Вучић: Грађани Србије су финансирали изградњу Коридора

БАНЦАРЕВО: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да треба да будемо поносни на свој рад и труд, захваљујући којем је изграђен Коридор 10, чију изградњу су, истиче, финансирали грађани Србије.
d
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

"То су путеви о којима се маштало и чезнуло", рекао је Вучић за РТС уочи отварања последње деонице источног крака Коридора 10.

Председник Србије захвалио је свим радницима који су помогли да се он изгради.

Истиче да су изградњу финансирали грађани Србије, посредством кредита Европске инвестиционе банке.

У једном делу Коридора, каже, има осам трака због узбрдица.

Вучић наводи и да се овом деоницом избегава Сићевачка клисура, али и "отвара" Стара планина.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

„То је оно што смо желели, и нећемо стати“

Овај пут и километри путева који су до сада изграђени управо су оно што смо желели кад смо почели да мењамо земљу, да мењамо себе, рекао је Вучић на и поручио да "неће стати".

"Нећемо стати на овоме, наставићемо даље, градићемо без престанка да бисмо имали више посла, више инвестиција, да бисмо завршили тај чаробни круг и да бисмо могли да кажемо да смо створили успешну и најлепшу, за нас свакако најлепшу, земљу на Балкану", поручио је Вучић.

Све је данас овде, рекао је он - и сваки сан који смо сањали, и свака нада коју смо прикривали, и свака вера коју смо имали, напор који смо уложили.

Како каже, срећа је мала реч да опише оно што тренутно осећа.

"И када смо пре неколико година почели да мењамо Србију желели смо баш ово, желели смо чуда, километре аутопутева, да то буде начин како се изражавамо, нови стандард, ново полазиште. Данас смо изградили више тих километара него за последњих 40 година. Оставили смо иза себе прашњаву прошлост и окренули се будућности. Да би људи могли да одлазе, али и да се враћају у Србију", поручио је Вучић.


Сада ће сви пролазити кроз Србију

Вучић је изразио задовољство завршетком Коридора 10, уочи отварања последње деонице на Источном краку тог коридора, према бугарској граници.

"Срећан сам, ово је био тежак посао. Тешко је због косина и тунела од 800 метара, али изгледа као Швајцарска. Срецни сте када то урадите", рекао је Вучић за Пинк тв.

То ће, уверен је, донети нови живот, енергију и наду.

"Ово ће значити и људима који путују, али и за теретни саобрацај и цео саобраћај. Сви ће сада кроз Србију", казао је Вуциц за Пинк.


 

Фото: Танјуг/Сава Радовановић


 Борисов: Спајамо Западну и Источну Европу, нема више зидова

Председник бугарске владе Бојко Борисов поручио је данас да се отварањем источног крака Коридора 10 спајају Западна и Источна Европа.

Као и Немци, каже Борисов, који су имали Берлински зид и који је пао пре 30 година, и зид између две земље, Србије и Бугарске, је "пао".

"Ми имамо луку Варна, Бургас и све до Истанбула немамо препреке. Цела бугарска привреда ће користити овај пут у целости", поручио је Борисов, обративши се први на церемонији отварања источног крака Коридора 10 према Бугарској.

Он је честитао свима на изградњи пута, који ће, уз велики значај за економије, бити и безбедан, без несрећа.


Изградња пута је и инвестиција за будућност, која ће донети нове инвестиције, радна места, већи промет.

"Имамо све више путника, све израженији теретни саобраћај, посебно му се радујем, јер кад видите камионе као у Немачкој или на северу Италије, знате да сте дошли у развијену земљу", навео је Вучић.

Додаје и да је у том делу највећи саобраћај из Турске чији држављани ће сада моћи да путују брже и јефтиније.

"Немају метар кроз Србију који није ауто-пут", рекао је Вучић.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

„Не ниподаштавај, дођи, види, па оцени...“

Вучић je поручио, пред отварање источног крака Коридора 10, припадницима опозиције, који критикују све што актуелна власт уради, да је поносан на Коридор и да не може да дозволи да буде ниподаштаван било чији рад и труд.

"Седиш, не радиш ништа и онда пљунеш оног ко ради, то не могу да поднесем, то боли. Дођи, па види и онда оцени", додао је Вучић.

Он је о критикама бившег председника Бориса Тадића у вези с тим ко је заслужан за изградњу Коридора разговарао са министарком грађевинарства Зораном Михајловић која се раније данас и сама огласила тим поводом, наводећи све податке ко је колико новца уложио и шта је тачно урадио.

"Није спорно, сви су позвани данас. Захвалан сам за све оно што није урадио", рекао је иронично Вучић и додао да је бивша власт платила 36,5 милиона евра а актуелна 440 милиоан евра и да ће морати још 30 или 40 милиона евра да плати.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Навео је да ће на новом путу безбедност за возаче и путнике бити на највишем нивоу а министарка Михајловић је додала је уграђена најсавременија операма.

"Заиста сам поносан. Али, чекам сад да опет дођу и да кажу да нека линија није лепа", рекао је Вучић и додао да њега то људски боли и да не може да дозволи да се неко ко је улагао труд и рад буде ниподаштаван.

Вучић је навео да су му неки српски грађани, који живе у Швајцарској, а ових дана долазили у Србију на славу и путовали путем Милош Велики, рекли да изгледа боље него у Швајцарској, због чега је поносан.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести