Троје посланика напустило Радуловића

Троје посланика „Доста је било” – Јован Јовановић, Александра Чабраја и Соња Павловић, напустило је посланичку групу и тај покрет, у којем, како су изјавили, не постоје демократске

процедуре и чија је улога у пресудном изборном циклусу маргинализована.

На конференцији за новинаре у парламенту Јовановић је образложио да су се на тај тежак корак одлучили када се испоставило да су узалудна сва настојања да се ЂБ утемељи на принципима демократије и транспарентности, за које се руководство „декларативно залаже”. Додао је да је пропуштена прилика да се ЂБ профилише у политичку партију засновану на демократским принципима и да се наметне као неприкосновена алтернатива садашњој власти.

– Уверени смо у то да велики део чланства и симпатизера Покрета дели такво мишљење – рекао је Јовановић, уз напомену да се игнорише мишљење чланства и одуговлачи с доношењем одлуке о томе како ће ЂБ наступити на предстојећим председничким изборима.

На конференцији нису била дозвољена новинарска питања, а Јовановић је најавио да ће се у наредним данима поново обратити јавности и изнети став у вези с председничким изборима.

Пре тога биће уприличене консултације с оним члановима и симпатизерима ЂБ-а који ће следити пример посланика који су напустили Покрет.

Лидер ЂБ-а Саша Радуловић написао је на свом „Твитер” налогу да је током викенда тај покрет напустило неколико функционера „којима срце није у ЂБ-у, већ на другом месту”. Како је записао, „након буквалног једномесечног опседања и роварења по нашој организацији од стране једне кампање, имамо поруку: Доста је било :)”

„Коме срце није у ЂБ-у, не треба да трује ЂБ због тога. Треба да оде тамо где му је срце и да свој допринос. Тровање није допринос”, поручио је Радуловић на „Твитеру”. Саопштио је да су крајем прошле седмице и током викенда представници ЂБ-а одржали састанке и договорили стратегију, коју ће објавити у уторак, док ће све одлуке о изборима донети на Скупштини странке 4. марта. Покрет ЂБ има сада у Скупштини 13 чланова.

Досадашњи поланици ЂБ-а нису саопштили намеру да ли ће убудуће деловати као самостални посланици, или ће формирати клуб с неким од 16 посланика који немају посланичке групе. Да би посланичка група била регистрована, мора се за чланство у њој пријавити најмање пет посланика. Ван посланичких клубова тренутно су три посланика ЛСВ-а, с Ненадом Чанком на челу, лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић, председник ЗС-а Горан Чабради, лидер Нове странке Зоран Живковић, бивши потпредседници Нове Србије Дубравка Филиповски и Драган Јовановић, два посланика БДЗ-а Санџака, међу којима и Муамер Зукорлић, Мариника Тепић, која је напустила ЛСВ, три посланика ДШ-а, као и Дејан Шулкић, који је напустио ту партију.

С. Ст.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести