У Војводини се месецима ломила копља око поделе функција

Истина није јача страна великог броја политичара. Почетком недеље премијер Покрајинске владе и шеф Демократске странке Бојан Пајтић, најављујући реконструкцију своје администрације за неколико дана,

изјавио је и то да о персоналним решењима, која су помињана у медијима, није било речи. Само дан касније демантовала га је Социјалдемократска странка Бориса Тадића, која је учествовала у преговорима о реконструкцији Владе до друге половине августа, па их је изненада напустила. Председништво СДС-а је тек пре два дана саопштило да не улази у реконструисану покрајинску власт јер „друга страна је током преговора разговарала готово искључиво о расподели функција и задржавању власти”. Кажу Тадићеви и то да ДС „суштински није променио приступ политици”.

Председништво СДС-а тиме није демантовало само Бојана Пајтића него и своје посланике у Покрајинској скупштини и Лигу социјалдемократа Војводине. Подсетимо, разговори ДС-а, ЛСВ-а и странке Бориса Тадића почели су у јулу. Од тада је реорганизација покрајинске власти готово свакодневна тема на политичкој сцени Војводине. „Технички преговарачи”, међу којима су били и Милош Гагић (СДС) и Бранислав Богарошки (ЛСВ), од самог почетка разговора тврдили су да није било речи о међусобној подели ресора и фотеља, него само о томе како треба да функционише реконструисана Покрајинска влада и који су њени циљеви. Средином августа, међутим, ођедном се појавила пукотина између преговарача. СДС (тада НДС) најавио је могућност да ће напустити преговоре, што је касније и учинио. Једно од образложења незадовољства код Тадићевих било је, како је тада „Дневнику” речено, да СДС „неће по сваку цену у владу у којој не би био видљив и у којој би у његово име неко доносио одлуке”. А то такође може навести на закључак да су се копља ломила управо око поделе функција. 

Због чега СДС не би био „видљив” у Пајтићевој администрацији? Зато што Покрајинска влада има 11 секретаријата, од којих осам воде демократе, две ЛСВ и један СВМ. За баланс снага и задржавање власти, демократе би требало да препусте коалиционим партнерима половину ресора. Како је пре неколико дана новинарима изјавио члан Владе и председник војвођанских демократа Мирослав Васин, „у завршној фази су разговори о персоналним променама јер је ДС прихватио да неке секретаријате уступи ЛСВ-у и СДС-у”. Пре тога су у јавност процуриле незваничне вести да ће у реконструисаној Влади ресор пољопривреде водити Мирко Бабић, односно Бранислав Богарошки (ЛСВ), затим да ће у Секретаријат за науку и технолошки развој, уместо Драгослава Петровића, доћи Мирослав Весковић (ДС), ректор Новосадског универзитета, док ће Секретаријат за енергетику и минералне сировине, уместо Наташе Павићевић Бајић (ДС), добити Уранија Козмидис Лабурић (СДС) или Влатко Ратковић (СДС).

Након одлуке Председништва СДС-а да та странка неће улазити у Покрајинску владу, персонална решења у односу на СДС више не важе. И, како је за „Дневник” изјавио шеф посланичке групе те странке, њихова три посланика ће убудуће у парламенту деловати као опозиција.

С друге стране, Тадићеви потези нису баш свима најјаснији.

– Тадићеву одлуку бих могао окарактерисати као политику „цикцак” мало овамо, мало тамо – сматра политички аналитичар Бранко Радун. – Није ми уопште јасно шта је циљ господина Тадића. Да ли жели да буде с демократама или жели да ствара нову већину у покрајинском парламенту са СНС-ом? Није ми јасан јер су све његове изјаве и одлуке у вези с Војводином противречне. То потпуно збуњује чланство и може имати за последицу да изгуби бираче и странку.

Да ли ће у понедељак, 3. новембра, бити одржана седница Скупштине Војводине о реконструкцији, како је то јуче затражила Покрајинска влада, и да ли ће Влада опстати, сада зависи од одлуке Савеза војвођанских Мађара и председника парламента Иштавна Пастора, лидера те странке, али и од тога да ли ће посланици СДС-а поштовати одлуку страначког председништва. На седници ће, саопштено је из Бановине, бити разматрани предлози за избор потпредседника и чланова Покрајинске владе.

– Ако будем добио предлог Покрајинске владе, сазваћу седницу у најкраћем могућем року. Ја ту не правим никакав проблем, под условом да добијем формалан комплетан предлог – рекао је председник Скупштине Пастор.

Он је, уз напомену да јуче до 15.30 сати таквог предлога није било, рекао Тањугу да планира да ту седницу закаже за понедељак, 3. новембар, под условом да добије формално комплетан предлог за сазивање. Навео је да под тиме подразумева и образложену иницијативу за именовања, биографије предложених и слично.

Ержебет Марјанов

 

Мировић: Није нам свеједно шта ће СВМ учинити

Судбина коалиције владајуће у Покрајини у рукама је СВМ-а и председника Скупштине Иштвана Пастора, изјавио је за РТВ потпредседник СНС-а Игор Мировић.

Он је оценио да је Пастор свестан размера кризе у Војводини, али да у овом тренутку његов СВМ нема довољно храбрости да се упусти у значајније промене у Покрајини, тако што ће одбити учешће у реконструисаној Влади Војводине.

Уколико би се то ипак десило, како је Мировић рекао, постојала би могућност да Пастор привремено остане без места председника војвођанског парламента, али то не би била велика жртва уколико би заједно за годину дана изградили нову политику.

Мировић каже да сада, и с јасним ставом СДС-а, терет одлучивања прелази на Пасторова плећа. Да ли ће то, како је навео, Пастор осетити, прећи Рубикон, и рећи да не може више да подржава оне који се поигравају судбином више од два милиона грађана у Војводини, или ће наставити да у некој неутралној позицији подржава покрајинску власт – све то за СНС има симболичну поруку јер на републичком нивоу чине власт заједно са СВМ-ом. Закључио је да СНС-у није свеједно када та странка сарађује с онима који о напредњацима мисле све најгоре.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести