Укупна уштеда 2,6 милиона евра

Покрајинска влада је на седници, којој је председавао потпредседник Ђорђе Милићевић, усвојила информацију о спровођењу друге фазе рефинансирања дела јавног дуга АП Војводине,

саопштено је из Бановине. Та фаза представља наставак укупног процеса реструктурирања и консолидације јавних финансија у Војводини. У тој фази рефинансираће се четврта емисија обвезница у вредности од 10,5 милиона евра по основу номиналне вредности дуга. Те обвезнице ће бити рефинансиране 10. априла, када се буду стекли законски услови за спровођење трансакција, а измириће се повлачењем друге транше кредита који је Покрајинска влада обезбедила кроз поступак јавног позива за избор најповољније понуде код Комерцијанке банке а. д. Београд.

Реализацијом планиране трансакције, камата која је уговорена на 4,80 одсто на обвезнице с влаутном клаузулом биће замењена кредитним средствима с уговореном каматном стопом од 1,64 одсто. На тај начин ће се обезбедити позитиван ефекат по буџет у износу од око 2,1 милиона евра. То с досадашњом уштедом од око 300.000 евра чини укупну уштеду у другој фази рефинансирања од 2,4 милиона евра.  
   
Рефинансирање дела јавног дуга Војводине ће се наставити у јуну, када буду доспели први ануитети пете и шесте емисије обвезница у овој години. То је услов за сповођење трансакције. Укупан ефекат који се очекује након завршетка целог процеса рефинансирања дуга је директна уштеда од 2,6 милиона евра.

Покрајинска влада  је дала сагласност Туристичкој организацији за учлањење у Мрежу европских региона за одрживи и конкуретни развој туризма НЕЦСТоуР, с обзиром на то да је Туристичкој организацији Војводине стигао од те међународне организације, основане 2007. године, позив за учлањење. Она се бави унапређењем координације националних и регионалних развојних програма и пројеката из одрживог туризма и укључивањем у рад европских институција за обликовање нових туристичких политика, као и одговорном употребом европских фондова. Окупља 30 чланица из 17 држава Европе.

Сарадњом с бројним уни-верзитетима, истра­живачким центрима и представницима туристичке привреде НЕЦСТоуР умногоме доприноси реализацији европске политике развоја туризма и поседује значајно искуство у имплементацији транснационалних туристичких пројеката и европских туристи­чких рута и у сфери образовања и обука у домену одрживог туризма.

Туристичка организација Војводине ће ступити у чланство НЕЦСТоуР-а на скупу у Севиљи који је почео данас. У Севиљи ће се АП Војводина представити као одржива туристичка дестинација с аутохтоном туристичком понудом. 

Е. М.   
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести