Условљавање Србије нема подршку ЕП

Хрватски европосланици из редова ХДЗ-а не одустају од амандмана на предлог резолуције о Србији којим би условили отварање поглавља о правосуђу у приступним преговорима са ЕУ

 изменом српског закона о надлежности за суђење за ратне злочине. Иако је њихов поднесак одбио Спољнополитички комитет Европског парламента, представници хрватске деснице најавили су да ће на пленарној расправи о резолуцији, која ће се у ЕП одржати 11. марта, предложити усмени амандман којим ће од Европске комисије затражити да утврди да ли је, по њима спорни, српски закон у складу са општеприхваћеним стандардима кривичног и међународног права.

По речима Андора Делија, члана Савеза војвођанских Мађара који је у Европски парламент ушао испред Фидеса, странке коју води премијер наших северних суседа Виктор Орбан, овакав потез европосланика ХДЗ-а јесте процедурално могућ, али је шанса за његов успех реално мала. Јер, текст резолуције је усаглашен између посланичких група ЕП и тешко да ће накнадно бити промењен, а и један од директора ЕК Сајмон Морђу отворено је поручио да се ради о билатералном питању које Београд и Загреб морају да реше међу собом, уз напомену да би био преседан „условљавати Србију да укине закон који у сличном облику постоји у многим чланицама ЕУ”.

– У сваком случају, завршна верзија текста резолуције ЕП добро је избалансирана, прецизна и стриктна – наводи Дели за „Дневник”. – С једне стране наводе се позитивни помаци и цени труд Владе Србије у светлу предузетих корака на низу подручја, од структурних реформи, коришћења ИПА средстава, преко похвала због ангажовања у оквиру Оебса и на развијању добросуседских односа, па до конкретних догађаја, попут организације Параде поноса. С друге стране, од Србије као земље кандидата за чланство у ЕУ захтева се више рада и виднији напредак у пуно области, попут јачања положаја независних институција, заштите независности правосуђа, унапређења социјалног дијалога... Иначе, избалансираности су, осим генаралног става известиоца Дејвида Мекалистера, допринели и амандмани посланика, па и они моје делегације, којима смо указали, између осталог, на важност структурних закона о раду, о приватизацији и стечају, с којима је Влада Србије допринела унапређењу инвестиционе климе у земљи. 

Саговорник нашег листа потврдио је и да се као интегрални део резолуције нашла препорука да се војвођанска аутономија не смањује. Подсетимо, амандман на ту тему поднео је словеначки европосланик Иво Вајгл, образложивши да постоје „ускогруде и кратковиде тенденције да се предности Војводине, које су предност за целу Србију – редукују”.

– У резолуцији се наводи како се цени културни диверзитет Војводине, њена мултикултуралност, мултијезичност и мултиконфесионалност, и истиче да аутономију Војводине не би требало слабити. Истовремено је указано и на то да се од власти у Србији очекује доношење закона о финансирању АПВ у што краћем могућем року. Ово последње представља резултат амандмана који сам поднео уз подршку још неколицине посланика из других земаља.

Дели је, иначе, задовољан што је у резолуцији о Србији, о којој ће се у Европском парламенту гласати 12. марта, прихваћена и већина сугестија које је он изнео у својим амандманима, а односе се на питање националних савета и уопште положаја националних заједница. Тако се, између осталог, у завршном тексту посебно апострофира да у предстојећем процесу уподобљавања Закона о националним саветима са одлуком Уставног суда Србије не би смело да дође до сужавања стечених надлежности.

– Важно је и то што је у текст резолуције ушла препорука да и убудуће финансирање националних савета буде обезбеђено на одговарајућем нивоу из буyета, а назначено је и очекивање да се појачају напори на имплементацији постојеће легислативе, нарочито када је реч о образовању и информисању на матерњем језику, као и у погледу сразмерне заступљености припадника мањинских заједница у јавним службама. Истовремено, похваљен је ангажман Владе Србије на доношењу посебног акционог плана о правима националних мањина у склопу припрема за отварање поглавља 23 у приступним преговорима са ЕУ.

Мирослав Стајић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести