Војводини никад није било теже

Председник Покрајинског одбора Покрета социјалиста Бојан Торбица у разговору за „Дневник” најављује предизборну платформу странке за Војводину која ће бити презентована на јавном скупу

 крајем септембра, а затим упућена коалиционом партнеру Српској напредној странци. Торбица је уверен у то да ће та платформа садржати добра и квалитетна решења, која ће СНС прихватити и уврстити у заједнички програм.

Значи, планирате да и на предстојеће покрајинске и локалне изборе изађете заједно с напредњацима?

– Став Покрета социјалиста је да не постоји ниједан разлог да не идемо и на ове изборе заједно са СНС-ом. И досада смо изузетно добро сарађивали и испоштовали програмска начела. Наши предлози су били увршћени на републичком нивоу и у локалним срединама где заједно партиципирамо у власти. Сматрамо да ћемо и сад постићи договор и направити квалитетан заједнички програм који управо недостаје грађанима Војводине.

Шта недостаје Војводини, који су проблеми које треба хитно решавати?

– Војводина има проблем што је на власти Демократска странка, која више нема легитимитет. Одржава се на власти политичком трговином и не може увести покрајину у промене. Та партија је 2012. године изашла на изборе с програмом који је после тога оспорен. Тако је Уставни суд после избора оспорио Закон о надлежностима. Демократе су изашле и с платформом о финансирању Војводине, али закон није донет ни данас, иако је то требало да се деси до краја 2008. године. Ево, премијер Вучић је недавно изјавио у Народној скупштини да жели да разговара о финансирању Војводине, ти разговори треба да почну у мају, али уместо да прихвати председник Покрајинске владе и Демократске странке Бојан Пајтић пружену руку, његова странка протестује против Владе у Београду. Војводина је много осиромашена и у веома је тешкој ситуацији. Треба хитно наћи инвеститоре који би уложили у Покрајину, а треба спровести реформе, како у привреди, тако и у покрајинској администрацији.

У шта треба улагати у Војводини?

– Ако нешто вреди у Војводини, то је пољопривреда. Покрајина је увек била житница и старе Југославије, а говорили смо и да можемо бити житница и Европе. Сад су многи грађани социјални случајеви, Војводина у овом тренутку не може да прехрани ни своје грађане. Део нашег програма се односи на закуп пољопривредниог земљишта. Сматрамо да ту треба дати одређене погодности младим људима до 40 година који желе да остану на селу. Треба такође да размотримо да ли су субвенције у овом облику најповољније, да ли их треба дати на основу приноса или на основу површине. Осим пољопривреде, вредело би улагати и у енергетику. Нови Сад и Војводина имају велике шансе да развију информационе технологије, без тог сектора не може се озбиљно развијати ни пољопривреда ни енергетика.

Да ли је Покрет социјалиста задовољан уставним положајем Војводине?

– За нас је овакав облик аутономије прихватљив. Сматрамо да Војводина има своју историјску аутономију и има потребу за аутономијом, али она треба да буде стого у условима уставних одредби. Ми смо предлагали у Скупштини Војводине да се уради нови закон о утврђивању надлежности да се тачно зна шта се финансира и одакле.

Покрајинска влада је недавно упутила Скупштини Војводине Нацрт закона о финансирању, какав је став Покрета социјалиста о том документу?

– То је преписана платформа о финансирању, што је апсолутно неприхватљиво. За финансирање Војводине прво треба утврдити надлежности Покрајине, да видимо шта ће се финансирати; док се то не утврди, не знамо ни шта се финансира ни одакле. Ми смо увек спремни на разговор на ту тему. Али, документ о којем ме питате је чиста предизборна платформа ДС-а и борба за цензус. ДС је од 2008. до 2012. био на челу и републике и покрајине, али никад није уложио амандман на буyет републике, нити је икада подржао амандмане Савеза војвођанских Мађара о финансирању Војводине. После пада режима Бориса Тадића, демократе су ођедном заинтересоване за финансирање Војводине! Значи да је Нацрт закона о финансирању, који је упућен Покрајинској скупштини, политички документ. Он је нешто око чега би се политички сукобљавало и нешто што треба да створи предизборне тензије да би ДС приказао грађанима да је за финансирање Војводине, а да је Београд против тога. 

Да ли сте задовољни коалиционим односима с напредњацима на локалу?

– Да, изузетно смо задовољни и самим градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем и СНС-ом, као и осталим партијама с којима партиципирамо у градској власти. Имамо изузетно коректне односе.

Ержебет Марјанов

ДС зове оне којима је нанео највећу штету

– Шеф Демократске странке Бојан Пајтић на митинг ДС-а у Београду позива грађане који су претрпели највећу штету за време владавине управо странке коју води. Пајтић, који је и председник Владе Војводине, на митинг позива оних 700.000 радника који су остали без посла током владавине ДС-а” – рекао је јуче Бојан Торбица.
Он је истакао да су „избори спас за Војводину”, и упозорио Пајтића на то да „буде пажљивији с изражавањем жеља када тражи излазак на изборе јер би му се те жеље могле и испунити”.
– Пре свега, морамо испунити жељу велике већине грађана Војводине, а то су покрајински избори и одлазак Бојана Пајтића и Демократске странке у политичку историју – рекао је Торбица.
Он је упитао које то осиромашене пензионере Пајтић позива на митинг и да ли су то они који су годинама на бироу чекали да остваре право на пензију пошто им је ДС распродао у бесцење фабрике у којим су радили.
– Које осиромашене грађане позива на митинг, оне чије је паре Демократска странка пљачкала деценију и по, а њих довела на ивицу сиромаштва? – рекао је Торбица.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести