Торбица: Једва чекамо да одмеримо снаге с демократама

Покрајински одбор Покрета социјалиста до краја септембра ће изаћи са својим предизборним програмом и, како председник одбора Бојан Торбица каже за „Дневник“, једва чекају

дан када ће одмерити снаге с Демократском странком. На питање да ли Покрет социјалиста види себе у будућој покрајинској влади, Торбица истиче да је ПС у претходне три године, учешћем у Републичкој влади, показао шта и колико уме, зна и може.

– Ми се поносимо резултатима које су наш председник Александар Вулин и наши чланови који обављају разне функције у Влади Републике Србије, постигли – сматра Торбица. – Ипак, у овом тренутку, од тога да ли ћемо бити део покрајинске владе важније је да се што пре одрже покрајински избори да би грађани Војводине добили власт какву заслужују. Власт која ће их служити, а не пљачкати, власт која ће радити у интересу грађана, а не партија и крупног капитала, власт која ће сигурно бити честитија, праведнија и поштенија од ове Пајтићеве.

* У Војводини је почела изборна кампања за предстојеће локалне и покрајинске изборе. Шта Покрет социјалиста нуди бирачима својим програмом?

– Покрет социјалиста је увек отворено улазио у изборне кампање. Увек смо јасно говорили за шта се залажемо и шта је то што нудимо грађанима. Тако ће бити и сада. Покрајински одбор Покрета социјалиста ће до краја септембра у јавност изаћи са својим предизборним програмом који ћемо понудити грађанима и коалиционим партнерима. За Покрет социјалиста предстојеће четири године биће период реформи и коренитих промена у Војводини. Промене, пре свега унутар покрајинске администрације, морају бити спроведене хитно и без одлагања, пошто је покрајинска администрација, која је већ петнаест година талац политике Демократске странке, постала гломазан, скуп, тром и корумпиран апарат. Инсистираћемо на томе да се што пре приступити дефинисању надлежности АП Војводине и да се утврди начин њеног финансирања. Унутар нове покрајинске администрације инсистираћемо на поштенијој расподели новца локалним самоуправама. Морамо спречити сваки политички утицај приликом њихове расподеле. Војводина је од житнице Европе постала регион с највише корисника социјалне помоћи. Пажњу ћемо усредсредити на развој пре свега пољопривреде, привреде и туризма. Управо ту лежи развојна шанса Војводине. То је само део онога што ће се наћи у нашем предизборном програму, који верујем да ће грађани препознати и прихватити.

* Какав би требало да буде закон о финансирању Војводине по програму ваше странке?

– Да бисмо уопште причали о закону о финансирању, потребно је да пре свега дефинишемо које су то надлежности АП Војводине које би се тим законом финансирале. Као што је познато, Уставни суд је још у јулу 2012. године прогласио неуставним око 20 одредби тог закона. Бојан Пајтић и његови сатрапи више од три године избегавају да ураде његове измене и допуне. Разлог је више него очигледан: како контролисати трошење покрајинског буyета када не знамо које су надлежности Покрајине. Као што можемо видети, основни проблем за доношење закона о финансирању није то колико новца припада Војводини, то питање је решено Уставом и мора се поштовати. Проблем је у томе на који начин и у које сврхе се троши новац грађана. Решавање тог питања демократе константно избегавају. Финансирање АП Војводине се мора решити системски, као и питање симбола АП Војводине, да та тематика више не би била извор сталних тензија и конфронтација у Покрајини.

* Да ли сте прочитали Платформу Покрајинске владе о финансирању, коју је 2013. подржала Скупштина Војводине?

– Наравно, одмах чим је са скупштинским материјалом достављена посланицима. У целој причи око Платформе о финансирању Војводине намеће се једно основно питање: зашто је Бојан Пајтић предложио платформу тек 2013. године и од ње направио питање над питањима, када је то могао учинити још 2008? Зашто су четири године ћутали, не спомињући питање финансирања Војводине? Истина је да су Борис Тадић и руководство Демократске странке били против регулисања тог питања, а Бојан Пајтић и војвођанске демократе су послушнички ћутале, чувајући своје позиције. Толико о доследности војвођанских демократа и њиховој политичкој борби за Војводину.

* По ставу коалиције владајуће у Покрајини, Платформа може бити полазна основа за израду тог закона. Да ли делите то мишљење?

– Апсолутно не! Платформа је обичан политички памфлет Демократске странке, урађен с циљем заоштравања политичке ситуације у Покрајини. Покрајинска власт је и тада, пре две године, најавила да ће платформа бити предмет договора партија које партиципирају у Покрајинској скупштини. Најавила и, наравно, слагала. Усвојили су документ о којем није било разговора, пре скупштинског заседања. Ми и данас, после две године, стојимо иза својих оцена те платформе. За нас, као и за највећи део грађана Војводине, тај документ је у потпуности неприхватљив.

Ержебет Марјанов

 

Искрена срадња са СНС-ом

* Да ли сте размишљали о предизборној коалицији на покрајинском и локалном нивоу?

– Покрет социјалиста је још 2010. године започео сарадњу са Српском напредном странком. Та сарадња је искрена, коректна и отворена, зато и не постоји ниједан разлог да се она не настави. Мада постоји један разлог због којег бисмо могли и самостално изаћи на покрајинске изборе. Пре нешто више од два месеца Демократска странка нас је позвала да то учинимо и ја им данас, као и тада, поручујем да смо, уколико они скупе храбрости да самостално изађу на изборе, ми спремни да учинимо то исто. Једва чекамо да, један на један, одмеримо снаге с најјачом опозиционом странком, како то тврди Бојан Пајтић. Пошто сам сигуран да демократе, свесне свог рејтинга, неће смети самостално на покрајинске изборе, значи, коалиција са СНС-ом је више него извесна.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести