Усвојене измене Закона о планирању и изградњи

Посланици Скупштине Србије усвојили су данас измене и допуне Закона о планирању и изградњи, измене Закона о посебним условима за упис права својине на објектима изграђеним без грађевинске

дозволе, о матичним књигама.
Посланици су претходно усвојили и Закон о енергетици који предвиђа лакше улагање инвеститорима у област енергетике, обезбеђује већа заштита купаца и усклађује та привредна области са правилима ЕУ.

Изменама Закона о планирању и изградњи  исправљају се пропусти у вези са одредбом која се односи на допринос за уређење грађевинског земљишта.
Измене Закона о матичним књигама ће омогућити потпуну аутоматизацију система за вођење тих докумената, који су до сада вођени искључиво у папирном облику у року од две године.

Када је реч о изменама Закона о посебним условима за упис права својине на објектима изграђеним без грађевинске дозволе, њима се омогућава да се не руше објекти за који је покренут поступак за упис права својине, до правоснажног окончања поступка за упис права својине.
Посалници су увојили и Закон о потврђивању оквирног споразума Србије и Европске комисије о правилима спровођења финансијске помоћи ЕУ у оквиру инструмента претприступне помоћи ИПА 2.

Тим законом је успостављен правни основ за коришћење средстава које је ЕК већ одобрила Србији у оквиру Акционог програма за 2014. годину и детаљо утврђује правила коришћења новог инструмента предприступне помоћи ИПА 2 који се односи на период од 2014. до 2020. године.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести