Вучић: Биће још кинеских инвестиција, и не само кинеских

Премијер Србије и лидер СНС Александар Вучић је поручио да ће бити још великих кинеских инвестиција у Србији, и не само кинеских.

Вучић је у интервјуу "Информеру" најавио да ће кинески председник доћи у Србију пре краја јуна што је, како је истакао, изванредна вест за нас јер он не долази само да обиђе Железару.

Осврнувши се на пројекат "Београд на води", премијер је оценио да његова реализација тече изванредно.

"Погледајте сами. Увек кажем људима: Верујете својим очима, не морате да верујете папирима и мени на реч", истакао је Вучић.

Он каже и да тај пројекат доживљава као сан генерација, који значи другачију, бољу будућност за Београд и Србију.

"Многи који су сневали о томе одустали су зато што им се нисам допао ја, који сам то почео да спроводим у дело", рекао је Вучић.

Премијер је навео да смо у прва три месеца ове године имали 30 одсто више туриста него у истом периоду прошле године, а да ће, када изградимо прву фазу "Београда на води", то значити раст од бар још 70 и 80 одсто.

"Они који буду долазили да виде "Београд на води" пожелеће да оду и до Новог Сада, Златибора, до наших бања", додаје Вучић.

Он је рекао и да ће ускоро бити завршени аеродроми "Лађевци" и "Поникве", што ће омогућити чартер летове до централне Србије и спајање Београда са Златаром, Златибором...

На "Поникве" ће, како је казао, моћи да се слеће и са "ербасом А319", свакако ће слетати авиони типа АТР, а све ће то профукционисати најкасније од 1. септембра.

Упитан ко ће летети за "Поникве", Вучић каже да су већ у току разговори са руским партнерима који би могли да шаљу у Србију туристе из Санкт Петербурга и Москве.

"Наравно, позваћемо и све друге. Одатле вам је близу и Тара, Златар, Златибор и Мокра Гора и Вишеград. Много прелепих места је ту, а нећете више морати да идете четири сата аутобусом од Београда", закључио је премијер Србије.

Биће по закону, не плашим се хаоса
Александар Вучић поручио је данас да се не плаши никаквог хаоса после новог бројања гласова и нагласио да ће бити онако како закон налаже и онако како су рекли грађани.

Вучић је у интервјуу "Информеру" казао да никоме неће дозволити да Србију гурне у хаос зарад својих ситних и себичних дневнополитичких интереса, а да ће на мржњу коју према њему показују поједини аналитичари, новинари и њихови политички фаворити, одговорити отварањем фабрика, реновирањем школа и болница, повећањем БДП, а крајем године и растом плата и пензија.

Коментаришући актуелни "рат за сензус" у коме су функционери коалиције Двери-ДС С почели чак и да туку чланове Републичке изборне комисије, Вучић каже да то да ли је неко прешао или није прешао цензус није питање жеља, његових или било чијих других.

"О томе ко је прешао, а ко није прешао цензус одлучује РИК строго у складу са гласовима које је дао народ. Народ је носилац суверенитета, он је нама политичарима дао своје гласове", истиче премијер.

Он каже и да би волео да сви пређу цензус, зато што би онда могли без скривања да сви једни другима одговоре све што мисле.

Упитан да ли се плаши хаоса уколико се после новог бројања гласова испостави да је неко испод цензуса, с обзиром на то да је у РИК-у већ дошло до сукоба, Вучић каже да се не плаши никаквог хаоса.

"Те који изазивају инциденте и сукобе гледам као људе који на неодговоран начин гледају у будућност. Једино што им је важно јесте то да буде циркуса у парламенту", рекао је председник Владе, нагласивши да парламент не сме да буде ријалити јер скупштина није ни "Фарма" ни "Парови".

На питање зашто је у већини медија приказан малтене као неко ко на силу држи власт, Вучић каже да те аналитичаре, новинаре и њихове политичке фаворите не интересује ни где, ни како иде Србија, на шта ћемо да урадимо.

"Њих интересује само моја глава. И они ће све време да праве такву врсту атмосфере. Али, док они то раде, ја ћу се бавити интересом народа. Док они хејтују, нова влада ће отварати нове фабрике", истакао је Вучић, додавши да ће повећавати БДП и смањивати дефицит, бавити се уређивањем школа, болница, домова здравља јер, како је истакао, то је посао премијера.

На питање ко ће бити нови председник Владе Војводине, Вучић каже да има више кандидата и додаје да премијер Војводине може бити изабран већ до краја маја или почетка јуна, и то пре него што буде изабран председник Владе Србије.

Што се тиче састава нове Владе Србије, Вучић каже да ће у сваком случају бити промена и да ће неки од досадашњих министара остати у новој влади, а неки неће.

О томе са ким ће ући у коалицију на републичком нивоу, каже да још није одлучио.

"Не знам где су неки толико запели?! Као да не разумеју да ако будем желео могу да имам и 189 и 190 посланика. Али ја нећу пуки опстанак на власти, хоћу промене. И нећу да правим компромисе", каже премијер.

Како је навео, некада је много боље да имате мању већину, а да спроводите програм за који сте сигурни да ће донети бољитак народу, него да обезбеђујете фотељу бројем посланика.

Упитан шта ће бити са Ивицом Дачићем, Вучић није желео да се изјашњава, приметивши да људи из СПС на сваком кораку говоре да они не желе да буду у влади.

"И то посебно не желе, како кажу, под оваквим условима. Па не знам шта бих ја ту више рекао. Можда негде имају боље услове и боље друштво. То је питање за њих, а не за мене", закључио је премијер Србије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести