Вучевић: Пајтићев режим увукао грађане Војводине у спиралу сиромаштва

Градоначелник Новог Сада и први човек новосадских напредњака Милош Вучевић упутио је писмо премијеру Александру Вучићу са захтевом да се, осим локалних и покрајинских избора,

одрже и избори за Скупштину Србије. У реазговору за „Дневник” Вучевић одговара зашто сматра да би републички избори били добро решење када СНС у овом тренутку самостално има натполовичну већину.

– Видите и сами каква се атмосфера ствара у друштву – каже за наш лист Милош Вучевић. – Неки политичко-тајкунски центри покушавају да Србију представе као земљу у којој владају стах и неизвесност, а поједини медији их у томе верно прате. Па, онда у јавности имате потпуно искривљену слику, у којој објективни резултати нису никакво мерило јер се одлични резултати Владе Србије које признаје и међународна заједница потпуно минимализују, и уместо тога се призивају деведесете године прошлог века. Јасно је зашто тим политичарима и њиховим тајкунима не одговара да у Србији коначно буде заведен ред јер они су више од деценије функционисали у хаосу, безакоњу и буразерским диловима. То су људи који су водили пљачкашки систем тајкунизације Србије, и против већине њих данас се воде судски процеси. Њима неодговара да ти процесу буду доведени до краја, а њиховим политичким полтронима не одговара да иду на изборе јер немају више шта да понуде грађанима, које су у међувремену потпуно осиромашили. Знају они да их народ неће, и једино што им остаје је да измишљају разне афере, од наводног прислушкивања до писања сепаратистичких графита, и да покушавају да унесу хаос и дестабилизују државу. Зато мислим да су нам потребни избори. И СНС је увек спреман да изађе пред суд грађана. Па нека народ каже да ли подржава некога ко ради 16 сати дневно или некога ко и не долази на посао, да ли подржава онога ко отвара погоне и фабрике или онога ко отвара само личне рачуна у банкама. Нека народ каже да ли је за политику Александра Вучића, који је учинио да Србија свугде у свету буде поштована, или за политику Бојана Пајтића, који вређа америчког амбасадора. И, као што сам написао у оном отвореном писму премијеру, предлажући да заједно с наступајућим локалним и покрајинским изборима буду одржани ванредни парламентарни – нека народ одлучи да ли ће у Србији бити настављен реформски курс, поштена и одговорна политика која ће омогућити напредак Србије и бољи живот свих грађана, а коју спроводи премијер Александар Вучић.

* Очекујете ли да ће премијер Вучић позитивно одговорити на вашу иницијативу?

– Очекујем да премијер Александар Вучић, као и сваки пут до сада, донесе мудру државничку одлуку. 

* Један од разлога који наводите је и актуелно руководство ДС-а које управља покрајинском влашћу? Како оцењујете функционисање власти у Војводини и шта би СНС прво мењао у Војводини уколико буде формирао наредну покрајинску власт?

– Потребно је све променити, а најпре извући грађане Војводине из спирале сиромаштва у којој су већ 15 година захваљујући режиму ДС-а и Бојана Пајтића. Они су иза себе оставили штету која се мери милијардама динара, и мораће коначно да објасне како су пљачкали Развојну банку Војводине, Фонд за капитална улагања, Фонд за развој и друге фондове, зашто су финансирали непостојеће пројекте, давали кредите без покрића својим пријатељима тајкунима и страначким пријатељима... Њихове бахатости нису били поштеђени ни они најсиромашнији и најугроженији, попут деце с посебним потребама која је требало да користе дворац Хетерленд у Новом Бечеју, за чије је реновирање уплаћен новац, и онда напрасно нестао. Режиму Бојана Пајтића увек је за све била крива власт у Београду, и стално су измишљали сукобе и кривце, покушавајући да прикрију сопствено незнање, нерад и неодговорност. Па, ко је осим њих самих крив што, рецимо, још увек нема закона о фианснирању АП Војводине? Зашто није усвојен док је ДС био на власти у целој држави? Зашто Пајтићу онда није пало на памет да тражи заједничку седницу с Владом Србије него се сад, тобоже, сетио да треба с централном влашћу да седне за сто? И сада им је опет Београд крив што не могу ни буyет да направе. За разлику од њих, Влада Србије је за прву годину мандата извела државу из рецесије, имамо позитиван раст економије. Нови Сад је финансијски најстабилнија локална самоуправа у земљи, после више од деценије привредног стагнирања очекујемо долазак мултинационалних компанија и покретање производних погона у граду. Е, то је та разлика између одговорног бављења политиком СНС-а, и онога што режим ДС-а ради у Војводини.

* Какав резултат очекујете од покрајинских избора, а шта у граду, имајући у виду да садашњу коалицију у Новом Саду чини велики број странака...? Да ли су такве комплексне коалиције добро решење за функционисање власти на локалу?

– Очекујем велику подршку грађана и у Покрајини, и у Новом Саду. Чињеница је да смо у граду ове три године на власти с партнерима у врло комплексној коалицији, и политички врло шароликој. СНС је стожер владајуће коалиције у којој је шест одборничких група. Наравно да су мање коалиције много функционалније, али ми смо Новом Саду и у оваквим условима обезбедили политичку и финансијску стабилност, и реализацију капиталних пројеката.

* Афера прислушкивање председника ДС-а Бојана Пајтића изазвала је оштре политичке реакције. Како коментаришете ову аферу?

– Ја нисам видео ниједан доказ да је он прислушкиван. На крају ће испасти да је сам себе прислушкивао, као што се испоставило да је и оне графите против њега писао члан ДС-а, а и мене су оптуживали да сам крив за то. Због тих лажних оптужби, још увек чекам извињење господина Васина. Једноставно, ја не желим да се мешам у те фабриковане афере. А видите да су се они сами уплели у сопствене лажи, покушавајући да прикрију своје прљаве послове, то како су сами себи годинама давали кредите без покрића, разне субвенције... Очекујем да ће неко одговарати за јавно изнету лаж, као и то да ће господин Пајтић коначно објаснити зашто упорно тврди да амерички амбасадор не говори истину. То је та атмосфера о којој вам причам. То је Србија коју креирају разни контроверзни портали и политичко-тајкунски центри. Па мало имате измишљена прислушкивања, а онда мало сепаратистичке графите.

* Говорите о графитима у којима се Војводина изједначава с Каталонијом?

– Онима што се наводно залажу да Војводина буде Каталонија већ сам поручио да се најпре едукују да би схватили да је потпуно бесмислено поређење Војводине и Каталоније, по било којем основу. У Војводини живи већинско српско становништво, и било би потпуно неприродно да Срби теже отцепљењу од Србије. Каталонци у Шпанији имају свој језик, а у Војводини се говори српски, а не непостојећим „војвођанским језиком“. И ти коју пишу такве графите нису никаква опасност, већ само иритирају највећи део грађана. Знате, свако има право да искаже своје политичко опредељење, али нема право да угрожава сигурност грађана. Уосталом, брзо ће избори па ће народ показати ко је ко у Србији.

Александар Савановић

 

Нисам за кадровање по медијима

* Локални избори се приближавају. Видите ли себе поново на челу Новог Сада као градоначелника у новом мандату?

– Нити сам икада желео, нити сад желим да будем део кадровања и кандидовања по медијима. Одлуку о томе донеће Председништво СНС-а.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести