоксимовић је најавила да ће бити отворено поглавље 35 које се односи на нормализацију односа између Београда и Приштине и да ће вероватно  у том пакету бити и поглавље 23 и 24 које се односи на правосуђе и људска права.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести