Влада решена да прода „Телеком” и мањински пакет ЕПС-а

Премијер Александар Вучић потврдио је да је Влада Србије решена да приватизује „Телеком”, али да је у случају „Електропривреде Србије” спремна само на продају мањинског пакета.

– Мислим да ћемо ускоро, до краја године, пронаћи приватизационог саветника за „Телеком Србија”. Сада тражимо инвестиционог партнера за „Телеком”, касније идемо на отворени и транспарентни тендер и решавамо питање „Телекома” – рекао је Вучић за блог Лондонске школе економије.

Премијер је рекао да не мисли да ЕПС мора да се прода и да је сасвим сигурно да држава неће продавати већински пакет акција, али да се тражи инвеститор заинтересован за мањински пакет, као стратешки партнер.

На питање да ли ће оф-шор компанијама, регистрованим у земљама где су власници тешко провериви, бити дозвољено да учествују на тендерима, Вучић је рекао да то зависи од услова тендера, али да верује да ће приватизациони саветник, заједно с „Телекомом”, направити услове који су најповољнији.

– Тај тендер ће бити транспарентан, отворен за сваког ко ће дати најбоље услове – рекао је Вучић, и истакао да апсолутно гарантује за транспарентност приватизационих тендера.

Вучић је рекао да су економске реформе апсолутно најважнији услов за улазак у ЕУ, и да као земља и народ не тражимо милостињу, већ желимо да на најозбиљнији начин доприносимо европској економији.

На питање како ће инцидент на утакмици Србија–Албанија утицати на односе с том земљом, Вучић је рекао да он и албански премијер имају потпуно другачије виђење тог догађаја, али да морају да разговарају о проблемима много важнијим од утакмице.

– Решаваћемо проблеме, политичке, економске, после 68 година примићу га у Београду и ја не видим ту неке проблеме. То је огроман корак напред – рекао је Вучић.

Премијер је казао и да Србија жели добре односе с Русијом, али да је наша земља на европском путу и да је то њен стратешки циљ.

Говорећи о слободи медија, Вучић је рекао да је Србија донела најбоље могуће медијске законе, да још има проблема и да неке ствари могу бити неупоредиво боље, али је подвукао да ће се на томе радити.

Вучић је такође рекао да је свака критика добродошла и да „ужива у питањима када га нападају”.

На питање којим достигнућем се највише поноси из доба кад је био министар информисања, Вучић је одговорио да не мисли да је баш имао нека достигнућа, али да се данас поноси напорним радом.

– Оно чиме се поносим целог живота је да никада нисам био лењ. Мени није тешко да признам да је неки предложени закон био лош, и то је разлика између мене и мојих критичара – то да ја умем о себи да говорим оштро и осуђујуће, а они умеју да говоре оштро и осуђујуће само о мени, а о себи нимало – рекао је Вучић.

Он је негирао да се у прошлости снажно противио екстрадицији Ратка Младића у Хаг, већ је казао да се противио хапшењу људи који су преко табле „Булевар Зорана Ђинђића” постављали име „Улица Ратка Младића”.

На питање да ли се због тога каје, Вучић је рекао да „не зна шта то значи”, али да „у сваком случају мисли да његова данашња политика најбоље о томе говори”.

– Али, није спорно да сам чинио ствари које су биле део политичког фактора којњм сам припадао – рекао је Вучић.

(Танјуг)

 

Камерон и Џонсон позвани у Београд

– Циљ моје владе је да Србија, кроз реформе, постане најатрактивнија у региону за стране инвестиције – поручио је премијер Александар Вучић у Лондону, а шеф британске дипломатије Филип Хамонд узвратио честитком премијеру на изванредном успеху у спровођењу економских реформи и напретку ка европским стандардима.

Вучић је сусрет с Хамондом искористио да упути позив британском премијеру Дејвиду Камерону да посети Београд.

Премијер Вучић и градоначелник Београда Синиша Мали састали су се јуче с градоначелником Лондона Борисом Џонсоном, с киме су разговарали о инфраструктурним пројектима, представљању српске престонице у Великој Британији и привлачењу британских туриста. Мали је представио инвестициони план и инфраструктурне пројекте, између осталих „Београд на води”, пројекат унапређења јавног транспорта. Он је позвао Џонсона да посети Београд, што је градоначелник Лондона и прихватио. На састанку се разговарало и о страним инвестицијама, као и о могућностима организовања великих спортских догађаја у Београду, по угледу на лондонску Олимпијаду 2012. године.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести