Веран Матић изасланик Вучића за питања несталих у ХР

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић именовао је Верана Матића за свог специјалног изасланика за решавање питања несталих с Републиком Хрватском. 
predsednistvo
Фото: Tanjug

Као специјални изасланик председник, Веран Матић ће сарађивати са посебним саветником председнице Републике Хрватске за питања несталих, градоначелником Осијека Ивицом Вркићем, саопштила је прес служба председника Републике.

Приликом недавног састанка са Вркићем, председник Вучић је рекао да је решавање питања несталих најважније цивилизацијско и хуманитарно питање за Србе и Хрвате и да државни органи Србије чине све ради проналажења несталих и расветљавања њихових судбина. 

У Декларацији о унапређењу односа и решавању отворених-питања између Републике Србије и Републике Хрватске, коју су 20. јуна 2016. године у Суботици потписали председник Александар Вучић, тада као председник Владе, и председница Колинда Грабар-Китаровић, речено је да су обе државе сагласне да је потрага за несталим лицима приоритетно хуманитарно питање и да ће уложити искрене и максималне напоре у тражењу несталих лица, наводи се у саопштењу. 

„Надам се да ћу допринети решавању питања несталих“

Веран Матић истиче да породице чији су најдражи нестали пре готово тридесет година морају да добију информације о њиховој судбини, без обзира којем народу они припадају и коју су улогу имали током ратних збивања. 

Он подсећа да је питање несталих првенствено хуманитарно и цивилизацијско питање, као и да је важно за суочавање с прошлошћу, демократизацију друштва, владавину права и европске интеграције. 

Фото: Танјуг/видео

Драго ми је што ћу на овом важном задатку сарађивати с Ивицом Вркићем, који је именован на исту позицију од стране Председнице Републике Хрватске Колинде Грабар Китаровић. Настојаћемо да деполитизујемо процес потраге за несталим лицима, да помогнемо да интензитет активности свих страна буде највећи могући, у континуитету и без обзира на дневно политичке односе, навео је Матић.

Циљ им је, каже, да допринесу да се ефикасније примењују сви потописани споразуми и протоколи, те да помогну да сарадња између институција које се баве питањем несталих буде ефикаснија и унутар Србије и Хрватске, као и да се унапреде капацитети институција у чијим је надлежностима потрага за несталима. 

Матић напомиње да ће настојати да се отворе и архиве значајне за цео процес, те да ангажман специјалног изасланика не схвата као замену за институције, већ као допуну њиховим досадашњим напорима и актовностима са добром вољом да се успоставе неопходни мостови унутар институција две земље, невладиног сектора и удружења несталих.

Ово није професионални ангажман и обављаћемо га без надокнаде, и било каквих привилегија, рекао је Матић.

Каже да очекује да све стране приступе решавању проблема несталих с истим уверењима, без било каквих условљавања.

Иначе, у биографији Верана Матића се, између осталог, може наћи да је организовао низ међународних конференција на тему суочавања са прошлошћу и искустава других земаља, могућности адаптације решења за послератни период у региону. 

Наводе се и продукција двадесетак филмова и серија на тему суочавања са прошлошћу, као и активан антиратни ангажман деведесетих, хуманитарне акције, укључујући масовну акцију помоћи жрвама Олује 1995. године...

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести