Ватикан жели Србију у ЕУ?

ВАТИКАН: Папина жеља је да Србија што пре уђе у Европску унију, јер ће пројекат уједињене Европе бити готов тек када се интегришу и земље Западног Балкана, рекао је за Новости високопозиционирани свештеник из ватиканске хијерархије.
vatikan, pixabay
Фото: Pixabay

Он је подсетио да је Ватикан и до сад имао утицај на политику Брисела, где су иницијативе ранијих папа биле добродошле.

Разговор папе Фрања и председника Александра Вучића по мишљењу многих у Ватикану био је изузетно користан и конструктиван, рекао је свештеник, понављајући да је и том приликом изражена жеља светог оца да посети Србију.

"Није тајна да је велика жеља овог папе да оде у Србију, али и Русију. Ватикан је свестан да то не зависи, када је реч о Србији, само и искључиво од председника Вучића, али су веома добро прихваћене његове речи из којих се види да подржава долазак папе", рекао је саговорник Новости.

Папа је са Вучићем, указују у Ватикану, имао веома отворен разговор, није се бежало ни од најосетљивијих тема, а председник Србије детаљно је упознао папу са догађајима на Косову, пишу Новости.

Утисак је саговорника Новости, који наглашава да је реч о личној процени, да се неће ништа мењати ни у односу Ватикана према признању Косова.

"У дипломатији никад ништа није готова прича, али процењујем да је главна порука Ватикана да се седне за сто и разговара. О признању Косова нема у овом часу ни говора", рекао је свештеник.

Ватикански кругови су са посебном пажњом пропратили иницијативу да се ради на успостављању бољих односа Хрватске и Србије, пишу Новости. Истовремено, Ватикан пажљиво прати и положај католика у Србији, а саговорник Новости каже да га не би изненадило да ватиканска дипломатија ускоро покрене иницијативе које би водиле побољшању односа Србије и Хрватске.

Извор Новости у Ватикану указује "да, ако ова посета буди наду за почетак нечег новог, то би пре свега значило да и дијалог Хрватске и Србије буде конструктивнији".

На питање хоће ли папа ускоро посетити Србију, извор Новости је рекао да "Нико никога не пожурује, али утисак је многих у Ватикану да је дошло време да папа Фрања отпутује у Београд".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести