У Бановини дигли коефицијенте пре смањења плата

Покрајинска влада донела је 15. октобра Уредбу о изменама и допунама покрајинске уредбе о платама, накнади трошкова, отпремнини и другим примањима постављених и запослених лица у органима АП Војводине.
Banovina Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Та уредба предвиђа увођење додатних коефицијената за постављена лица у покрајинској администрацији, међу које се убрајају секретар покрајинског парламента, директори управа, шефови и саветници у кабинету председника Скупштине и Покрајинске владе, правобранилац и други функционери, а увећавају се и коефицијенти, од два до 29,63 одсто.

Та одлука, објављена у „Службеном листу АПВ“, изазвала је забуну и међу посланицима у Скупштини Војводине јер се из ње не показује да ли ће тим одлукама покрајински функционери на постављеним функцијама имати већу плату, иако сама одлука то сугерише.

За покрајинског секретара за финансије Зорана Радомана та одлука није спорна и не подразумева повећавање зарада војвођанских функционера већ финансијско усклађивање које се, каже, ради периодично.

– Верујте ми, да постоји повећање зарада, то би било исказано и у буyету и ја бих први за то знао. Али ово јесу коефицијенти који се примењују последње две године и сигурно је да не повлачи повећање зарада, чак ће плате бити и десет процената мање због мера штедње – наводи Радоман, додајући да су у проткле две године зараде запослених у покрајинској администрацији значајно смањене.

Посланици опозиције сумњичаво гледају ту одлуку, наводећи да систем различитог плаћања за исте послове функционише од 2000. године захваљујући примени различитих закона који уређују област запослених у државној администрацији.

– Постоји неколико закона на основу којих се раде обрачуни, од Закона о државним службеницима, преко Закона о платама државних службеника и намештеника, Закона о радним односима у државним органима, па и Закона о раду, и у тим оквирима плива и покрајинска администрација и може се увек послужити оним који им највише одговара, па коју год одлуку да донесу и усвоје, они се позову на одређени закон. Дакле, те одлуке нису противзаконите али су дискутабилне – каже за наш лист посланик СНС-а Јован Лазаров.

Он наводи да би увођење платних разреда, које „гура“ Кори Удовички, било најбоље решење, али да је питање да ли ће успети то и да испослује. За друге опозиционе посланике који су уредбу Покрајинске владе анализирали, то је маневар да би се амортизовало смањење зарада у проценту већем од предвиђених десет одсто.

А. Савановић

 

Накнаде за надзор у три ЈП-а

Покрајинска влада је 24. октобра донела решење којим ће председник и чланови Надзорног одбора ЈП „Завод за урбанизам Војводине“, Нови Сад, добити накнаду у висини од 70 одсто просечне нето зараде запослених у предузећу, остварене у месецу који претходи месецу за који се накнада исплаћује. Такође, Покрајинска влада је утврдила накнаде председницима и члановима надзорних одбора ЈВП „Воде Војводине” и ЈП „Војводинашуме”, али у нивоу просечне нето зараде у тим предузећима. То значи да ће чланови Надзорног одбора у „Водама Војводине” имати накнаде веће од 60.000 динара, док ће у ЈП „Војводинашуме“ имати нешто мање од 50.000 динара на месечном нивоу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести