Туск: Самит у Софији реафирмисаће европску перспективу Балкана

ТИРАНА: Председник Европског савета Доналд Туск данас је, посетама Тирани и Подгорици, започео вишедневну турнеју по Западном Балкану, и поручио да ће предстојећи самит у Софији реафирмисати "европску перспективу" региона.
donald tusk
Фото: Танјуг

Основни циљ његове турнеје су припрема за самит ЕУ-Западни Балкан, 17. маја у Софији, као и учешће на регионалном самиту у оквиру процеса Брдо-Бриони у Скопљу.
АП подсећа да је Европска комисија прошле недеље саопштила да су Албанија и Македонија учиниле довољан напредак да би започеле преговоре о чланству у ЕУ.

Туск је рекао да ће пут ка чланству у ЕУ бити тежак, али "вредан напора".
"Тај процес ће више личити на трку са препонама него на аутопут. Али пуна интеграција остаје наша заједничка судбина", рекао је Туск на конференцији за новинаре са албанским премијером Едијем Рамом.

"Немам сумње да је у најбољем интересу ЕУ и Албаније да читав регион Западног Балкана буде у потпуности интегрисан", рекао је Туск.
Према његовим речима, самит у Софији ће такође бити прилика да се разговара о заједничким безбедносним изазовима, као што су кријумчарење миграната, тероризам и организовани криминал.

Туска је из Тиране отишао у Подгорицу, где је у разговору са црногорским премијером Душком Марковићем поручио да Црна Гора напредује у процесу европске интеграције.
Подгорица, према његовим речима, успешно реализује обавезе које проистичу из интеграционог процеса и тиме представља добар пример за државе Западног Балкана, пренела је Радиотелевизија Црне Горе.
Доналд Туск сутра борави у Србији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести