Три године за реформу јавног сектора

Крајем јануара биће завршена анализа стања у јавном сектору и знаће се где су вишкови и недостаци, и предстоји изузетно сложен процес рационализације, који би требало да траје три године, након чега би државна

и локална управа у Србији требало да буде „мање бројна а много квалитетнија”, изјавила је јуче у Новом Саду потпредседница Владе Србије и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички.

Она се приликом јучерашње посете административном центру Војводине састала с новосадским градоначелником Милошем Вучевићем и председником Покрајинске владе Бојаном Пајтићем и говорила о мерама рационализације јавног сектора.
Након састанка с новосадским градоначелником, Кори Удовички је напоменула да смањење броја запослених у јавном сектору намеће у првом реду започети процес фискалне консолидације у нашој земљи и контроле раста јавног дуга, те додала да је најважније да на крају те оптимизације добијемо ефикасну државу, која ће бити сервис грађана, и то пре свега на локалу.

Министарка Удовички није желела ни овог пута да наводи бројке, односно колико би износило то смањивање броја запослених у државној управи и локалним самоуправама, али је поновила своју ранију изјаву да је циљ тог процеса „15 одсто уштеде у трошковима запослених, поред овог смањивања плата”, за период од те три године.
– То би у првој години значило смањивање од пет процената, али колико би то бројчано износило, тешко је рећи док све не буде прецизно сагледано – напоменула је она.

Министарка је додала да ће велики део тог смањивања бити „природни одлив”, односно одлазак у пензију.
– Изношењем бројки сада могли бисмо много погрешити, али на крају тог процеса бићемо потпуно транспарентни – нагласила је Кори Удовички, и поновила да би се могло говорити о распону тог смањења који би износио између 7.000 и 15.000 запослених, али никако о 50.000 или другим бројкама, како се лицитира у неким медијима.

Она је навела да истовремено мора бити и запошљавања нових људи одређених стручних профила у новим секторима јер Србија мора да се модернизује, што ће и ЕУ од нас тражити.
Милош Вучевић је казао да је Нови Сад на добром путу у процесу рационализовања броја запослених и укупног рада те локалне самоуправе, али има још простора за нове уштеде. Он је навео да је за годину број запослених смањен за више од 400 у укупно 62 градска субјекта, које чине администрација, јавна предузећа и управа, што показује „позитиван тренд реформске политике”, потпкрепљујући своју тврдњу податком да је крајем 2013. године било укупно 12.128 запослених који се финансирају из градског буyета, а на крају 2014. године тај број смањен је на 11.699.

– Тај позитиван тренд у рационализацији броја запослених биће настављен и ове године, уз истовремено вођење рачуна о структури запослених, односно потребама града – казао је Вучевић, нагласивши да је, у разговору с министарком Удовички затражено да Нови Сад буде третиран пођеднако када је реч и о обавезама, али и о правима. 

А. Савановић

Сагласност с Покрајином

Министарка Удовички посетила је Покрајинску владу, а након сусрета је изјавила да је са члановима војвођанске владе, између осталог, разговарала о изменама и допунама закона о локалној самоуправи и о запосленима у аутономним покрајинама и у локалним самоуправама, те да су остварили „потпуну сагласност” о тим питањима.
– Ми смо апсолутно спремни да у сарадњи с министарком Удовички учествујемо у процесу даље рационализације јавне управе у Србији, иако је наша администрација изузетно мала у односу на око 440.000 људи запослених у јавној управи јер ми у покрајинској управи имамо 1.046 запослених с 1. јануаром ове године – рекао је Бојан Пајтић.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести