Титов унук у Одбору за рад, Чанак и Шешељ у административном

Конститутивна седница Скупштине Србије, на чијем је дневном реду избор чланова радних тела парламента, биће настављена следеће среде, саопштено је из кабинета

 председнице парламента Маје Гојковић.Прва седница 11. сазива Народне скупштине  почела је 3. јуна, када су потврђени мандати посланицима, а настављена 6. јуна када су, после целодневне расправе, изабрани председник Парламента, шест потпредседника и именован генерални секретар.

За председницу Скупштине Србије изабрана је Маја Гојковић, а потпредседници су Верољуб Арсић (СНС), Владимир Маринковић (СДПС), Константин Арсеновић (ПУПС), Ђорђе Милићевић (СПС), Вјерица Радета (СРС) и Гордана Чомић (ДС). За генералног секретара именована је Светислава Булајић.
Након што је утврђен термин избора радних тела, за познаваоце наших политичких прилика то је знак да ће се до средине наредне седмице знати и које ће странке чинити владајућу коалицију на републичком нивоу.

Пошто се очекује да ће у понедељак 20. јуна бити формираран Покрајинска влада, могла би врло брзо након окончања конститутивне седнице Народне скупштине бити изабрана и нова Влада Србије. И сам мандатар Александар Вучић је потврио да је отказао посету САД – у зато што жели да убрза формирање новог кабинета.

Тај посао мора да сачека и да се оконча тродневна посета кинеског председника, јер, како је упозорио лидер напредњака, опструкција опозиције могла би пролонгирати расправу те министри до петка не би могли ни положити заклетву. Владајућу коалицију на додатни опрез натерало је председавање најстаријег посланика Драгољуба Мићуновића (ДС), када је расправа о избору председнице скупштине трајала је 20 сати, па је Маја Гојковић на место председнице уместо у петак, села тек у понедељак увече.

Места у скупштинским одборима распоређују се сходно броју освојених мандата,  а челна места у најважнијим припадају углавном посланицима из власти. Реч је о административном, одбору за иностране послове, одбрану, контролу служби безбедности, за финансије, уставна питања, којим су у прошлом сазиву председавали посланици СНС. Ако се прелиста Предлог одлуке, који је посланицима проследила Маја Гојковић, први на листама чланова тих одбора су и њихови потенцијални председници.

Очекује се да као и у прошлом сазиву, поредседница Одбора за одбрану и унутрашње послове буде потпредседница СНС Марија Обрадовић. Међу члановима одбора су новинар Мирослав Лазански и војни аналитичар Зоран Драгишић, који су у посланичком клубу напредњака. Из редова социјалиста у одбору ће бити Владимир Заграђанин и Ивица Тончев, из СРС генерал Божидар Делић, док ће ДС представљати Балша Божовић, а СДС Марко Ђуришић.
Први на списку чланова Одбора за уставна питања и законодавство је Бојан Торбица из Покрета социјалиста, а на списку су између осталих радикал Зоран Красић и потпредседница скупштине Гордана Чомић ( ДС ).

Челно место у Одбору за финансије могао би поново заузети потпредседник Скупштине из СНС Верољуб Арсић, а за члана је предложен из СПС Душан Бајатовић и председник ЂБ Саша Радуловић, који је предложен и за законодавни одбор. Између осталих, некадашњи члан покрајинске владе Горан Јешић предложен је у Одбор за пољопривреду, Милутин Мркоњић (СПС) у Одбор за саобраћај, а Жарко Кораћ у Одбор за образовање.

Председница Скупштине Маја Гојковић прва је на списку за чланове Одбора за културу и информисање, а међу члановима су и оперска дива Јадранка Јовановић, Славица Ђукић Дејановић (СПС), Ђорђе Вукадиновић из клуба ДСС, Наташа Мићић ( ЛДП ), Мирослав Лазански… Посланик клуба СПС Јошка Броз кандидован је за чланство Одбора за рад, као и председник “Двери“ Бошко Обрадовић, а радикал Милован Бојић у ресору здравља.

У Одбору за европске интеграције биће између осталих досадашња председница групе пријатељства са Немачком Весна Марковић (СНС), Бранко Ружић (СПС), Милорад Мирчић (СРС). Први на списку Одбора за административно буџетска и мандатско имунитетска питања је шеф клуба напредњака Александар Мартиновић, који ће на том месту заменити Зорана Бабића који није више у посланичким клупама, а на списку су и председници ДС Бојан Пајтић, ЛСВ Ненад Чанак и СРС Војислав Шешељ.

С. Станковић
 

Контролори служби безбедности

Одбор за контролу служби безбедности, чије седнице су скоро увек затворене за јавност, има 9 чланова. За чланство су предложени Игор Бечић, Марија Обрадовић, Владимир Ђукановић и Драган Шормаз (СНС ). Потом, из редова СПС Душан Бајатовић, лидер радикала Војислав Шешељ, председник ЂБ Саша Радуловић, лидер Нове странке Зоран Живковић и функционер СДПС Мехо Омеровић.

Дачић и Јовановић неће у одборе

Приметно је да на списку чланова ни једног од 20 скупштинских одбора нема имена два посланика. Реч је о лидерима СПС Ивици Дачићу и ЛДП – а Чедомиру Јовановућу. Странке на чијем су челу по медијским спекулацијама су виђене као могући партнери које би  мандатар Александар Вучић могао примити под окриље владајуће коалиције. Самим тим овакав потез може бити протумачен као да се рачуна да ће из парламента Дачић и Јованович брзо отићи у Немањину. 
Са друге стране, ако неко од њих остане у опозицији, може да рачуна на место у некој од делегација скупштине при међународним институцијама.

Инострани послови

Челно место Одбора за иностране послове могло би поново припасти посланици СНС Александри Ђуровић, са којом ће у овом рандом телу седети и Миланка Карић (ПСС), Јован Палалић (СНП), Дијана Вукомановић и Жарко Обрадовић ( СПС ), радикалка Александра Белачић, посланица ДС Наташа Вучковић, као и председница ДСС Санда Рашковић Ивић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести