Вучић: Чешке фирме добродошле

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас у Прагу да је ЕУ стратешко опредељење Србије, да она на том путу жели да оздрави своју економију и да су чешке фирме добродошле да помогну у томе.

Вучић се на почетку посете Прагу састао са премијером Чешке Бохуславом Соботком, са којим је разговарао о билатералним односима, очувању политичког дијалога, подршци коју Чешка даје Србији на путу ка ЕУ, као и јачању економске сарадње.

Премијер Србије је захвалио на помоћи коју је чешка влада упутила Србији током поплава и нагласио да очекује посету премијера Соботке Србији, као и учешће на самиту премијера који ће бити одржан у децембру  у Београду."Чешка сматра Србију пријатељском земљом и ово је добра прилика да направимо корак даље у нашим односима", истакао је премијер Соботка и потврдио да ће присуствовати Кинеском инвестиционом самиту у децембру у Београду.

Том приликом у Београд ће допутовати и привредни представници из Чешке који ће са српским колегама разговарати о привредној сарадњи и организацији Српско - чешког привредног форума.Према Вучићевим речима у 2013. години повећана је робна размена између две земље за 32 одсто, док је у 2014. години повећана је за 10,8 одсто што износи између 620 и 630 милиона евра.

Премијер Србије се нада да ће у годинама које су пред нама робна размена достићи једну милијарду евра.Теме разговора биле су и веће учешће чешких компанија на изградњи инфраструктурних пројеката у Србији, као што је рад на модернизацији пруге Ниш - Димитровград, Термоелектрани "Штаваљ" и унапређење сарадње у области пољопривреде.

Премијер Соботка захвалио је српском колеги на подршци коју српска Влада даје чешкој мањини у Србији.Вучићу је приређен свечани дочек, уз интонирање химни две државе.Српски премијер ће се током дана састати и са министром индустрије и трговине Јаном Младеком, председавајућим Доњег дома Парламента Јаном Хамачеком, као и представницима чешких компанија.У делегацији са Вучићем је и министар финансија Душан Вујовић.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести