Вучевић: Договор око пројеката нам је донео европске победе

Било је доста значајних догађаја у 2016. години за град. Не можете да не издвојите чињеницу да је Нови Сад у октобру изабран за Европску престоницу културе 2021. и у

новембру за Омладинску престоницу Европе 2019. године. Та два догађаја по свом карактеру, значају, а рекао бих и рекацији грађана, надилазе све остале догађаје којих је било доста у току године на измаку – изјавио је у новогодишњем интервјуу за „Дневник“, новосадски градоначелник Милош Вучевић.

Година за нама је била изборна на сва три нивоа власти, а Српска напредна странка, чији је Вучевић потпредседник, остварила је убедљиве резултате и најдоминантнија је у власти на локалном, покрајинском и републичком нивоу. За нашег саговорника ови избори су у Новом Саду донели формирање локалне власти, стабилније коалиције него у претходне четири године.

- Нови Сад се на овим изборима, после дужег времена, определио за једну политичку стабилност – казао је Вучевић.

* Рекло би се да је политичка стабилност о којој говорите омогућила да управо два тима људи који су водили пројекте Новог Сада као европске престонице културе и омладинске престонице Европе ураде посао стручно, а политика и политичари су стављени са стране у овој причи.

- И политичари и администрација. Простор за рад добили су људи који су заиста препознати као репрезенти у сфери културе, као људи који знају, разумеју боље и имају знања да се тиме баве. Оно што политика треба да уради, а мислим да смо то и урадили, јесте да смо њима омогућили да се баве тим послом да их нико не узнемирава са те дневно-политичке стране.

* Претпостављам да то није било лако обезбедити?

- Није било лако, не у смислу политичко-страначких проблема, то је било врло једноставно, већ са те административно- бирократске стране. Више је ту било посла за мене да цео тај пројекат заштитимо од бирократских перипетија које су често веома нерационалне, али постоје и окружују вас и знају да укоче, закоче, или успоре неке ствари. Кад бих ја све слушао шта ми на старту кажу, верујте ми, пола ствари не би могли ни да покренемо. Велика је борба. Град је живи организам и сваки дан морате да се борите да се померају ове ствари корак по корак, па тако и овај пројекат. А нису били сви за овај пројекат. Било је идеја да се одустане, било је идеја да је све то тако списак лепих жеља. Али окупио сам тим људи који су веровали у то, који знају то да раде и који су и мени уливали исто веру, као и ја њима наду да можемо у томе да успемо. Та синергија је заиста дала разултат. Плус смо окупили око ОПЕНС-а екипу младих људи на челу са Вукашином Гроздановићем и стотинак омладинских организација, а на челу Нови Сад 2021. смо имали Немању Миленковића и читав тим људи из култури. Када имате такву подршку да се иде у тај пројекат, онда се осећате сигурније и ви, а и они се сигурно осећају комотније када знају да имају заштиту у том делу да их нико не ремети, да имају договор са градоначелником како ће се то радити и да немамо сујету да чујемо једни друге и да учимо једни од других. То је пример не само за град, већ пример за целу нашу државу како може да се ради и како можемо да побеђујемо. Да се изразим спортским речником, можемо и на тешким теренима да однесемо победу. И то је у менталном смислу веома важно. Победа у Бриселу, када је Нови Сад изабран за Европску престоницу културе 2021. године је, рекао бих, једна прекретница. Мења се однос према граду, према вама, осетите то у свакодневном животу. Али људи воле да се побеђује.

* Да ли би се ове две приче омладинске и културне европске престонице могле окарактерисати као праве новосадске приче у коме су Новосађани, независно од политике, урадили да њихов град доспе на европску мапу?

- Ми смо, након свих победа основали фондацију Нови Сад 2021. и поет смо укључили све те људе који су носили тај пројекат. Значи, није било да се тим људима који су одрадили пројекат захвалимо на сарадњи и заборавимо их, већ смо их све укључили. То су све угледни људи за које не можете рећи како нису из те сфере, нису чланови странке, нису чланови странке којој ја припрадам или неке странке из коалиције. Негде се идеолошки не слажемо по свим стварима, али, просто, имамо договор – броба за Нови Сад. Као што је прављено Градско веће када је прављен „Договор за Нови Сад“, па смо договорили са различитим политичким субјектима, иако Српска напредна странка није имала потребу, у смислу неке просте математике како се то на жалост све покушава увек свести, за сарадњу са свима. Ми смо рекли да није питање математике ни политике, битан је договор за Нови Сад и да се направи један шири консензус. И тај договор нам је потпора за пројекат Европске престонице културе, јер показујете да имате политичку стабилност, а и то се цени. Не цени се само број културних установа, или број културних догађаја, цени се и какав је свеукупни амбијент у граду и држави. Јер се ми налазимо у једном домену политике и код таквих одлука.

* Шта је оно најзначајније што ћемо у 2017. години да видимо ново у Новом Саду?

- Велики пројекти захтевају и одређени временски период. Ми смо правили четворогодишњи план, пре свега са Покрајинском владом око неких ствари које се тичу и покрајине и града. Потписали смо протокол о сарадњи, али то није мртво слово на папиру и није зато да би се политичари окупили и сликали, већ креће реализација крупних ствари из тог протокола. За Нови Сад је капиталан догађај да крене изградња новог Сентандрејског булевара на месту садашње Сентандрејске улице и тај пројекат од готово 800 милиона динара, од чега ће Покрајина покрити 300 милиона, а република 200 милиона. Град је ту добио 500 милиона динара од других нивоа власти. То је други однос према деловима Клисе, Слане баре и и Видовданског насеља. У 2018. години припремамо пројекат новог моста близанца постојећем Сентандрејском мосту, прави се још један мост, да би нови булевар добио пун профил, да се не би опет довело до левка на постојећем мосту, а чека нес и реконструкција постојећег моста који није одржаван на квалитетан начин двадесетак година. Тај бих пројекат издвојио као пар екселанс пројекат за Нови Сад у 2017. години. А, поред њега има још много, много послова и пројеката који ће у наредној години и годинама пред нама бити реализовани у Новом Саду, а све са циљем да се грађанима подигне квалитет живота, што кроз инфраструктурне пројекте, што кроз инвестиције и отварање нових радних места.

* Шта је ваш лични успех у 2016. години?

- Чињеница је да сам изабран по други пут за градоначелника Новог Сада, што је велика част, а још већа обавеза. Када погледате историју нашег града од 269 година, није се нешто често дешавало да градоначелник има два мандата у згради Магистрата. Исто тако сам поносан што сам на предлог председника Српске напредне странке и председника Владе Србије изабран за потпредседника Главног одбора СНС. То је потврда да сам имао квалитетен однос према странци којој припадам. Ја сам поносан на то. 

Александар Савановић

 

Новогодишња честитка

* Шта ћете пожелети Новосађанима, а шта себи у новој 2017. години?

- Пре свега, Новосађанима ћу пожелети добро здравље. Пожелећу свима оно што желим својој породици. Мало среће, јер у структури успеха мора да буде и бар мали процената среће, а највише од нас зависи колико ћемо да радимо. Тако да бих пожелео да будемо сви још одговорнији и посвећенији свакодневним обавезама, али и односом према граду и нашој држави, да љубав према Новом Саду не буде само уз кафу, него у конкретним стварима, него да чувамо наш град. Јер од нас зависи какав ће бити наш град, колико чист и колико уређен. А породици својој бих пожелео да, поред здравља, имају стрпљења са мном што је свакако неопходно када је неко доста одсутан. Сигурно да не бих ни успео да немам подршку породице.

 

Поносан на Чолу

Желимо да сваке године имамо повећање броја туриста и домаћих и страних. Имамо повећање броја ноћења. Нови Сад је у прве четири туристичке дестинације у Србији, уз Београд, Златибор и Врњачку Бању. Ко дође у Београд иде у Нови Сад. Ко дође у Нови Сад иде у Београд. То је за туристе кратак пут између две дестинације. Нама је понос што ћемо довести Здравка Чолића у Нови Сад и што ће бити догађаја на Тргу Републике и у Дунавском парку, Студију М. Имаћемо дочек и 13. јануара. Људи ће моћи да бирају програм који има се највише допада. Зар није то суштина једног града када функционише.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести