Трамп честитао 800 година аутокефалности СПЦ

БЕОГРАД: Амерички председник Доналд Трамп честитао је јубилеј 800 година аутокефалности Српској православној цркви.
t
Фото: EPA/EFE JIM LO SCALZO

"Драги пријатељи, Меланија и ја упућујемо најтоплије поздраве Српској православној епархији у Источној Америци поводом прославе ваше 800. годишњице. Захвални смо за све године које је ваша епархија служила свом народу", навео је Трамп у писму епископу западноамеричком Максиму Васиљевићу и источноамеричком Иринеју Добријевићу чију копију је објавио "Курир".

"Наша нација има дугу историју црпљења унутрашње снаге из вере и похваљујем ваше напоре за усађивање светих вредности које су веома важне за нашу државу. Ваша епархија је обезбедила места утехе и исцељења, као и велику радост, заједништво и мир у многим заједницама", написао је први човек САД.

Амерички председник нагласио је да је епархија СПЦ у Америци у средишту најважнијих тренутака и прекретница у животима свих верника.

"Док размишљате о многим сећањима која сте направили заједно, наставите да уздижете све који се нађу на месту служења богу и земљи. Желим вам све најбоље у будућности и бог вас благословио", закључио је Доналд Трамп у писму.

Како "Курир" сазнаје од извора из СПЦ, на адресе српских епископа у Америци писмо је стигло средином априла, а овим гестом амерички председник указао је велику част Српској православној цркви и свим њеним епархијама.

"Епископима је било веома драго када су добили Трампово писмо. То је заслуга владике Максима и владике Иринеја, који су успели да изграде сјајне односе са америчком администрацијом и напокон представљају српску цркву у америчком друштву и међу америчким народом онако како то српска црква заслужује", каже извор листа из СПЦ.

 

 

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести