Усвојен ребаланс, плате и пензије мање од 1.новембра

Скупштина Србије, после више од 12 сати расправе по амандманима, усвојила је синоћ ребаланс буџета и пратеће законе којима је предвиђено смањење плата у јавном сектору и пензија већих од 25.000 динара.

"За" је гласало 188, а против 10 посланика.
Смањење плата преко 25.000 динара важи за све запослене у јавном сектору, укључујући директне и индиректне кориснике буџетских средстава и јавних предузећа.

Смањење пензија ће бити распоређено по растућој граничној стопи тако да већи терет поднесу они који имају високе пензије, док 61 одсто пензионера неће имати никакво смањење.

Мање од 10 одсто смањења ће имати 1.510.000 пензионера, а то су они који примају мање од 40.000 динара.
Они чији су чекови за пензије већи од 40.000 динара, добиће смањење веће од десет одсто.
Смањење плата и пензија ступа на снагу 1.новембра.

Усвојеним ребалансом, тј Законом о изменама и допунама закона о буџету за 2014.године биће повећан мањак у буџету за 42 милијарде динара, на 224,7 милијарди динара, што је 4,64 одсто бруто домаћег производа (БДП).
Буџетских расходи повећани су са 1.113 милијарди динара на 1.122 милијарде, а приходи су смањени са 930 милијарди, на 897 милијарди динара.
Укупни приходи буџета Србије за 2014. смањени су за 32,7 милијарди динара или 3,5 одсто, при чему су порески приходи смањени за 43 милијарде динара или за 5,4 одсто, а непорески су повећани за осам милијарди или за 6,5 одсто.

Појединачно на страни пореских прихода највећи пад бележе порез на додату вредност (ПДВ) и акцизе (за 32 милијарде динара, односно 16,4 милијарде динара), док су повећани приходи од пореза на добит предузећа и царина.
На мањи прилив прихода буџета утицаће и то што Народна банка Србије (НБС) ове године неће уплатити добити у буџет услед слабијег финасијског резулата, а очекивано је било три милијарде динара.

Са друге стране Нафтна индустрија Србије (НБС) уплатиће у буџет 3,6 милијарди динара на основу дивиденди за акције у власништву Србије.
Приходи по основу донација повећани су са 2,3 на 7,5 милијарди динара, на основу прикупљене помоћи за поплављена подручја.
Укупне гаранције износе 66,3 милијарде динара, односно 200 милиона долара и 400 милиона евра, а одобрени пројекти и програмски зајмови износиће 615,6 милијарди динара.

Предлогом ребаланса буџета у оквиру текућих расхода предвиђено је да се за плате запослених у јавном сектору издвоји 200,9 милијарди динара, што је за 6,9 милијарди динара мање него у оригиналном буџету.
Укупне субвенције повећане су за 15,8 одсто, на 93,7 милијарди динара, а највећи раст је забележен код субвенција за привреду које ће бити веће за 9,7 милијарди динара.

Субвенције намење пољопривреди ће износити 34,2 милијарде динара, док ће иста давања остати за путеве и железнице - 7,7 милијарди динара, односно  13,2 милијарде динара.
Трансфери осталим нивоима власти ребалансом буџета повећани су са 71,9 на 74,1 милијарду динара.

Ребаланас буџета направљен је на основу процене да ће Србија у 2014. имати пад БДП од један одсто, док је приликом израде оригиналног буџета процена била да ће бити забележен раст од један проценат.
Према образложењу ребаланса бужета, на раст дефицита утицао је пад БДП као последица поплава које су, пре свега, утицале на смањење производње струје и угља, али и нижи ниво буџетских прихода.

Уз ребаланс буџета усвојене су Одлука о изменама и допунама Финансијског плана Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање за 2014. годину, затим Одлука о изменама Финансијског плана Републичког фонда за здравствено осигурање за 2014. годину, Одлука о изменама Финансијског плана Националне службе за запошљавање.

Такође, усвојена је Одлука о изменама Финансијског плана Фонда за социјално осигурање војних осигураника за 2014. годину.
Усвојен је Закон о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата, односно зарада и других сталних примања код корисника јавних средстава, затим Закон о привременом уређивању начина исплате пензија и Измене Закона о Централном регистру обавезог социјалног осигурања.


Нова седница - правосуђе, грађевина, одлуке...

Посланици Скупштине Србије данас почињу нову седницу са осам тачака дневног реда, међу којима су два из области правосуђа, један из области грађевине, одлука о утврђивању састава Парламентарног одбора за стабиизацију и придруживање.

Посланици ће расправљати о предложеним изменама закона о судијама и о јавном тужилаштву, које је поднела група од 199 посланика.
И закон из области грађевине предложила је група посланика, њих 127, па ће се тако рапсрављати о Предлог закона о измени Закона о легализацији објеката.

На дневном реду су и два предлога закона које је поднела Влада Србије - о потврђивању Уговора о трговини наоружањем и о потврђивању Споразума Србије и Краљевине Шпаније о размени и узајамној заштити тајних података.

Међу тачкама дневног реда су листе кандидата за председника Комисије за заштиту конкуренције и за чланове Савета Комисије за заштиту конкуренције, које је поднео Одбор за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Народне скпштине.
Пред посланицима је и Предлог одлуке о изменама Одлуке о утврђивању састава Парламентарног одбора за стабиизацију и придруживање, који је поднела председница скупштине.

Седница је заказана за 13 сати.
 

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести