Вијори се традиционална застава Војводине

На јарболу испред зграде Покрајинске владе од се поред државне заставе Републике Србије и официјалне заставе Покрајине, вијори и традиционална застава Војводине из 1848. године

с традиционалним грбом из 1848. године у средини. Заставу је на пригодној свечаности на платоу испред Бановине подигао председседник Покрајинске владе Игор Мировић.

– Од данас, поново се вијори наша традиционална застава – казао је он. – Чували смо је деценијама и вековима у срцима и у поносу оних који су се за све то време искрено и часно борили за Војводину. Нека у будућности, они који дођу после нас, знају да је за ту заставу било много жртава, да је за њу било много труда и да због тога ми данас поносно стојимо испод ње. Нека се традиционална застава Војводине, заједно с нашим другим заставама, поносно вије широм Војводине, увек и свуда под заставом Републике Србије.

Мировић се захвалио свима, посебно посланицима Скупштине Војводине, на доследном поштовању Статута и одлуци о употреби традиционалне заставе АП Војводине, и додао: „Нека се застава од данас завијори.”

Традиционалну заставу и традиционални грб увео је Статут Војводине 2014. године, а одлуку о њеном коришћењу донела је Скупштина Војводине 15. спетембра ове године.

Свечаности су, између осталих, присуствовали председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и покрајински посланици, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и чланови Покрајинске владе.

Свечаност је започела одломком из песме Лазе Костића „Разговор са увученом српском заставом у мађистрату новосадском“ и песмом „Завичај“ Флорике Штефан. На крају свечаности, председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је традиционалну заставу градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу. Она је  по подне истакнута испред Градске куће на Тргу слободе.

Е. Марјанов

Фото: Р. Хаџић

 

Пастор: Статутарна обавеза

Председник Скупштине АПВ Иштван Пастор рекао је да је постојала статутарна обавеза да се овај посао приведе крају.

„Сви се ми залажемо за владавину права, а то онда значи да морају да се спроводе и статутарне обавезе. У том смислу сам ја схватио ову одлуку о доношењу одлуке о начину коришћењу симболима. Симболи увек у себи носе одређену идеолошку и политичку напетост. Ипак, мислим да ће временом те страсти да спласну „, рекао је Пастор за РТВ.

 

Четврти јарбол испред Градске куће

Традиционална застава Војводине  је постављена и на јарбол испред Градске куће у Новом Саду, два сата након што се завијорила испред зграде Покрајинске владе. Заставу је на јарбол у центру Новог Сада подигао члан Градског већа Новог Сада Владимир Стојковић, а њена употреба регулисана је Одлуком коју су посланици покрајинског парламента изгласали на последњој седници Скупштине Војводине.

Подизању заставе присуствовали су и потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница, посланица у републичком парламенту Александра Малетић, председник Јужнобачког округа Милан Новаковић, чланови Градског већа Новог Сада и одборници у Скупштини града Новог Сада, који су заједно с окупљеним грађанима аплаузом поздравили подизање заставе. На јарболима испред Градске куће на Тргу слободе од  су четири заставе – Републике Србије, АП Војводине, традиционална застава Војводине и застава Града Новог Сада.

Поводом писања појединих медија о издвајању новца из градског буџета за шивење и замену застава, Град Нови Сад обавештава јавност да је у делу Програма одржавања комуналних делатности који се односи на трошкове декорације града повећан трошак за ту ставку у буџету Града ради замене дотрајалих и поцепаних градских, покрајинских и републичких застава, као и за набавку традиционалних покрајинских застава.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести